Pekný deň,
prastarý otec prišiel okolo roku 1900 do Spišskej Novej Vsi alebo do Kežmarku. Myslíte, že by niekde mohla byť zmienka o jeho príchode (nejaké úradné dokumenty)?
Pokiaľ viem, bol vyučený obuvník a podarilo sa mi zistiť, že bol: "jediným civilným ošetrovateľom v epidemickej mestskej nemocnici v SNV a zároveň bol vyučený ako okresný dezinfektor".
Vopred ďakujem za tipy
Vykonával aj svoju živnosť obuvníka? Potom by mohol byť evidovaný v matrike živnostenského spoločenstva príslušného okresu.
Ak bol ošetrovateľom, na tento post musel byť niekým menovaný. Ten, kto ho menoval (mesto, obec, nemocnica, okresný lekár), o tom určite vyhotovil zápis. Ak sa zachoval, niekde, v zápisniciach magistrátov miest, zastupiteľstiev obcí, alebo vo fonde nemocnice o tom zápis bude.
O prisťahovaní sa kamsi, sa zápisy neviedli. To bola slobodná vôľa sťahovaného. No ak na mieste žil viac ako 10 rokov, mohol požiadať o udelenie domovského práva. V archívoch bývajú uložené evidencie domovských listov. Musíte to stranu po strane prelistovať, keďže od toho neexisujú (resp. ja som sa s tým nestretol) menné indexy.
Pokúsil by som sa pohľadať v miestnej pamätnej knihe, poprípade vo finančnom hospodárení danej obce (niekde tam bolo uvedené meno človeka aj odkiaľ pochádzal), poprípade nejaký zoznam voličov z toho obdobia, a vyskúšal by som aj bývalých urbalistov danej obce....nakoľko tam hospodárili aj s majetkom obce, možno ešte nejaký okresný inšpektorát alebo niečo podobné. prešiel by som aj notársky úrad danej pbce (proste celý archív )
ejco - ďakujem, ten živnostenský register je dobrý postreh. Ale zdá sa, že dátum príchodu na Slovensko sa asi nedozviem :/
andrej58 - a ja už som sa bál, že by to mohlo byť niečo jednoduchšie
... ešte jedna možnosť by tu bola. Možno nie presne, ale aspoň orientačne. Prelistovať matriky, aspoň tie dostupné, všetky záznamy o krstoch a sobášoch, niekomu predsa mohol byť krstným otcom alebo sobášnym svedkom. Nehovorí to síce o presnom roku príchodu, ale o výskyte v danej lokalite áno...
Neviem či je to dobrá rada, ja mám po starom otcovi akési obecné svedectvo, ale z r. 1949, kde sa uvádza, že mal domovskú príslušnosť po svojom otcovi, ktorý bol do zväzku obce prijatý obecným zastupiteľstvom uznesením z r. 1935.
Čiže aj takéto niečo by sa v archíve mohlo nachádzať, neviem.