Rozdielne roky v dokladoch a na náhrobkoch

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Dnes som sa konečne dopracoval k rokom narodenia aj úmrtia mojej prababky. Keďže som úmrtie vôbec nevedel, ale vedel som, kde je daná osoba pochovaná, tak som si dal zistiť údaje z náhrobku.

Tam boli roky: 1901 - 1956.

Na základe roku úmrtia som požiadal o úmrtný list, ktorý mi dnes prišiel.

A roky z dokladov sú: 1900 - 1955.

Takže je to o rok posunuté nižšie, ako na náhrobku. Stretli ste sa už s podobnými úkazmi? Ako si to vysvetľujete? Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Casto. Na nahrobny kamen davaju pisat pribuzni a to casto s odstupom vela rokov a tak necudo, ze si mnohokrat nepamataju ani presny rok, nieto este datum.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Tak, ako píše pán Duros, tie náhrobky sa častokrát dali vyrobiť v dobe, keď zosnulý bol dávno po smrti. Najväčšia odchýlka, na ktorú som narazil bola 6 rokov. Podľa náhrobku sa dotyčná narodila r. 1896, no v skutočnosti to bolo až r. 1902. Celkom zvláštne, ak si predstavíme, že zomrela r. 1936 a tento rok je zapísaný správne.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Ja mam trosku iny problem s nahrobnym kamenom. Ti isti ludia su uvedeni na dvoch rozdielnych hroboch. Datumy su tie iste, overene v matrike. A teraz bud mudry, ze kde asi tak budu pochovani. Predpokladam, ze v tom starsom, kedze silno pochybujem o exhumacii. Len potom mi nie je jasne, preco ich dali vytesat aj na druhy hrob.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

AndyT,

ten Váš prípad je fakt kuriózny. Je to pre Vás výzva, určite by som to nevzdala. U nás na farskom úrade je vedená tzv. "Kniha pohrebov". V nej sú údaje o zomrelom - meno, priezvisko, dátum úmrtia (príčina/diagnóza smrti sa neuvádza), číslo domu, názov obce, dátum pohrebu a kto odslúžil poslednú rozlúčku s nebohým.
Na Vašom mieste by som určite zašla na príslušný farský úrad a popýtala, či sa jedná o menovcov, či nemajú znalosť aj o prípadnej exhumácii. Aspoň by som vylúčila túto mizivú šancu.
V súčasnej dobe musí mať predsa každý nájomnú zmluvu na hrobové miesto. Tu sa informujte u správcu cintorína, kto ju má/mal uzavretú na tieto dva hroby. Takto zistíte meno nájomcu a toho sa spýtajte, prečo sú duplicitne vytesané náhrobné kamene. Ak by na to staršie hrobové miesto v súčasnosti nebola uzatvorená nájomá zmluva, minimálne môžete zistiť meno posledného nájomcu, samozrejme, ak do tej doby siaha evidencia nájomných zmlúv. Ak je už nebohý, pýtajte sa jeho rodiny/príbuzných.
Nezanedbateľné sú aj skôr narodené tety - pamätníčky, ktoré navštevujú cintorín. V mojom prípade si pamätali na pohreb z r. 1946(!), a to dokonca, že nebohý bol pochovaný v cínovej truhle a ako bonus mi povedali aj príčinu smrti. Čuduj sa svete, mojím výskumom sa to potvrdilo.
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Tie hroby su zo vzdialenej rodiny. Takze s opytanim nebude problem. Momentalne ma to nesuri, ale urcite po tom pojdem.Vdaka.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Takže, zistilo sa, že náhrobok dal robiť syn zosnulej mnoho rokov po jej smrti, o čom svedčí aj to, že náhrobok pôsobí pomerne novým dojmom. A syn sa viditeľne pomýlil v zadávaní údajov o svojej matke.
Napísať odpoveď