Kde možno nájsť tieto rôzne údaje?

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
dado11
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 16 Feb 2013, 19:16

Zdravím,
chcel by som sa spýtať na rady, kde by som teoreticky mohol nájsť tieto rôzne údaje:
1. Vojenský kmeňový list môjho prastarkého nar. 1907 vo vojenskom archíve v Prahe nenašli. Lenže ja viem že na vojne zrejme nebol, pretože mal zdravotné problémy so srdcom a nemohol vykonávať ťažkú fyzickú prácu. Mohol by som preto nájsť niekde inde dokumenty ohľadom ospravedlnenia z vojenskej služby?
2. Kde nájdem nejaký zoznam obchodníkov alebo ľubovolné údaje o obchodníkovi a krčmárovi z rokov 1939 - 1949 a neskôr z rokov 1949 - 1960? Myslím presne obec Rohožnica časť Veľký Ďur - tu pôsobil avšak narodil sa v Kráľovej nad Váhom (v okresnom archíve v Leviciach vraj nemajú o tom nič), istú dobu patril V.Ďur do Vrábeľského okresu, tak neviem kde mám hľadať.
3. Existuje nejaký zoznam (ľudových) škôl na Slovensku z obdobia 1910 - 1930 ?
Vopred všetkým ďakujem.
Dôležitá vec je neprestať sa pýtať :) , Prajem pekný deň, Dávid
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Začnem od konca:
3. Zoznamov je niekoľko a rôznych. Napríklad v rokoch 1924 a 1925 boli vydané Schematizmy učiteľstva ľudových škôl, za územie celého Slovenska. Pri jednotlivých školách sú aj mená správcov / riaditeľov a učiteľov. Knihy majú napr. v Univerzitnej knižnici v BA.
2. Zoznamy obchodníkov a živnostníkov sa viedli v matričných knihách Okresných živnostenských spoločenstiev, podľa sídla príslušného okresu. Mali by to byť v archívoch. Súpisy jednotlivých živností, krčmárov a hostinských nevynímajúc, bývali zhotovované aj okolo roku 1940, a to v súvislosti s revíziou živnostenských oprávnení, hlavne židovských podnikateľov. Okolo roku 1950 boli drobné živnosti rušené, v archívoch by sa tiež niečo mohlo nachádzať. Najlepšie bude prelistovať inventár fondu Okresného úradu príslušného okresu, kam Vaša obec patrila.
Ostávam s pozdravom
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

K bodu 2/ by ste nieco nasli aj tuto: Adresar priemyslu, obchodu, remesiel, penaznictva, poistovnictva a druzstevnictva na Slovensku. Poslite mi mailom blizsie informacie, pozriem sa Vam na to.
Napísať odpoveď