Dobry den, chcel by som Vas poziadat o rozlustenie tretieho riadku s dola, v pravo:
zapis o narodeni Andreas Nyemeth:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1161090902
Zaujimaju ma hlavne mena rodicov (pri mene otca je akokeby druhe priezvisko) a poznamka pri mieste narodenia.
Dakujem vopred.
Martin
rozlustenie zaznamu Andreas Nyemeth
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.
1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).
2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.
3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.
4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.
5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.
6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).
Ďakujeme Vám za porozumenie

- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Súhlasím s názorom, že pri otcovi je napísané Joan Nemetz Kamenitzky (Ján Nemec Kamenický). Zároveň dopĺňam, že v stĺpci s miestom pôvodu je vložené slovko "excepit", teda dieťaťu bol niekedy neskôr vydaný krstný list.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
- Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget
Súhlasím aj s patriciusom95 aj s vojar... podľa mňa je tam tiež napísané Joan Nemeth Kamenitzky (akurát to skôr typujem na Nemeth ako Nemecz). ... Kamenitzky bolo dopísané pravdepodobne pri vydaní excepit, teda rodného listu ako nižšie napísal patricius95. Kamenitzky je pravdepodobne prídomok (alias) tejto rodiny,ak bolo podobného priezviska viac v danej dedine (obci) v tejto oblasti. Krstný list mohol (ale nemusel) si vyžiadať ak sa sobášil v inej dedine (obci).
dakujem!andrej58 napísal:Súhlasím aj s patriciusom95 aj s vojar... podľa mňa je tam tiež napísané Joan Nemeth Kamenitzky (akurát to skôr typujem na Nemeth ako Nemecz). ... Kamenitzky bolo dopísané pravdepodobne pri vydaní excepit, teda rodného listu ako nižšie napísal patricius95. Kamenitzky je pravdepodobne prídomok (alias) tejto rodiny,ak bolo podobného priezviska viac v danej dedine (obci) v tejto oblasti. Krstný list mohol (ale nemusel) si vyžiadať ak sa sobášil v inej dedine (obci).
Dakujem za reakciu.vojar napísal:Ak je Vaše priezvisko Nemec, tak si myslím, že je to Nemetz. "c" prepisovali ako "tz" (porovnajte s "Kamenitzky")andrej58 napísal:akurát to skôr typujem na Nemeth ako Nemecz
Moje priezvysko je Nemec, ale uz okolo 1900 som nasiel predkov ktory mali zaznam priezviska
Nyemecz
Priezvisko Nemetz som objavil prvykrat, jeho potomkovia maju zaznam Nyemecz.
Vsetky roky sedia vyzera to ze Nemetz je mojim predkom. Podla mna mohol matrikar napisat tak ako "pocul".
Je moj nazor spravny?
Dakujem za odpoved
Martin
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Stále sa jedná o priezvisko Nemec, len spôsob zápisu bol vždy iný. Ako bolo na fóre naznačené už mnohokrát, spôsob zápisu priezviska závisel výlučne od toho, ako nadiktované priezvisko zaznačil do matriky kňaz.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
- Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.
Ak by Vam to pomohlo, priezvisko Nemec sa vyskytovalo a vyskytuje aj v obciach okolo Trnavy. Ten "moj" Nemec ma korene niekde na Morave.
Vdaka,AndyT napísal:Ak by Vam to pomohlo, priezvisko Nemec sa vyskytovalo a vyskytuje aj v obciach okolo Trnavy. Ten "moj" Nemec ma korene niekde na Morave.
zatial ten moj Nemec je s Brekova resp. Strazskeho. Som okolo roku 1820. Mozno ak sa mi podari ist do mladsich casov, zajdem aj mimo zemplina..
S pozdravom,
Martin