Matriky na matričných úradoch
-
- Člen
- Dátum registrácie: 11 Okt 2014, 00:42
- Predkovia z oblasti: ev. Batizovce, Štrba, okolie Popradu, r.kat. L. Teplička
Už sa to tu veľakrát preberalo, aké informácie môže matrikárka na obecnom/mestskom úrade poskytnúť bádateľovi, ktorý pátra po svojich predkoch a príbuzných a akými zákonmi sa pri tom riadi, no aj napriek tomu mám v tomto pár nejasností. Zákon o matrike sa vzťahuje na všetky matričné záznamy, ktoré sa nachádzajú na matričnom úrade, či len na tie z obdobia 1915-2014? Rád by som totiž preskúmal práve roky 1896-1914, no príslušné matriky stále z úradov neodišli do archívu a podľa vyjadrenia z okresného archívu sa to ani v blízkej budúcnosti nezmení. Vzhľadom na rozsiahly rodokmeň, keď v ňom mám 90% dediny by bolo pre mňa ideálne si v takýchto matrikách polistovať a vypísať si to, čo potrebujem (hlavne úmrtia tých ľudí, čo ich mám vypísaných z matrík v štátnych archívoch, lebo také staré hroby už neexistujú), no ochota matrikárok nahliadnuť do záznamov je rôzna. Dá sa vyhovoriť na to, že na tieto staré záznamy sa zákon nevzťahuje a teda by mi mali umožniť prístup k záznamom? Keby sa úrady držali zákona, tak by už staré knihy boli odovzdané v archíve, kde by som si ich mohol bez problémov pozerať a keby boli zdigitalizované, tak by už možno boli aj na nete, takže čo s tým?
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Tuto jeden moj osobny zazitok aj s dovodom, preco mi to nebolo umoznene: viewtopic.php?f=17&t=6384
Zákon o matrikách sa vzťahuje aj na tieto matriky. Je to trocha mylná predstava, že majú povinnosť ich odovzdávať do archívov hneď v týchto rokoch, lebo to tak nie je, žiaľ žiadny zákon neporušujú. Archívy nemajú miesto a osobne by som sa aj bál na nich nejako tlačiť, lebo ešte niečo kvôli tomu vyhodia. Takže stále to zostáva na ochote matrikárok.
Ako alternatívny zdroj môžete skúsiť druhopisy týchto matrík, ktoré sa nachádzajú na okresných úradoch (ochota môže byť ešte menšia, ale za pokus to stojí). Ďalší alternatívny zdroj sú cirkevné matriky, kde to tiež záleží na ochote farára.
Ako alternatívny zdroj môžete skúsiť druhopisy týchto matrík, ktoré sa nachádzajú na okresných úradoch (ochota môže byť ešte menšia, ale za pokus to stojí). Ďalší alternatívny zdroj sú cirkevné matriky, kde to tiež záleží na ochote farára.
-
- Veľmi aktívny člen
- Dátum registrácie: 08 Jan 2013, 21:06
- Predkovia z oblasti: Skačany, Hradište, Veľká a Malá Lehota, Veľké Pole, Bánov, Budapešť, Mezice (ČR)
Čiastočne to rieši sčítanie z roku 1930 (SNA). Nájdete tam dátumy narodení, sobášov a ovdovení (teda úmrtí). Z vlastnej skúsenosti viem, že tie údaje nie sú vždy presné, niekde im ubehol deň-dva, niekde aj rok, ale pomôžu. Ja som si tak doplnil asi 10 dátumov do rodokmeňa. (Ale staršiu matriku by som si tiež potreboval prelistovať, stále mi tam veľa vecí chýba
)

-
- Člen
- Dátum registrácie: 11 Okt 2014, 00:42
- Predkovia z oblasti: ev. Batizovce, Štrba, okolie Popradu, r.kat. L. Teplička
Ďakujem za info, aj keď ste ma veľmi nepotešili.
Keď som si prečítal aj tie staršie príspevky o skúsenostiach z matričných úradov, tak vlastne môžem byť ešte rád, lebo zvyčajne moje návštevy matričných úradov dopadli o dosť lepšie.
1. Na jednu obecnú matriku chodím už dlhodobo, celý úrad ma tam už pozná a keď sa mesiac neobjavím, tak sa čudujú, čo sa so mnou stalo
a vždy si môžem bez problémov opísať z ktorejkoľvek knihy čokoľvek potrebujem. Nepýtali sa ma na príbuzenský vzťah, len či to potrebujem pre seba alebo robím rodokmeň niekomu inému. Ani poplatok nepýtali, lebo veď pani matrikárka so mnou nemá žiadnu robotu, všetko si hľadám sám.
Ideálna matrika a asi im za tú prístupovosť a ochotu na oplátku nahodím matričné knihy do excelu, aby mali ľahšie vyhľadávanie pre budúcich záujemcov o nejaký záznam, keďže väčšinu záznamov už mám odpísaných.
2. V inej obci bola pani matrikárka tiež veľmi ochotná, čo som potreboval, všetko mi poctivo vyhľadala. Nepotreboval som tam zistiť až tak veľa záznamov, takže som ani nepotreboval sám hľadať v matrikách, takto mi to vyhovovalo. Otravoval som ju tam 2 dni zhruba po hodine a tiež si za to nepýtala žiadny poplatok.
3. Ten spomínaný prípad z jedného mestského úradu. Pri prvej návšteve bola pani (vo funkcii matrikárky nová) tiež ústretová, keď som jej povedal, že si potrebujem zistiť viacero údajov a ona mala veľa roboty, tak ma nechala listovať si v matrike a opísať, čo potrebujem, no keď videla, že toho opisujem nejako veľa a aj iné kolegyne z úradu, ktoré ma videli listovať v matrike jej povedali, že to by som nemal, tak mi to zatrhla a že ona mi vyhľadá, čo potrebujem. To by nebol problém, no žiaľ nemala nikdy na mňa veľa času, aj keď som sa dopredu ohlásil, tak mi stihla v rámci jednej návštevy vyhľadať asi 20 mien, z čoho našla zhruba 5. Išlo o úmrtia, takže mohlo ísť o udalosť v rozmedzí rokov 1900 až 1950, čo sa ťažko hľadá a niektorí mohli zomrieť v USA alebo nejakej blízkej obci, no aj tak ma sklamala tá nízka úspešnosť hľadania. A keďže som musel zaplatiť za každú matričnú knihu a každý index, ktoré použila 1,50 €, tak ma tých pár dátumov vyšlo riadne draho. Toľko návštev, koľko by som potreboval, by ma asi priviedlo na mizinu...
No nič, asi si v tomto prípade počkám, kým tie matriky docestujú do archívu. Hádam to stihnú do 30 rokov, aby som ich tam mohol študovať, keď budem na dôchodku.

1. Na jednu obecnú matriku chodím už dlhodobo, celý úrad ma tam už pozná a keď sa mesiac neobjavím, tak sa čudujú, čo sa so mnou stalo

2. V inej obci bola pani matrikárka tiež veľmi ochotná, čo som potreboval, všetko mi poctivo vyhľadala. Nepotreboval som tam zistiť až tak veľa záznamov, takže som ani nepotreboval sám hľadať v matrikách, takto mi to vyhovovalo. Otravoval som ju tam 2 dni zhruba po hodine a tiež si za to nepýtala žiadny poplatok.
3. Ten spomínaný prípad z jedného mestského úradu. Pri prvej návšteve bola pani (vo funkcii matrikárky nová) tiež ústretová, keď som jej povedal, že si potrebujem zistiť viacero údajov a ona mala veľa roboty, tak ma nechala listovať si v matrike a opísať, čo potrebujem, no keď videla, že toho opisujem nejako veľa a aj iné kolegyne z úradu, ktoré ma videli listovať v matrike jej povedali, že to by som nemal, tak mi to zatrhla a že ona mi vyhľadá, čo potrebujem. To by nebol problém, no žiaľ nemala nikdy na mňa veľa času, aj keď som sa dopredu ohlásil, tak mi stihla v rámci jednej návštevy vyhľadať asi 20 mien, z čoho našla zhruba 5. Išlo o úmrtia, takže mohlo ísť o udalosť v rozmedzí rokov 1900 až 1950, čo sa ťažko hľadá a niektorí mohli zomrieť v USA alebo nejakej blízkej obci, no aj tak ma sklamala tá nízka úspešnosť hľadania. A keďže som musel zaplatiť za každú matričnú knihu a každý index, ktoré použila 1,50 €, tak ma tých pár dátumov vyšlo riadne draho. Toľko návštev, koľko by som potreboval, by ma asi priviedlo na mizinu...
No nič, asi si v tomto prípade počkám, kým tie matriky docestujú do archívu. Hádam to stihnú do 30 rokov, aby som ich tam mohol študovať, keď budem na dôchodku.