Dikálne súpisy
dobrý deň, v Novohradskom župnom archíve som mal možnosť bádať v dikálnych súpisoch z konca 17. a prvej polovice 18. storočia. prekvapilo ma, že som tu našiel množstvo dikálnych súpisov k obci Ozdín, ktorá ma zaujíma. dokonca medzi dvomi súpismi obyvateľstva z rokov 1715 a 1720 som našiel dikálne súpisy z rokov 1716 a 1717 a sú tam uvedení všetci poddaný, nielen tí, ktorí boli schopní platiť dane a sú uvedení v súpisoch obyvateľstva, ale aj chudobní, alebo osobne slobodní. robila tieto dikálne súpisy iba Novohradská župa pre svoju potrebu, alebo to bola záležitosť celouhorská?
ďakujem za odpoveď. ešte mám k tým súpisom otázky. sú tam spomenutí taxalisti. čo som zistil, sú to zmluvní želiari. mohli medzi taxalistov patriť napríklad aj kováč alebo mäsiar? lebo sú uvedení medzi taxalistami. jedno povolanie som nevedel, v súpisoch sa vyskytuje slovo spanus. a zaujalo ma ešte jedno povolanie, braxator. existovali aj na dedinách pivovarníci/sládkovia?
Podobné dikálne súpisy od 1770-1848 sa zachovali aj pre Zvolenskú župu. Sú uložené v ŠA BB.
Spanus je správca panstva. Z toho je odvodené v našich končinách aj špán - vyšší kráľovský úradník
a neskôr župan.
Spanus je správca panstva. Z toho je odvodené v našich končinách aj špán - vyšší kráľovský úradník
a neskôr župan.