Zamestnanie, škola predka

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
dan322
Dátum registrácie: 08 Dec 2013, 10:44
Predkovia z oblasti: Orava, Považie, Kysuce, Šariš

Dobrý deň,
začal som spisovať rodinnú kroniku a chýba mi veľa údajov o zamestnaniach predkov, tiež by mňa zaujímali údaje zo školy.
Mám skúsenosti so slovenskými matrikami z roznych dedín. Keď skúmam stranu mojej mamy (Tichý Potok)
tak sa v gréckokatolíckych matrikách objavujú zápisy typu: "Joannes, colonus stelbasis..." ale z otcovej strany (Zázrivá) to práve tak ľahké nie je.
Zápisy do matričných kníh sú robené veľmi jednoducho - meno, dátum, rodičia, krstní rodičia... čiže z tohto sa povolanie nedozviem.
Existujú nejaké urbáre alebo iné zdroje, z ktorých by som tie povolania mohol zistiť?
Píše tu niekto z vás rodinnú kroniku?

Tiež by ma zaujímalo, akú máte skúsenosť s školskými matrikami - a kde ich hľadať.
Čítal som, že ľudom niekedy pomožu, ale nestretol som sa s tým a aj si myslím, že tieto dokumenty budú mať ,rovnako ako dokumenty napr. o trvalom pobytu,
lehotu skartovania. Vopred ďakujem.

D.Dutka
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý večer,
pokiaľ Vaši predkovia boli označení slovkami ako napr. colonus, inquilinus a pod. znamená to, že Vaši predkovia boli povolaním roľníci. Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o ich majetnosti, máte k dispozícií viacero zdrojov - súpisy obyvateľstva z r. 1715 a 1720, tereziánsky urbár (spísaný cca v rokoch 1767-1773), tzv. regnikolárny súpis z r. 1828, súpisy obyvateľstva z r. 1857 a 1869 a taktiež spis z mapovania obecných pozemkov. Všetky tieto pramene sú na geni.sk opísané výstižne, nebudem ich charakteristiku zbytočne duplikovať. Niektoré údaje nájdete na internete, iné si musíte naštudovať priamo v archívoch.
Ja som sa do písania rodinnej kroniky pustil v IX. 2012, doteraz som zapísal zošit A4 200 - stranový + asi 50 strán kroniky menšieho formátu. Pokojne sa pýtajte na to, čo Vás ohľadom písania kroník zaujíma.
Zrejme máte na mysli školské kroniky. O žiadnych školských matrikách som nikdy nepočul. Podľa toho čo som počul od jednej uznávanej slovenskej kronikárky, v minulosti mala každá škola povinnosť viesť školskú kroniku, niekde sa neviedli vôbec, inde sa stratili, či dokonca zámerne zničili... len minimum z nich sa zachovalo. O prípadnej existencii jednotlivých kroník sa informujte v príslušnej škole, obci i pobočke štátneho archívu - tá kronika ak aj existuje, môže byť kdekoľvek. Pokiaľ by ste mali záujem získať kópie vysvedčení Vašich predkov, musíte sa obrátiť na príslušnú pobočku Štátneho archívu (bývalý okresný archív), tam by Vám mali vedieť povedať, aké školské záznamy sa z danej školy zachovali.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
dan322
Dátum registrácie: 08 Dec 2013, 10:44
Predkovia z oblasti: Orava, Považie, Kysuce, Šariš

Ďakujem - práve, že tam povolanie uvedené nie je (iba meno, priezvisko),
tak sa pýtam, či je možné to dakde inde najsť. :)

K tej kronike - robím to štylom, že ku každému predkovi si zapíšem udalosti, krátky životopis.
Čo ste napísal na úvod?
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

No, v supisoch obvykle povolanie nie je, ale vacsinou je uvedeny stav - ci to bol sedliak, zeliar, alebo podzeliar - domkar, alebo ani len dom nevlastnil. Tyka sa to ako Terezianskeho urbara, tak aj dikalneho supisu z r. 1828. Supis v r. 1869 sice uvadza aj povolania (ak nejake boli okrem vyssie spomenuteho stavu), ale ten sa z Oravy nezachoval. Ostatne spomenute su a ten stav tam mate, vratane vymery obhospodarovaneho majetku. Ak chcete zistit, ci sa zaoberali aj nejakym remeslom, potom sa treba zamerat na cechove pisomnosti, ci tam nieco je. Ich ulozenie je vsak rozne: http://www.geni.sk/ked-uz-nepomahaju-ma ... ni-supisy/
patricius95
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

K rodinnej kronike - momentálne ju vediem skôr formou denníka - zapisujem všetky udalosti, ktoré sú pre našu rodinu významné, t. j. stretnutia, výročia, oslavy a pod. Väčšinou sa snažím zapísať, aké nové údaje genealogického charakteru som získal a hneď ich aj porovnávam s predchádzajúcimi zisteniami, s dokladmi i s mojimi domnienkami. V deň výročia (narodenia, sobáša, úmrtia) nejakého konkrétneho predka sa snažím bližšie opísať pomery, v ktorých vyrastal, koho si vzal, koľko mal detí, akú mal povahu, kde pracoval atď. Jednoducho sa snažím dať dokopy všetky údaje, ktoré o danej osobe mám.
K úvodu by som aspoň stručne charakterizoval autora, dôvod, pre ktorý ste sa rozhodli takúto knihu napísať, stručne popíšte, čím, resp. kým sa budete zaoberať
S pozdravom
Patrik Zakarovský
andrej58
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget

dan322 napísal:Dobrý deň,
...................
Tiež by ma zaujímalo, akú máte skúsenosť s školskými matrikami - a kde ich hľadať.
Čítal som, že ľudom niekedy pomožu, ale nestretol som sa s tým a aj si myslím, že tieto dokumenty budú mať ,rovnako ako dokumenty napr. o trvalom pobytu,
lehotu skartovania. Vopred ďakujem.

D.Dutka

Teraz som akurát pátral v záznamoch školy. V Štátnom archíve sa dá vyhľadať (teda doteraz som tam našiel) tzv. klasifikačné záznamy,zápisnice z porád učiteľov (ale sú strašne všeobecné), zápisnice školského inšpektora. Kroniky sa mali viesť, ale zachovalo sa ich veľmi máličko. Do r.1918-1920 sú záznamy z 95% vedené v maďarčine. V klasifikačnom zázname má každý jednu stranu, na ktorej okrem známok a dochádzky je zapísané meno,dátum narodenia,kde sa narodil,kedy začal chodiť do školy,meno otca,matky,ich povolanie,adresa...ovšem v starších záznamoch asi do r. 1930 je len meno zákonného zástupcu,jeho povolanie a keď sa učiteľovi chcelo tak aj číslo domu. na vysvedčenia som nenarazil iba keď ostali omylom zabudnuté v klasfikačnom zázname.
taký príklad starších záznamov je napr tu: viewtopic.php?f=22&t=6704&p=9851&hilit= ... Dina#p9851
patricius95
Administrátor
Administrátor

Opýtam sa pre upresnenie: tieto údaje si našiel v Štátnom archíve alebo na pobočke? Nech viem, akú inštitúciu budem otravovať tentokrát :-)
S pozdravom
Patrik Zakarovský
andrej58
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget

na pobočke podľa zoznamov čím disponuje archív napr.Základná deväťročná škola XY rok 1911-1965. Zobral som si k tomu aj zápisnice školského inšpektora lebo tam je zasa uvedené podrobnosti o škole a učiteľovi. keď máš šťastie narazíš na zaujmavé čítanie. najhoršie je keď v archíve už dohľadáš aj seba :o :twisted:
Napísať odpoveď