Hladam narodenie Juraja Andrascika

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 18 Okt 2012, 00:28
Predkovia z oblasti: Lanči, Lancsin z Pruského a okolia, Andraščík a Ondko zo Sabinova a okolia, Veľké Uherce

Zdravím Vás,
a prosím o nápad alebo radu......

25.1.1801 som v Kamenici našiel sobáš Juraja Andraščíka a Márie Darak. Podľa zápisu mal Juraj 21 rokov (1780)–bol z Kamenice a Mária 18r. (1783) - bola z Lucky.
Vid link:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1160687002

Problém je v tom, že narodenie Márie som našiel : 27.4.1784 - čo zhruba sedí.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1160687002

Ale narodenie Juraja som nenašiel a to som prešiel roky od 1776 - 1785....
Pritom Andraščíkovcov je tam viac, len nie ten, ktorého hľadám ...:) Ani som nezistil, že by chýbali nejaké strany. Viete mi niekto poradiť, ako ďalej???

Vopred ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Domnievam sa, ze bude "schovany" za nejakym aliasom/pridomkom, comu nasvedcuje aj to, ze tam bolo viac rodin toho isteho priezviska.
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen
Predkovia z oblasti: Lanči, Lancsin z Pruského a okolia, Andraščík a Ondko zo Sabinova a okolia, Veľké Uherce

Priznám sa, že som skúšal aj to, ale žiadny známy "alias" ktorý mali rodiny dovtedy som nenašiel...skúsim to prejsť ešte raz, a vypísať si aj krstných rodičov a uvidím, či náhodou nebude zhoda v nejakej vetve...

Ale samozrejme Vám ďakujem za radu. :)
janas
Dátum registrácie: 21 Aug 2013, 15:17
Predkovia z oblasti: Púchov, Belá, Lysica, Valaská Dubová, Veľké Rovné, Dlhé Pole, Zákopčie, Podvysoká, Morávka, Veľké Karlovice, Dolné Držkovce, Nové Zámky

Mne sa stalo, ze z 28 ročného ženícha som takmer v rovnakej situácii po nekonečnom hľadaní (a nakoniec teda v dlhšom časovom období) vykľul 35 ročný. Ale zase keď vek Márie zhruba sedí... :?:
michalR
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky

skúste pohľadať v matrike úmrtí, tam by mal byť vek v čase úmrtia - niekedy býva aj pôvod - ak dotyčný nebol z obce kde zomrel.
iobagion
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Apr 2013, 03:50

Skúste nájsť jeho súrodencov, tam sa môže prejaviť zmena mena na "alias". Mne sa to stalo nedávno, keď som v archíve našla, že dedkova sesternica sa vydala v r. 1909 za Jánosa Liputa (otec János, matka Mária Vadóczi). Dala som si vyhľadať na FS jeho narodenie, našla som 4 deti ale János, podľa dátumu najstarší, nikde. Pozrela som si gk matriku, nenarodil sa 8.10.1887, ako je to uvedené pri sobáši, ale 1.10.1887, matka bola Vádászky, krstní rodičia boli rovnaký ako u ďalších 4 detí, len otec sa volal János Lepószky. Nechtiac som prudšie trhla myšou, aby som sa ešte raz pozrela na krstných rodičov, a uvidela som v poznámke iným drobným písmom napísané "alias Liput".
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen

Takze dal som si tu pracu a vypisal som si vsetkych Jurajov narodenych v Kamenici od roku 1778 - 1782 (11 kandidatov).
Porovnaval som krstnych rodicov s inymi vetvami, ale bohuzial ziadna zhoda. Dokonca som sa este pokusil vylucit z tychto kandidatov tych ktori zomreli ako deti - aby sa vyber zuzil, ale v tomto pripade boli Jurajovia na tu dobu velmi zivota schopni...:). Takze to nechavam otvorene...., pretoze jeden nikdy nevie a casom sa mozno nieco objavi.... Ved nadej umiera posledna :)

Vsetkym este raz dakujem za rady.
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Pokúste sa nájsť súrodencov Vášho Juraja. Všimnite si ich krstných rodičov a porovnajte s 11 nositeľmi mena Juraj. Bývalo zvykom rodičov mať pre všetky (väčšinu) svoje deti jedných a tých istých krstných rodičov...
iobagion
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 28 Apr 2013, 03:50

Vaši príbuzný sú "vychodňare", takže doporučujem pozrieť si matriku zomrelých, na východe bolo totiž zvykom, ak sa rodilo v jednej rodine "priveľa detí", že ďalšie narodené deti dostali meno po svojom zomrelom súrodencovi (asi antikoncepcia) a spravidla takéto deti s menom po zomrelom súrodencovi neprežili (cca 9 z 10 detí). Zo sobáša nie je jasné čím bol, nepracoval na nejakom "panstve"? Mohli ho po svadbe preložiť.
casper911
Aktívny člen
Aktívny člen

to ejco:
samozrejme som skusal aj to (ako som pisal vyssie), narazil som na par Andrascik Mathias a Anna Drobeniak - vzali sa 25.01.1778 v Kamenici. Ich prveho potomka som nasiel az Mathiasa (po otcovi) narodeneho 19.03.1781. Je tam prave dost velky priestor od 1778-1780, ale ani jeden z tych 11-tich Jurajov namal otca s menom Mathias..... A krstni rodicia s detmi Mathiasa a Anny nesuhlasia s krstnymi rodicmi Jurajov.

to iobagion:
skusal som aj matriky zomrelych, ale tam v tej dobe nielen ze nepisali rodicov zosnulych deti, ale ani meno otca dietata....takze by to bola len tipovacka....
Napísať odpoveď