Zdravím
chcem sa opýtať, kde sa mám obrátiť ak by som chcel zistiť čo bližšie je napísané pod výrokom sedrie v Nitre.
Tento záznam bol dopísaný do sobášnej matriky mojho pradedka, ktorý sa ženil v roku 1903, ale záznam bol dopísaný v roku 1929 a píše sa:
,, Manželstvo bolo rozlúčené výrokom sedrie v Nitre č. U II. 1088/26.-8 dňa 25. januára 1929.
Chcel by som zistiť, či sa nemôžem dostať k tomuto záznamu, či nie je archivovaný.
Mám sa obrátiť na okresný súd v Nitre alebo na pobočku štátneho archívu v Nitre?
Vopred dakujem za odpovede.
Sedria v Nitre
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Dobrý deň,
z vlastnej skúsenosti odporúčam kontaktovať príslušný okresný súd, pobočku ŠA a zároveň aj samotný ŠA. Ak spis nebol skartovaný, môže byť uložený v ktorejkoľvek z týchto inštitúcií.
z vlastnej skúsenosti odporúčam kontaktovať príslušný okresný súd, pobočku ŠA a zároveň aj samotný ŠA. Ak spis nebol skartovaný, môže byť uložený v ktorejkoľvek z týchto inštitúcií.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
- Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan
Obráťte sa na Okresný súd Nitra a v žiadosti uveďte, že sa jedná o konanie sedrie Nitra pod č. U II. 1088/26. -8 zo dňa 25. januára 1929. Uveďte meno osoby, ktorej sa toto konanie týka, ako aj opíšte Váš príbuzenský vzťah k tejto osobe.
Okresné súdy by mali archivovať celé spisy 20 rokov a ďalších 75 rokov rozsudky. Presné znenie si môžete pozrieť v Prílohe č. 9 k vyhláške č. 543/2005 Z. z.
§ 44 Občianskeho súdneho poriadku ( Predpis č. 99/1963 Zb.) hovorí:
(1) Účastníci a ich zástupcovia majú právo nazerať do súdneho spisu a robiť si z neho výpisy, odpisy a fotokópie alebo požiadať súd o vyhotovenie fotokópií za úhradu vecných nákladov. To neplatí, ak ide o zápisnicu o hlasovaní alebo listiny obsahujúce utajované skutočnosti, alebo chránené údaje podľa osobitných predpisov.
Mali by ste sa poponáhľať, aby Vás so skartáciou nepredbehli.
Okresné súdy by mali archivovať celé spisy 20 rokov a ďalších 75 rokov rozsudky. Presné znenie si môžete pozrieť v Prílohe č. 9 k vyhláške č. 543/2005 Z. z.
§ 44 Občianskeho súdneho poriadku ( Predpis č. 99/1963 Zb.) hovorí:
(1) Účastníci a ich zástupcovia majú právo nazerať do súdneho spisu a robiť si z neho výpisy, odpisy a fotokópie alebo požiadať súd o vyhotovenie fotokópií za úhradu vecných nákladov. To neplatí, ak ide o zápisnicu o hlasovaní alebo listiny obsahujúce utajované skutočnosti, alebo chránené údaje podľa osobitných predpisov.
Mali by ste sa poponáhľať, aby Vás so skartáciou nepredbehli.
- patricius95
- Administrátor
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Nechcem sa samozrejme hádať, ale keď som hľadal súdne spisy z rovnakého obdobia, hľadal som ich v pobočke štátneho archívu, kde mi bolo povedané, že súdy tieto spisy (tuším spred r. 1960) presunuli do okresných archívov (aspoň u nás v Prešove). Nakoniec som hľadaný spis našiel z neznámych dôvodov v "krajskom" Štátnom archíve
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
- Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan
Nepoznám na to kvalifikovanú odpoveď. Možno na súde mali málo roboty alebo nemali miesto na novšie spisy a tak ich odovzdali do ŠA. Je tu však ešte jedna možnosť. Po tých 20-tich rokoch treba zavolať pracovníkov príslušného mestského archívu, ktorí si kompletné spisy zaujímavých osôb (napr. politikov, spisovateľov,...) zoberú do archívov a z tých ostatných sa povyberajú rozsudky a zvyšok sa zoskartuje. Tieto rozsudky sa archivujú ďalších 70 rokov. Potom sa to všetko likviduje, lebo sa predpokladá, že osoba už nežije.
V každom prípade by som oslovila aspoň e-mailom Okresný súd aj Štátny archív v Nitre.
V každom prípade by som oslovila aspoň e-mailom Okresný súd aj Štátny archív v Nitre.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Ja neviem, preco sa hadate. Sedria bol stolicny (zupny) - teda dnesny krajsky sud. Jeho archivne spisy som studoval v prislusnom statnom archive (Trencin je v Bytci urcite).
- patricius95
- Administrátor
Ja som hľadal sedriálne spisy v okresnom archíve - tam mi povedali, že ich všetky archivujú, ale ten akurát ten mnou hľadaný nemajú. Tak som zašiel do štátneho archívu. Aj napriek tomu,že ten fond nie je spracovaný, zamestnanci mi spis dohľadali v priebehu 5-10 minút. Aj takýto "poriadok" na Slovensku panuje 

S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Nuz ospravedlnujem sa, ale vychadzal som z logiky, ze vsetko, co sa tykalo stolice, ci zupy, je v statnom archive (co je teda vacsinou naozaj tak) a navyse z osobnej skusenosti konkretnej sedrie.