legalizácia potomka

Pravidlá fóra
Vzhľadom na časté otázky týkajúce sa prakticky významu slov v písaných dokumentoch, častokrát nesprávne prepísané, jediným pravidlom tohto fóra je, aby ste pridávali odkazy na dokumenty, z ktorých chcete ozrejmiť význam slov. Nepodceňujeme Vaše čítanie, vychádzame z praktických skúseností.
michalR
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky

Tento nápis som našiel pri krstnom zázname svojho predka. Dotyčný je illeg. (ľavoboček) a viem, že tento záznam znamená osvojenie.
Chcem sa spýtať na Vaše skúsenosti s dopátraním sa k otcovi (ktorý evidentne nebol manželom dotyčnej matky) a teda nemôžem nájsť svadbu. Zapisovali sa údaje o otcovi niekde v matrike? V tom zázname sú podľa mňa dva roky (A884 a A904).
Prílohy
frcska.png
frcska.png (115.98 KiB) 5869 zobrazení
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Skoda, ze ste nedodali viac udajov, ale samotny zapis hovori o tom, ze vstupom do manzelstva s Janom Frckom (asi v r. 1884) bolo dieta legitimizovane. Predpokladam, ze zapis (o legitimizacii) sa neuskutocnil hned, ale ovela neskor - v r. 1904 - zrejme v case, ked to dotycne dieta potrebovalo.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Môj pradedo Ján Miške sa narodil 24. 10. 1891 ako nemanželský syn Agnesy Miške. Meno otca pri narodení uvedené nie je.

V poznámke v rodnom liste, ktorý je vystavený 16. 4. 1929 sa uvádza nasledovný text:
"Dieťa po uzavretí manželstva matky s Jánom Kňaze v roku 1894 a po prehlásení otcom uzákonené rozhodnutím ordinariátu v Nitre čís. 39. Cons. 1916."

Na jeho úmrtnom liste je už meno otca Ján Kňaze a meno matky Agnesa Miške.
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

michalR napísal:Tento nápis som našiel pri krstnom zázname svojho predka. Dotyčný je illeg. (ľavoboček) a viem, že tento záznam znamená osvojenie.
Chcem sa spýtať na Vaše skúsenosti s dopátraním sa k otcovi (ktorý evidentne nebol manželom dotyčnej matky) a teda nemôžem nájsť svadbu. Zapisovali sa údaje o otcovi niekde v matrike? V tom zázname sú podľa mňa dva roky (A884 a A904).
dotycny pri narodeni bol zapisany ako nemanzelsky, no neviem, preco si myslite, ze tento zapis znamena osvojenie... :?
podla mna - tak ako nizsie uvadza duros - sa v zapise pise, ze v roku 1884 po sobasi s Janom Focskom bolo dieta uznane za legitimne. Poznamka je datovana v roku 1904... jeho otec kludne mohol byt Jan Focsko a velmi pravdepodobne aj bol... skoda, ze ste nadali link, ani rok narodenia dietata...
michalR
Aktívny člen
Aktívny člen

Ďakujem za odpovede, ja som o tejto rodinnej "záhade" rozmýšľal dlhšie - ale v podstate k ničomu som neprišiel. Možno niekoho napadne ako by sa dal nájsť Ján Frčka - a teda pokračovať v tejto časti rodokmeňa. Tu je všetko čo som našiel v chronologickom poradí.

7.2.1850 svadba Katarína Mokoš a Ján Proderuth
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 38-2169-96

1856 narodenie Catharina (č. 32), illeg. V poznámke Ján Frcska, vojak, evanjelik
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443

1858 narodenie Ján Adam (č. 79), illeg. Poznámka okopírovaná hore
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443

10.1.1875 svadba Cathariny, (tá mala meno po mame Mokoš a alias Frcska)
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 438-2099-1

21.11.1880 svadba Jána Adama (ten mal meno Mokoš-Frcska)
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 38-1937-93
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Pri vsetkych tych zapisoch je jasne uvedene, ze otcom je Frcka, hoci matka bola este stale manzelkou Proderuta. Zajdite do archivu a najdite sobas Mokosovej a Frcku v roku 1884, mozno tam najdete nieco viac.
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

na zaciatok - zapisy su dost necitatelne (asi som vysla z cviku), ale podla mna: :idea:
v roku 1850 sa Katarina vydala za Jana P. .... podla nasledovnych zapisov s nim nezila, zila s vojakom Janom Frcska a mali spolu deti - ako Katarinu, tak aj Adama Jana...
pri narodeni Katariny je poznamka Pater? ... Joannes Frcska
pri narodeni Adama Jana - uz zmienovana poznamka o legalizacii
pri sobasi Katariny je alias Frcska, pretoze jej matka tam ma uvedene ze je sobasena P.... a myslim, ze aj tam ma Katarina uvedene, ze je dcera Jana Frcska (filia)....
Adam Jan ma uvedene Mokos- Frcska, pri matke je nadalej uvedene, ze je sobasena P... a Adam je synom (filius) Jana Frcska...
to znamena, ze Jan Frcska nemohol deti uzakonit, nakolko Katarina bola stale vydata za Jana P a ten stale zil...
je skoda, ze na FS matriky koncia rokom 1881, pretoze v nasledujucich rokoch mohla Katarina ovdoviet a konecne sa vydat za Jana Frcska, otca svojich deti...

potvrdit, ci vyvratit to mozete len po prezreti matrik, tak asi Vam neostane nic, len navstivit BB

drzim palce ;)
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Zaujímavé by bolo zistiť, pod akými priezviskami deti z tohto zväzku žili v reálnom živote: Frčka, Mokoš alebo Proderuth. Pokúste sa nájsť ku každému z týchto detí zápisy ich vlastného sobáša alebo úmrtia. Tam uvidíme, pod akým menom existovali, ergo, kto bol otcom každého jedného z nich. Pri Kataríne je poznačené, že zomrela v roku 1898, no matrika úmrtí k tomuto roku na FS nie je, čiže budete musieť fyzicky navštíviť archív.
michalR
Aktívny člen
Aktívny člen

Vďaka za odpovede, ak to teda správne chápem - legalizácia sa nemohla udiať inak ako sobášom (matrimonium) a teda návšteva archívu by mi mala dať odpoveď na túto otázku.

Inak svadby z Krupiny majú nafilmované aj mormoni, ale obrázky s filmu nie sú dostupné. Keď som ich žiadal o zverejnenie, presmerovali ma na túto žiadosť - https://familysearch.org/ask/productSup ... 1813305649
Máte s tým niekto skúsenosti? ak som to správne pochopil celý proces je na dlho a súhlas od archívu aj tak asi nedostanú. Takže ostáva len archív.

Čo sa týka mena, používalo sa už len Frcska (napríklad tu https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443) aj keď babka si pamätá, že Jána Adama volali Frčka-Mokoš, ale nevedela prečo. Ako pikoška je že Ján Adam má miesto narodenia Krupina 602, čo bolo preukázateľne na Krupinských lazoch kde rodina Frčkovcov žije a stretáva sa doteraz. Takže bolo to Mokošovské, Frčkovské či Proderutovské ? Genealógia je naozaj super v tom, že dokážeme nájsť takéto zaujímavosti z rodinnej histórie - no a pri spoločných guľášoch je o čom hovoriť 8-)
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

michalR napísal:Vďaka za odpovede, ak to teda správne chápem - legalizácia sa nemohla udiať inak ako sobášom (matrimonium) a teda návšteva archívu by mi mala dať odpoveď na túto otázku.
Ano, pochopili ste spravne.
michalR napísal:Inak svadby z Krupiny majú nafilmované aj mormoni, ale obrázky s filmu nie sú dostupné. Keď som ich žiadal o zverejnenie, presmerovali ma na túto žiadosť - https://familysearch.org/ask/productSup ... 1813305649
Máte s tým niekto skúsenosti? ak som to správne pochopil celý proces je na dlho a súhlas od archívu aj tak asi nedostanú. Takže ostáva len archív. ...
To Vami ani nespristupnia zo znamych dovodov. Najjednoduchsia cesta je ist do archivu.
michalR napísal:...Čo sa týka mena, používalo sa už len Frcska (napríklad tu https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443) aj keď babka si pamätá, že Jána Adama volali Frčka-Mokoš, ale nevedela prečo. Ako pikoška je že Ján Adam má miesto narodenia Krupina 602, čo bolo preukázateľne na Krupinských lazoch kde rodina Frčkovcov žije a stretáva sa doteraz. Takže bolo to Mokošovské, Frčkovské či Proderutovské ? Genealógia je naozaj super v tom, že dokážeme nájsť takéto zaujímavosti z rodinnej histórie - no a pri spoločných guľášoch je o čom hovoriť 8-)
Aj Katarina, ked sa vydavala, ma uz uvedene c. 602. Zda sa, ze najneskor od r. 1858 uz ich matka zila na c. 602.
Napísať odpoveď