Chcel by som doplniť, že je rozdiel medzi consanguinitas a affinitas. Jedno je pokrvenstvo a jedno je príbuzenstvo (zrejme sobášom alebo aj sobášom). V tomto prípade ide o pokrvenstvo a to, pokiaľ sa mi podarilo zistiť, sa počíta tak, že pri 3. stupni konsangvinity sú prarodičia ženícha tí istí ako prarodičia nevesty. Potvrdilo sa mi to aj vo svojom vývode, kde som mal pri svadbe dvoch predkov 3. a 4. zmiešaný stupeň pokrvenstva a naozaj som sa dostal 3 generácie pred ženíchom a 4 generácie pred nevestou k rovnakému páru predkov. Aspoň viem, že to mám dobre

Afinita sa počíta už inak. Pozerám práve do knihy H. Pohanku, tam je znázornená takáto schéma.

- SPTC 027.jpg (104.05 KiB) 4594 zobrazení
Len mi nie je jasné, prečo je dieťa strýka (bratranec/sestranica) v 4. stupni, hoci naši spoloční predkovia sú starí rodičia. Čiže keby som si zobral sestranicu, aký dišpenz dostanem? 2. stupeň konsangvinity alebo 4. stupeň affinity?

Ako sa to počíta cez sobáše (napr. vdovec si zobral príbuznú svojej zosnulej manželky), to už presne neviem. Ale kto vie, môže napísať.
Ešte k Patriciusovi... Matriky sa síce neviedli a kňaz nemusel vedieť, ale v dedine žili ľudia, ktorí si ich prarodičov určite pamätali. Tí mohli oznámiť, že pár je v pokrvnom príbuzenstve. Ale niekde tu na fóre som čítal, že tuším pravoslávni zakazujú sobáš do 8. stupňa pokrvnosti, to už fakt neviem, ako zisťovali, keďže by potrebovali záznamy staré prinajmenšom 250 rokov.

(Trochu odbáčam od témy, prípadne môže admin presunúť príspevok, ak si myslí, že to patrí inam.)