sobáš 4. a. 14.11.1810 Sv. Jur

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
masu
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Mar 2013, 16:25
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Prosím o pomoc pri prečítaní a preklade v stĺpcoch poslednom a v 3. od konca pri snúbencoch Martin Chrappa a Alžbeta Pucher. A ešte neviem čo znamená venari, viď pri slove Elisabeth v 1. stĺpci. Našlo mi to niečo s lovom.

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... n870133333

Ďakujem.
masu
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

sorry dátum je 4. alebo 14. Tažko prečítať
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Podľa mňa je dátum 14. (pred štvorkou je hore bodka - znak čísla 1). V tretej kolónke od konca je uvedené "utriusque S. Georgius", v zmysle obaja bývajú v Svätom Jure.
V poslednej kolónke je "Cum dispensatione in tribus bannis." Snáď môj preklad niekto potvrdí alebo opraví, no myslím, že boli oslobodení od 3 ohlášok, pri preklade posledného slova sa odvolávam na http://en.glosbe.com/la/en/bannium
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Andiandi1
Člen
Člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:04

V poslednom stlpci: Cum dispensatione in tribus Bannis - Oslobodeni spod trojitych ohlasok.
V 3. stlpci: utriusque S. Georgius - obaja zo S. Jura.
Nie som si isty s tym venati, asi to znaci povolani otca ako polovnika ???
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

S tým poľovníkom Vás asi sklamem. Podľa mňa je to totiž Elisabetha denati Josephi Pucher filia, teda Alžbeta, zosnulého Jozefa Puchera dcéra
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Andiandi1
Člen
Člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:04

Aj to mi napadlo, len ma zmiatlo, ze inde je defuncti, takze to moze byt. A kludne mi tykaj, som starsi ;)
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Ak sa Vam to prepletie niekde na Gabriela Chrappu, manzela Marie kozmonovej, syna Stefana Chrappu, dajte vediet. Mozem poskytnut informacie. Chrappovcov je v Sv. Jure pozehnane.
masu
Veterán
Veterán

Andy T,

mám tu nejakého Štefana Chrappu, manžela Anny Achbergerovej. Narodil sa r. 1803 a našla som len dcéry: Uršuľu, Veroniku, Annu a Alžbetu. Jeho otcom bol Jozef Chrappa a matka Mária Anna, zatiaľ neviem aká.
Najviac je v Jure Hupkovcov.
Ak máte nejaké informácie, budem len rada, keď sa niečo nové dozviem. :)
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

To, co mam ja pravdepodobne ina vetva Chrappovcov. Stefan, ktoreho mam ja, mal syna Gabriela. Viacej som nepatral, pretoze som isiel iba po priamej linii.
Napísať odpoveď