Pod poradovým číslom 14 je zapísaný Augustín, ktorého rodičia boli Nuhál Peter a Katarína Kovárová. Odkiaľ pochádzala matka novorodenca? Pod ktorú farnosť patrí táto obec (nemyslím Veselé)?
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... cc=1554443
V sčítacom hárku https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,324458301
má napísané miesto narodenia zasa obec, ktorú tiež neviem prečítať. Môžem iba hádať, že sa jedná o Lapáš, Lopašov, ... neviem.
Identifikacia obce povodu matky
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie

myslim, ze Nevidzany... farnost Nevidzany....(archiv Nitra)
t.c. Velky Lapas, farnost Velky Lapas...(detto)
t.c. Velky Lapas, farnost Velky Lapas...(detto)
otec mal v statuse uvedene boarius - pastier dobytka, takze je to mozne...
mam v rodine ten isty pripad a drzal ma v sachu cca 5 rokov, kym som zistila, kde sa narodila moja prastara matka... jej otec bol tiez pastierom dobytka a kazde z jeho deviatich deti sa narodilo inde...
mam v rodine ten isty pripad a drzal ma v sachu cca 5 rokov, kym som zistila, kde sa narodila moja prastara matka... jej otec bol tiez pastierom dobytka a kazde z jeho deviatich deti sa narodilo inde...

-
- Veterán
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
- Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan
ani si nevieš predstaviť, ako si ma potešilawera napísal:otec mal v statuse uvedene boarius - pastier dobytka, takze je to mozne...

-
- Veterán
- Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
- Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.
S pastiermi je to tazke. V jednej obci sa narodil, v druhej sobasil, v tretej sa im rodili deti a v stvrtej zomrel. A ak bol pastier aj jeho otec, zbohom rodina. S jednym takymto problemom sa bortim aj ja. Narodil sa v Hornych Lefantovciach, zenil v Borovciach, byval v Bucanoch. Jeho otec pravdepodobne pochadzal od Noveho Mesta nad Vahom a v roku 1715 sa to priezvisko vyskytovalo iba vo Varine. Ten Varin sa v nasej rodine traduje uz viacero generacii, ale urcite sa mi nepodari dopatrat sa az tam.
-
- Veterán
Ten môj pochádzal z Myjavy a bol evanjelik. Skúste sa pozrieť do ich matriky. Nájsť tam toho správneho predka je horšie ako maturita. Nič presné, samá osada. Je pravda, že sa usadili vo Veselom a pochovaní sú v Rakoviciach. Preto by mi skôr sedela obec Lopašov, ale tam som Katarínu nenašla.
-
- Veterán
Klobúk dolu.... Srdečná vďaka....
Čo som sa ja nahľadala v okolí Piešťan... Všetky matriky som poprezerala...
Zasa sa mi potvrdilo, že treba hľadať po celom Slovensku...

Čo som sa ja nahľadala v okolí Piešťan... Všetky matriky som poprezerala...
Zasa sa mi potvrdilo, že treba hľadať po celom Slovensku...

Doplním že pastieri sa niekedy MUSELI sťahovať.
Totiž ak boli dlhšie v jednej dedine, hrozilo že by mohli dostať domovské právo.
Aby tomu bohatí gazdovia zabránili, obyčajne pastierovi krátko pred obržaním domovského práva zrušili zmluvu,
pastier musel odísť do inej dediny a po roku -dvoch ho zavolali späť,
ale nárok na domovské právo začal odznova.
Totiž ak boli dlhšie v jednej dedine, hrozilo že by mohli dostať domovské právo.
Aby tomu bohatí gazdovia zabránili, obyčajne pastierovi krátko pred obržaním domovského práva zrušili zmluvu,
pastier musel odísť do inej dediny a po roku -dvoch ho zavolali späť,
ale nárok na domovské právo začal odznova.