...čo tak meno Kašper, Kasper
-
- Nováčik
- Dátum registrácie: 18 Okt 2012, 11:55
- Predkovia z oblasti: Blažov /Géci/, Torysky /Kašper/, Rudno nad Hronom /Kršjak/
...vie niekto viac o pôvode mena Kašper, Kasper?... jedno čo istotne viem, že všetci pochádzajú z dediny Torysky pri Levoči v kopcoch, dokonac mám i urobený rodokmeň našej línie a vypísaný index všetkých Kašperovcov z tejto dediny 

- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Na to ste ako prisli, ze vsetci pochadzaju z Torysky pri Levoci? Ja poznam Kasperovcov od Ziliny (osobne), podla FS sa toto priezvisko vyskytovalo vo forme Casper na Kysuciach, ale aj v Kremnici a inde. Povod priezviska je podla mna prezyvkovy a pochadza z nemeckeho der Kasper - gašparko.
myslim, ze to nemusi byt len ako prezyvkove - moze to kludne byt z nemeckej verzie slovenskeho krstneho mena Gašpar (Kasper),,, je sice pravda, ze sa v matrikach s tymto krstnym menom stretneme zriedka, ale nezabudajme, ze Gašpar bol jeden z troch kralov, ktori sa prisli poklonit jezuliatku a doniesli dary.... 

- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Je fakt, ze ma to napadlo ako prve, ale nakoniec som to zavrhol, kedze spravna podoba krstneho mena je Kaspar, Caspar, Casparus.wera napísal:... - moze to kludne byt z nemeckej verzie slovenskeho krstneho mena Gašpar (Kasper),,, ...
Nakoniec to predsa len pripustam vzhladom na mnozstvo Gasparov v supise z r. 1715 zapisanych ako Casper (nevychadzal som len z transskripcie na znamom madarskom portali, ale podrobne som si prezrel tie supisy a fakt je tam podoba Casper).
Mam predkov kúsok od Torysiek pri Levoči
v Tichom Potoku. (Hromják, Segiňák, Ďurica, Duda, Bašista, Lukáč a ďalšie..)
K priezvisku - povedal by som meno Gašpar (Casparus), čiže zakladateľ vašej vetve mal meno Gašpar.
U Rusínov mam skúsenosti, že veľa mien je odvodených od mužských krstných mien.

K priezvisku - povedal by som meno Gašpar (Casparus), čiže zakladateľ vašej vetve mal meno Gašpar.
U Rusínov mam skúsenosti, že veľa mien je odvodených od mužských krstných mien.
S pozdravom, Daniel Dutka
(predkov mám z okresov: Žilina, Dolný Kubín, Ružomberok, Sabinov)
(predkov mám z okresov: Žilina, Dolný Kubín, Ružomberok, Sabinov)
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Nielen u Rusínov je množstvo priezvisk odvodených od krstných mien. S tvrdením, že zakladateľ rodu Kasperovcov/Kašperovcov sa volal Gašpar by som bol trochu opatrný. Ak by Gašparov syn mal dostať priezvisko podľa krstného mena otca, dostal by skôr priezvisko Gašparík, Gašparič atď. jednoducho priezvisko by malo špecifickú koncovku.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
myslim, ze sa to nemoze brat tak kategoricky... zivot je predsa len zlozitejsi a uz nie je sanca dozvediet sa ako to presne bolo...
ze za zakladatela tohto rodu mozeme povazovat Gaspara je viac pravdepodobne ako nie, (mohlo to byt krstne meno napr. stareho otca... - a spekulovat by sme mohli dalej..
)
v mojom rodokmeni mam zmenu priezviska s pridanim koncovky ik... ( nie je to krstne meno a k zmene prislo az v prvej polovici 19. storocia) a v tomto pripade islo skutocne o pripad, ked vyznam noveho priezviska bol v zmysle: dotycneho syn, pricom dotycny mal synov viac a nove priezvisko pouzival iba jeden z nich
ze za zakladatela tohto rodu mozeme povazovat Gaspara je viac pravdepodobne ako nie, (mohlo to byt krstne meno napr. stareho otca... - a spekulovat by sme mohli dalej..

v mojom rodokmeni mam zmenu priezviska s pridanim koncovky ik... ( nie je to krstne meno a k zmene prislo az v prvej polovici 19. storocia) a v tomto pripade islo skutocne o pripad, ked vyznam noveho priezviska bol v zmysle: dotycneho syn, pricom dotycny mal synov viac a nove priezvisko pouzival iba jeden z nich

-
- Nováčik
- Dátum registrácie: 18 Okt 2012, 11:55
- Predkovia z oblasti: Blažov /Géci/, Torysky /Kašper/, Rudno nad Hronom /Kršjak/
...čo sa týka mena Kašper v Žiline, tak tento pán a jeho rodina, je rodina môjho otca, čiže jeho strýkové deti atď. A ešte k menu Gašpar atď... je síce pravda, že v súpise daňovníkov z roku 1715 v Toryskách, bol obyvateľ s menom Gašpar, ale po pravde,, týmto indexom, a tým ktorí ich vypisovali sa moc neda veriť, stačí si pozrieť skomolené mená ostatných z tejto dediny a iných dedín v okoli, napr. zaninutej obce Blažov...
, čiže skôr Kasper, alebo Casper, ako Gašpar 

priznam sa, ze nerozumiempekas napísal:...čo sa týka mena Kašper v Žiline, tak tento pán a jeho rodina, je rodina môjho otca, čiže jeho strýkové deti atď. A ešte k menu Gašpar atď... je síce pravda, že v súpise daňovníkov z roku 1715 v Toryskách, bol obyvateľ s menom Gašpar, ale po pravde,, týmto indexom, a tým ktorí ich vypisovali sa moc neda veriť, stačí si pozrieť skomolené mená ostatných z tejto dediny a iných dedín v okoli, napr. zaninutej obce Blažov..., čiže skôr Kasper, alebo Casper, ako Gašpar

co sa tyka supisu 1715 a samozrejme vsetkych prepisov priezvisk, s ktorymi sa stretavame v starych matrikach, ci pisomnostiach: nejde o to, ci verime, alebo neverime... niet totiz comu... kedysi, kym nebola slovencina uzakonena ako spisovny jazyk, pisali sa zaznamy v jazyku, ktory bol v tom case ako uradny... cize latinsky, nemecky, madarsky a tomu, samozrejme, gramaticky zodpovedali aj prepisy krstnych mien a priezvisk...( co ovplyvnovali aj znalosti zapisujuceho), preto to nespocetne mnozstvo tvarov jedneho priezviska (v mojom pripade 10 verzii)

krasny letny den vsetkym