sobáš až po narodení detí

Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Stretol sa už niekto z vás s tým, že rodičia sa zobrali až po narodení detí? Čo bolo príčinou takého neskorého sobáša? Nemyslím tým dnešné obdobie, ale takých 200 - 300 rokov späť.
Používateľov profilový obrázok
marekT
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 05 Sep 2012, 02:11
Predkovia z oblasti: Dolný Kubín, Spišská Nová Ves, Kežmarok
Kontaktovať používateľa:

Vo vlastnej rodine som sa s tym nestretol, ale natrafil som na pripady, ako je ten, ktory spominate. Ale aj pripad, ze k zapisu o sobasi je po par dnoch dopisana poznamka, ze zenich po svadbe zistil, ze nevesta je tehotna a on nie je otcom :) Takze sa potomka dopredu vzdava...
andrej58
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget

Osobne si myslím že v tých časoch mať dieťa ako to farári písali illeg. bolo neprípustné, deti aj žena upadli do hamby (ako to na dedine vravievali "prespanka"). Vešinou som narazil na prípad že ak došlo k takémuto sobášu tak si otec dieťa osvojil.
Najhorší prípad o som doteraz čítal v matrike bolo narodenie 4-čiat a krstný rodičia bol kapitán dragúnskej jazdy a kaplán tejto jazdy. :ugeek:
Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Lenže v prípade, ktorý som videla, boli deti legitímne. Ale svadba bola až po narodení týchto detí.
Obsivan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 18 Máj 2013, 10:38
Predkovia z oblasti: Terchova, Teplička nad Váhom, Gbeľany, Bela, Mojš, Riečnica

S podobným prípadom som sa stretol dvakrát na dvoch miestach ale tiež nepoznám odôvodnenie prečo sú dané deti uvedené ako legitimne.
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Stretol som sa s tým, ak si dobre pamätám, tak pri dieťati bolo uvedené leg. a vedľa preškrtnuté illeg.
Kobielsky
Člen
Člen
Dátum registrácie: 14 Feb 2013, 11:19
Predkovia z oblasti: Horný Zemplín, Vranov nad Topľou, Šariš, Poľsko

Čo sa týka "legitímnych" manželských detí, tak odôvodnenie môže byť úplne jednoduché. Mohlo sa stať, že matka porodila dieťa a otec, resp. manžel v tom čase už nežil. Pokiaľ ma pamäť neklame, tak za manželské deti sa považovali i tie, ktoré sa narodili do 10. mesiacov od úmrtia manžela, tzv. vdovský rok, ktorý trval 10 mesiacov a počas ktorého sa žena nesmela vydať.

Mohlo sa napríklad stať i to, že dieťa sa skutočne narodilo ako nemanželské, no matka sa po určitom čase vydala a jej manžel sa rozhodol tieto jej deti si prisvojiť, a tak ich legitimizovať. Matriky sa často prepisovali, pre ich nevyhovujúci stav. Menej dôsledný kňaz mohol pokojne prepísať údaje, tak, že síce neuviedol meno otca, ale pôvodnú poznámku o neskoršej legitimácii pozmenil na stav, že dieťa sa narodilo už ako manželské.
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Pokiaľ sa legitímne dieťa narodilo až po úmrtí otca, kňazi zvykli do matriky zaznačiť poznámku (väčšinou pod meno krsteného dieťaťa) "posthum." Ale to nemalo nič spoločné s legálnosťou...
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

....a navyse v povodnej otazke je, ze rodicia sa sobasili az po narodeni deti, takze o posthumus sa bavime zbytocne.
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Odpovedal som na konštatovanie kolegu Kobielskeho, že: "Čo sa týka "legitímnych" manželských detí, tak odôvodnenie môže byť úplne jednoduché. Mohlo sa stať, že matka porodila dieťa a otec, resp. manžel v tom čase už nežil..."
Napísať odpoveď