Dundek

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
L33
Dátum registrácie: 21 Máj 2014, 10:53

Dobrý deň,

pátram po predkoch, ktorí sa priezviskom volali Behro, neskôr sa k nim pridalo ďalšie meno Dundek. Najstarší predok, ktorého som našla je Juro Behro Dundek (ktorý sa pôvodne volal iba Juro Behro), ktorý mal deti s Evou Malo prvé sa im narodilo v roku 1874 (syn Štepán, Juro Behro je tu ešte pod menom Jiřík Behro).

- chcela by som nájsť miesto, dátum narodenia a rodičov Jura Behra Dundeka
- to isté o Eve Malo
- a tiež ich sobášny list
- okrem toho by som chcela zistiť prečo sa k ich priezvisku Behro pridalo neskôr Dundek

Viete mi prosím poradiť ako na to?
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Dundek moze byt pridomok, pouzivany kvoli rozliseniu rodiny. Viacej zistite studiom matrik.
Pomohlo by uvedenie obce a vierovyznania.
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Toto by mohli byt ich deti. Z toho viete obec, kde zacat hladat sobase, umrtia...
https://familysearch.org/search/record/ ... me%3Amalo~
L33

Ďakujem pekne za rýchle reakcie :-)
Obec viem, určite je to Vydrná, alebo Vidrná, alebo Widrná ako sa kedysi písalo - to je rodisko Jura Behra. Neviem ale odkiaľ môže byť Eva Malo. A tiež neviem ako vznikol ten "prídomok" - dá sa vypátrať aj toto?
L33

ešte k tej cirkvi, Juro Behro určite evanjelik (patril do Záriečia - okres Púchov), Eva Malo neviem.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Pozeral som pred chvilou iba cez indexy Evu Malo. Najvacsi vyskyt je v Omseni - ale to len tak narychlo. Sobasna matrika Zariecia z r. 1874 nie je k dispozicii na FS, ale pozrel som od 1873 naspat po r. 1870 vratane a sobas som nenasiel. Obvykle byval u nevesty, takze nezostava, lez hladat nevesetu...
L33

ďakujem za ochotu a rýchlu reakciu :-) po tento bod ako píšete som došla aj ja pri mojom pátraní, dokonca spomínaná Eva by mi podľa toho ako sa jej narodili deti vychádzala jedna konkrétna z Omšenia, nar. 1853. Ale ani tam neviem nič viacej zistiť :-( celkom som zostala stáť na tomto bode.
jan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 23 Mar 2014, 15:59

Sobáš, narodenie Evy a Juraja
L33

Jan, no toto je super - to sú oni, ďakujem pekne - idem pátrať ďalej :-)
L33

Pri pátraní som natrafila na ďaľší zádrhel - existuje nejaká databáza vojakov z obdobia 1870 -1890? Mám na mysli našich vojakov, príp. vojakov zo zahraničia, kt. zostali žiť na Slovensku.
Napísať odpoveď