sirotince vo Viedni

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
masu
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Mar 2013, 16:25
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Dobrý večer,

nedávno som dostala z archívu údaje o mojom pradedkovi. Pri údaji o matke tam bolo spomenuté, že jeho mama sa narodila v sirotinci vo Viedni. Pri sobáši bol údaj, že bola adoptovaná a bydlisko mala Hasprunka=Studienka. Najskôr som slovku adoptiv nevenovala pozornosť, zaujímala ma Hasprunka, až keď prišiel "papier" z archívu. Spomenula som si na diel Tajemství rodu, kde v časti venovanej Karlovi Šípovi sa spomínala jeho babička, že sa tiež narodila v sirotinci vo Viedni. Dokonca tam aj boli a našli záznam. Zistili mu, že Veľa ľudí odchádzalo za prácou do Viedne a žili tam v otrasných podmienkach a takýchto detí tam bolo plno :( .

Ako by som mala postupovať ďalej? Zaujímalo by ma, kto boli jej skutoční rodičia (pravdepodobne len jej matku zistím) a odkiaľ pochádzali a prečo mala takýto štart. :(
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Dobry vecer, tak, ako cele Zahorie, ci Myjavske kopanice, zili v druhej polovici 19. storocia aj z pestunstva deti z Viedenskeho sirotinca. Ak by ste chceli o tom podrobnejsie, dajte vediet, dam Vam to do emailu.
K samotnym zaznamom zo sirotinca vo Viedni neviem ako sa dostat, ale spytam sa na to. Ak vsak mala poznamku, ze bola adoptovana v Hasprunke, nie je tam aj meno pestunky, prip. cislo domu? Mozno by ta rodina nieco vedela. Ale to je len taka velmi slaba barlicka.
masu
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Jaslovský, Fridrich, Záhorie, Svätý Jur, Kaufmann, Payer, Šuša

Dobrý večer,

budem Vám veľmi povďačná, ak mi pošlete akékoľvek info o tejto problematike. Pri sobáši mala uvedené len adoptive a Hasprunka, žiadne číslo. Jej manžel mal napísané Štefan, syn Jána, ona nič.

Vopred ďakujem.
Mojmír
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

Pán Duros, mohli by ste informácie o viedenských sirotincoch uverejniť tu?

Aj ja som sa stretol s úmrtiami detí z viedenských sirotincov v ev a.v. matrike z Krajného.
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

OK, napisem o tom viac a bud to dam sem, alebo ako clanok na geni.sk.
masu
Veterán
Veterán

Dobrý podvečer p. Duros,

ďakujem za zaujímavý článok, z ktorého mi vyplynulo, že moja praprababička bola dieťaťom lásky pravdepodobne robotníčky a ktovie koho, kto si jej mamu nemohol/nechcel vziať. Priezvisko dostala po svojej adoptívnej rodine. To, že nepatrila k tým spomínaným 68% nepreživších detí, je zásluhou adoptívnej rodiny. Dokonca sa vydala aj napriek svojmu nejasnému pôvodu. Karel Šíp si listoval v matrike narodení vo Viedni. Myslíte si, že mám šancu zistiť niečo, napr. presný dátum narodenia mojej praprababky prípadne niečo aspoň o jej matke?

Spomínam si, že babka hovorila, že na výchovu na Záhorie chodili deti z Viedne. Keď dosiahli určitý vek, tak si ich rodičia brali naspäť. Vraj sa stávalo, že deti sa tak zžili s vychovávateľmi, že ostali u nich.
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

masu napísal:...
Spomínam si, že babka hovorila, že na výchovu na Záhorie chodili deti z Viedne. Keď dosiahli určitý vek, tak si ich rodičia brali naspäť. Vraj sa stávalo, že deti sa tak zžili s vychovávateľmi, že ostali u nich.
Ano, na rozdiel od spomienok toho ceskeho knaza, sa v tych diplomovych pracach, ktore su uvedene ako odkazy, spomina aj toto, co ste napisali. Ale je tam aj spusta inych, velmi, velmi zaujimavych info. Priznam sa, ze o mnohych veciach som nemal tusenia a tie dva dni, co som tomuto venoval, mi dost vyrazne rozsirili obzor.
Bohuzial, k Vasej otazke Vam neviem dat odpoved. Kedze ste pisali o Hasprunke (ktoru som prave dostudoval), mozem Vam povedat len tolko, ze matriky Hasprunky obsahuju len zaznamy o umrti tychto deti (na rozdiel od Solosnice). Skuste napisat do toho muzea vo Viedni (pod clankom je odkaz). Este ma napada, kedze to bola agenda, ktorou sa zapodievali farari, ci nebude nieco vo farskom, alebo biskupskom archive.
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

pan duros, super... a vdaka

jednou z "rimaniek" je aj moja mama (koniec r. 1924, prip. 1925) dosial som si myslela, ze touto agendou na myjavskych kopaniciach sa vyhradne zaoberal evanjelicky farar z Krajneho Mladen Kolény ...(5)... vidim, ze to bolo trochu zlozitejsie... moja mama mala to stastie, ze hoci po skonceni "ludovej" skoly bola aj s inymi takymito detmi odidena do Ciech (nepodarilo sa mi zistit preco), jej pestunska rodina sa stala jej rodinou a dodnes nou je... (jej mladsia sestra bola v inej pestunskej rodine na kopaniciach a tiez s nimi udrzovala dlhe roky krasny vztah...
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

masu napísal:Myslíte si, že mám šancu zistiť niečo, napr. presný dátum narodenia mojej praprababky prípadne niečo aspoň o jej matke.
masu,

určite máte šancu. ;) Myslím, že tu je tá správna adresa, kde začať hľadať údaje Vašej praprababky a jej matky:

https://www.wien.gv.at/kultur/archiv/ (Viedeňský štátny mestský archív)

Rozklikajte si všetko, čo sa dá. V každom prípade majú kontaktný formulár. Mám tušenie, že práve tu bádal aj Karel Šíp.

Viď., čo obsahuje fond: Bestand 2.4.1. - Findelhaus 1730 - 1922:

https://www.wien.gv.at/actaproweb2/benu ... 2ma8Invent

Prajem Vám veľa šťastia! :)
masu
Veterán
Veterán

Milestone: Veľmi pekne ďakujem. Už som uvažovala aj o tom, že napíšem p. Šípovi, či mi neporadí. :D

Ešte ma napadlo, či niekto nevie, ako to adoptovanie "technicky" prebiehalo. To išli adoptívni rodičia do Viedne alebo z Viedne priviedli dieťa a ponúkali ho? Len tak pre zaujímavosť.
Napísať odpoveď