Presídľovanie po 2. sv. vojne

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Dobrý deň, je to trochu novšia história, ale chcem sa spýtať, v ktorých archívnych fondoch hľadať nejaké materiály k presídľovaniu po 2 sv. vojne.

Zaujímalao by ma jednak presídľovanie Slovákov z Maďarska a tiež tzv. sťahovanie z horniakov na dolniaky, keď niektoré slovenské rodiny sa presťahovali na južné Slovensko.
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Prečítajte si tento zaujímavý článok. Na konci je bohatý poznámkový aparát a aj odvolávka na Slovenský národný archív, fond Povereníctva vnútra, kde by Vami hľadaná spisy byť mohli...
http://watson.sk/index.php?option=com_c ... &Itemid=58

Prípadne fondy Okresného úradu prislúchajúcemu k miestu, ktoré hľadáte. No keďže sú to ešte "živé" spisy, nebude asi jednoduché sa dostať k nim.
Richard
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)

Odporúčam aj film Felvidék – Horná zem:

http://www.csfd.cz/film/368295-felvidek-horna-zem/

Nie žeby ste z neho získali množstvo informácii pre pátranie, ale je na danú tému a je naozaj krásne spracovaný (najmä animácia).
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Určite by som vyskúšal Národní archiv ČR, najmä fondy týkajúce sa činnosti Ministerstva zahraničných vecí ČSR - v dobe presídľovania sa robili menné zoznamy jednotlivých optantov - v zoznamoch presídlených Rusínov do ZSSR som našiel aj svojich predkov, možno sa zachovali i údaje o presídlencoch z a do Maďarska.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Mária Leľová
Dátum registrácie: 13 Sep 2014, 00:29
Predkovia z oblasti: Leľo

Patrícius95
Skúste sa opýtať na obecnom úrade v Havranci.
Ja mám v Havranci svokru 93 ročnú . Ona určite poznala dotyčného Andreja Leľa. Jej sused mal syna s týmto menom. a mohjol to byť jeho dedo.
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Zdravím,
obecný úrad určite vyskúšam. S nejakými obyvateľmi z Havranca som rozprával, jedna pani si pradeda pamätala, avšak nebola ochotná mi o ňom čokoľvek povedať. Ak ku nej pôjdete na návštevu a popýtate sa, budem Vám vďačný.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Napísať odpoveď