Štefan Babčan

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
nalpak123
Dátum registrácie: 08 Jan 2014, 16:07
Predkovia z oblasti: Babčan

Dobrý deň, chcel by som zistiť nejaké informácie o Štefanovi Babčanovi. Za pomoc vopred ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Zdravím, obávam sa že bez približného obdobia náboženstva a miesta narodenia Vám nik nebude schopný pomôcť...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
nalpak123

Narodil sa v roku 1871 a emigroval do Ameriky v roku 1907.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

OK, tento ročník narodenia spadá pod tzv. okresné archívy. Zistite si, v ktorej obci sa narodil a potom žiadajte príslušný okresný archív o vystavenie rodného listu. Za jeho vystavenie zaplatíte poplatok 5 eur. Taktiež môžete archív navštíviť osobne, za nahliadnutie do matriky zaplatíte 1,50 eur
S pozdravom
Patrik Zakarovský
nalpak123

Ďakujem. Rad by som sa dozvedel niečo o jeho živote v Amerike. Môžete mi poradiť nejakú stránku, na ktorej by som mohol zistiť niečo viac ? Na Ancestry.com som už bol, ale radšej by som chcel informácie, za ktoré nemusím platiť.
patricius95
Administrátor
Administrátor

Ospravedlňujem sa za chybu, trochu som prehliadol ten rok narodenia 1871 - matriky z toho obdobia sú väčšinou na nete, nikam jazdiť nemusíte!!!
Čo sa týka údajov o živote v USA, môžem odporučiť nasledovné: nájdite jeho pasažiersky záznam na stránke ellisislang.org - nutná je registrácia, údaje sú bezplatné. Potom budete hľadať Vášho predka - vzhľadom na rok vycestovania 1907 treba skúšať rôzne, najmä maďarské viarianty jeho mena (napr. Babcsak Istvan, a pod.).
V prípade, že zistíte, kde približne sa v USA usadil, skúste údaje o ňom nájsť na familysearch.org (FS), užitočné sú údaje zo súpisov z r. 1910, 1920, 1930 a 1940. Pokiaľ nájdete Vášho predka pomocou FS, môžete sa k originálnym záznamom dostať cez stránku https://archive.org/details/us_census
Pokiaľ si s posledným krokom sám neporadíte, napíšte, pokúsime sa nájsť konkrétnu stranu zo súpisu...
Ďalším potenciálnym zdrojom údajov by mohol byť honorárny konzul SR, na nete zistíte ich pôsobnosť v jednotlivých štátoch USA, no v prípade, že požiadate o pomoc, budete potrebovať dosť presné údaje...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
nalpak123

Aha, ďakujem za pomoc.
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Ak ziste pribliznu lokaciu Vasho predka, skuste nejake lokalne noviny. Mozete najst jeho potomkov. Mne sa to osvedcilo.
nalpak123

Aha. Chcel som sa ešte spýtať, či sa počas,, FREE 14 DAYS '' na Ancestry.com dá nejako vyhnúť plateniu ?
patricius95
Administrátor
Administrátor

Na ancestry.com môžete využiť 14-denný trial, avšak budete musieť zadať údaje z bankomatovej karty. Potom sa vyhnete plateniu jednoduchým spôsobom - pred ukončením 14-dennej lehoty musíte v nastaveniach účtu odškrtnúť možnosť plateného účtu... Priamo na ancestry.com nájdete návod, ako nato...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď