1. a) Viem že prastarký nar. 1907 nebol na vojne pretože nebol schopný vykonávať vojenskú službu, zrejme zdravotný problém so srdcom. Myslíte že sú niekde archivované spisy aj o takomto čosi?, alebo ak sú kde by som tieto údaje našiel (aj vo vojenskom historickom archíve sú archivované spisy osôb, ktoré boli oslobodené od vojska?
b) pri tejto istej osoby viem že do obce Veľký Ďur prišiel prastarký so svojou manželkou a s deťmi dvojičkami z obce Kráľová nad Váhom. V Kráľovej nad Váhom boli roľníci a keďže bolo potrebné aby aj manželka pracovala prvé deti (dvojičky) sa im narodili 5 rokov po sobáši a to v r. 1937 v Kráľovej nad Váhom. Keďže sa chceli osamostatniť od rodičov odišli do Ďuru. V Ďure si otvorili obchod. A v r. 1944 sa im narodilo ďaľšie dieťa. Ale rád by som zistil kedy presne prišli aspoň rok (podľa týchto údajov v r. 1937 - 1944 ale je to veľký rozostup). Keďže sčítanie 1930 mi nepomôže s presťahovaním, kde by som našiel o tom niečo?
2. Zo zisťovania som zistil že praprastarký nar. 1887 emigroval do USA v decembri roku 1913. Pričom som našiel jeho meno pri sčítaní obyvateľstva v USA, sčítanie trvalo dlhšie avšak on bol zapísaný dňa 7.1.1920 a viem že prvé dieťa po príchode sa mu narodilo v júny roku 1921 v obci Veľký Ďur odkiaľ pochádzal. Podľa toho usudzujem že sa vrátil v období január 1920 - september 1920. Nedá sa podľa tochto nájsť akou loďou prišiel naspäť a možno i presne kedy ?
- dá sa nejak upresniť čo robil v USA? (tých 7 rokov)
Vopred vám všatkým ďakujem