Katastrálne mapy

Tipy na online databázy užitočné pri genealogickom pátraní.
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Maďarský archív http://mol.arcanum.hu/ má online katastrálne mapy a má tam aj župy z dnešného Slovenska: Bratislavkú, Nitriansku, Komárňanskú. Prezerajú sa rovnako ako Tereziánsky urbár, teda vo formáte .ecw cez AAGisView alebo iný prehliadač. Zaujímavé je, že v tých mapách sú diery a tiež, či rovnaké mapy majú aj v našom ÚAGK, teda či v MOL nemajú niečo, čo my nemáme. Lebo ako som pozeral, k tým mapám je v MOL aj dokumentácia.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Otázka na PC odborníkov: Ako stiahnem tieto mapy do PC? Skúšal som to podobným systémom, ako strany toho tereziánskeho urbára (v ecwp link som nahrádzal písmená od /UT/, no stále mi to píše, že taký súbor neexistuje - ide mi o mapy nitrianskej župy).
Zároveň sa Vás, pán David chcem spýtať, či nehodíte link aj na operáty k mapám, lebo sa k nim nejako neviem dostať. Za mapy ďakujem, sú super :D
S pozdravom
Patrik Zakarovský
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

patricius95 napísal:Otázka na PC odborníkov: Ako stiahnem tieto mapy do PC? Skúšal som to podobným systémom, ako strany toho tereziánskeho urbára (v ecwp link som nahrádzal písmená od /UT/, no stále mi to píše, že taký súbor neexistuje - ide mi o mapy nitrianskej župy).
Zároveň sa Vás, pán David chcem spýtať, či nehodíte link aj na operáty k mapám, lebo sa k nim nejako neviem dostať. Za mapy ďakujem, sú super :D
Skusal som, nejde to. Len mi nejde do hlavy preco. Ved subor ako subor. Mozno je problem vo velkosti mapy. Tiez by som chcel nitriansku zupu.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Problem bude naozaj vo velkosti. Treba si uvedomit, ako velke su tie mapy. Je to takmer cela zupa a predstavte si len jednu dedinu s extravilanom, ked sa nakresli, aka je to mapa. Ked sa to posklada....to si ani neviem predstavit.
Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Aj ja sa pripájam. Tiež ma zaujímajú tieto župy. :cry:
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Čo sa týka operátov, tak tie online asi nie sú. Jedine zistiť, čo všetko z katastra majú v archíve uložené. Ja som vyhľadal veci čo sa týkaju katastra tu http://archivportal.arcanum.hu/earch/op ... MOL&a=list teda fondy S76,S77,S78,S79. Akurát čo presne obsahujú neviem. S76 - sú tieto mapy, S77 - Jozefínsky kataster, S78 sú tiež katastrálne mapy(presne aké som videl v ÚAGK), ale ako vidíte majú tam len maďarské župy a S79 by mala byť dokumentácia k nim. Teraz si niesom už tak istý tými operátmi, či nie sú len k maďarským župám, takže treba zistiť.
igrijan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 28 Dec 2013, 23:31
Predkovia z oblasti: Kamenec p. Vtáčnikom, Zemianske Kostoľany, Veľké Uherce, Horná Ves, Dolné Naštice, Vysočany, Valaská Dubová, Rybany, Nedašovce, Ostratice

Ak to je ešte aspon čiastočne aktuálne stačí zadať tento link do Erdas Viewer-a a meniť koncovky podľa názvu župy...: ecwp://mol.arcanum.hu/_ecw/georef/kataszter/Nyitra.ecw
AndyT
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

baffin
Dátum registrácie: 11 Feb 2013, 00:46

nasiel som katastralnu mapu Trebišova s roku 1911 ale v nej su pozemky a budovy pooznacovane cislami nie ako katastralnej mapy s roku 1866 kde su popisane mena majiteľov.....da sa niekde najst legenda alebo nieco take k danej mape.....robim rodokmen rodiny a chcem najst kde byvali
AndyT
Veterán
Veterán

Porovnajte obe mapy. Z jednej mate parcelne cislo a na druhej meno majitela. Mne to takto fungovalo. Potom som si to overil v pozemkovej knihe.
Napísať odpoveď