duros: chcel som napísať "protestantských kráľovských dvorov", ale evidentne som napísal "luteránskych k.d.".
laco: synodu v roku 1822 zvolal Alexander Rudnay ako reakciu na založenie "protestantisch-theologische Lehranstalt" vo Viedni v roku 1821:
http://somef.univie.ac.at/fakultaeten/e ... chtliches/
Všetky fakty z vami linkovaného životopisu Alexandra Rudnaya sú pravdivé, ale z ekumenizmu by som ho v žiadnom prípade nepodozrieval.
Obzvlášt keď SÚ známi prví dvaja slovenskí ekumenisti. Boli nimi biskup bansko-bystrickej rímsko-katolíckej diecézy Štefan Moyzes a luteránsky superintendant Karol Kuzmány. Tí sa kamarátili aj osobne a preto organizáciu ktorú založili - Maticu slovenskú - zriadili na ekumenickom princípe:
Predsedom MS sa stal Moyzes a podpredsedom Kuzmány a toto striedanie katolíckych a luteránskych činitelov platilo aj pre nižších činovníkov MS.
Aj ročné zjazdy MS v Martine boli organizované ekumenicky:
všetci účastníci zjazdu MS sa na začiatku zišli v katolíckom kostole v Martine, kde niektorý z popredných katolíckych činovníkov MS odslúžil Svätú omšu.
Potom sa všetci účastníci presunuli do luteránskeho kostola v Martine, kde niektorý z popredných luteránskych činovníkov MS odslúžil služby božie. Až potom sa mohol začat vlastný program zjazdu.
Ekumenický charakter MS zneužívali maďaróni na diskreditáciu MS, keď katolíkov strašili: "do MS nevstupujte, to je luteránsky spolok"