Dnes som sa konečne dopracoval k rokom narodenia aj úmrtia mojej prababky. Keďže som úmrtie vôbec nevedel, ale vedel som, kde je daná osoba pochovaná, tak som si dal zistiť údaje z náhrobku.
Tam boli roky: 1901 - 1956.
Na základe roku úmrtia som požiadal o úmrtný list, ktorý mi dnes prišiel.
A roky z dokladov sú: 1900 - 1955.
Takže je to o rok posunuté nižšie, ako na náhrobku. Stretli ste sa už s podobnými úkazmi? Ako si to vysvetľujete? Ďakujem.
Rozdielne roky v dokladoch a na náhrobkoch
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Casto. Na nahrobny kamen davaju pisat pribuzni a to casto s odstupom vela rokov a tak necudo, ze si mnohokrat nepamataju ani presny rok, nieto este datum.
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Tak, ako píše pán Duros, tie náhrobky sa častokrát dali vyrobiť v dobe, keď zosnulý bol dávno po smrti. Najväčšia odchýlka, na ktorú som narazil bola 6 rokov. Podľa náhrobku sa dotyčná narodila r. 1896, no v skutočnosti to bolo až r. 1902. Celkom zvláštne, ak si predstavíme, že zomrela r. 1936 a tento rok je zapísaný správne.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
- Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.
Ja mam trosku iny problem s nahrobnym kamenom. Ti isti ludia su uvedeni na dvoch rozdielnych hroboch. Datumy su tie iste, overene v matrike. A teraz bud mudry, ze kde asi tak budu pochovani. Predpokladam, ze v tom starsom, kedze silno pochybujem o exhumacii. Len potom mi nie je jasne, preco ich dali vytesat aj na druhy hrob.
AndyT,
ten Váš prípad je fakt kuriózny. Je to pre Vás výzva, určite by som to nevzdala. U nás na farskom úrade je vedená tzv. "Kniha pohrebov". V nej sú údaje o zomrelom - meno, priezvisko, dátum úmrtia (príčina/diagnóza smrti sa neuvádza), číslo domu, názov obce, dátum pohrebu a kto odslúžil poslednú rozlúčku s nebohým.
Na Vašom mieste by som určite zašla na príslušný farský úrad a popýtala, či sa jedná o menovcov, či nemajú znalosť aj o prípadnej exhumácii. Aspoň by som vylúčila túto mizivú šancu.
V súčasnej dobe musí mať predsa každý nájomnú zmluvu na hrobové miesto. Tu sa informujte u správcu cintorína, kto ju má/mal uzavretú na tieto dva hroby. Takto zistíte meno nájomcu a toho sa spýtajte, prečo sú duplicitne vytesané náhrobné kamene. Ak by na to staršie hrobové miesto v súčasnosti nebola uzatvorená nájomá zmluva, minimálne môžete zistiť meno posledného nájomcu, samozrejme, ak do tej doby siaha evidencia nájomných zmlúv. Ak je už nebohý, pýtajte sa jeho rodiny/príbuzných.
Nezanedbateľné sú aj skôr narodené tety - pamätníčky, ktoré navštevujú cintorín. V mojom prípade si pamätali na pohreb z r. 1946(!), a to dokonca, že nebohý bol pochovaný v cínovej truhle a ako bonus mi povedali aj príčinu smrti. Čuduj sa svete, mojím výskumom sa to potvrdilo.
ten Váš prípad je fakt kuriózny. Je to pre Vás výzva, určite by som to nevzdala. U nás na farskom úrade je vedená tzv. "Kniha pohrebov". V nej sú údaje o zomrelom - meno, priezvisko, dátum úmrtia (príčina/diagnóza smrti sa neuvádza), číslo domu, názov obce, dátum pohrebu a kto odslúžil poslednú rozlúčku s nebohým.
Na Vašom mieste by som určite zašla na príslušný farský úrad a popýtala, či sa jedná o menovcov, či nemajú znalosť aj o prípadnej exhumácii. Aspoň by som vylúčila túto mizivú šancu.
V súčasnej dobe musí mať predsa každý nájomnú zmluvu na hrobové miesto. Tu sa informujte u správcu cintorína, kto ju má/mal uzavretú na tieto dva hroby. Takto zistíte meno nájomcu a toho sa spýtajte, prečo sú duplicitne vytesané náhrobné kamene. Ak by na to staršie hrobové miesto v súčasnosti nebola uzatvorená nájomá zmluva, minimálne môžete zistiť meno posledného nájomcu, samozrejme, ak do tej doby siaha evidencia nájomných zmlúv. Ak je už nebohý, pýtajte sa jeho rodiny/príbuzných.
Nezanedbateľné sú aj skôr narodené tety - pamätníčky, ktoré navštevujú cintorín. V mojom prípade si pamätali na pohreb z r. 1946(!), a to dokonca, že nebohý bol pochovaný v cínovej truhle a ako bonus mi povedali aj príčinu smrti. Čuduj sa svete, mojím výskumom sa to potvrdilo.
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
- Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.
Tie hroby su zo vzdialenej rodiny. Takze s opytanim nebude problem. Momentalne ma to nesuri, ale urcite po tom pojdem.Vdaka.
-
- Veľmi aktívny člen
- Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
- Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)
Takže, zistilo sa, že náhrobok dal robiť syn zosnulej mnoho rokov po jej smrti, o čom svedčí aj to, že náhrobok pôsobí pomerne novým dojmom. A syn sa viditeľne pomýlil v zadávaní údajov o svojej matke.