Priloženie 3€ kolku k bádateľskému listu

Praktické skúsenosti z archívov.
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Dobrý deň,

plánujem si návštevu nemenovanej pobočky štátneho archívu, do ktorej pôjdem prvýkrát. Včera som si vopred zavolala, aby som sa poinformovala, či sa u nich objednáva a či majú šesť fondov, ktoré mám záujem študovať.

Zarazila ma informácia pracovníčky archívu, aby som počítala aj s trojeurovým kolkom, ktorý sa prikladá k bádateľskému listu. :o
Oponovala som jej, že chcem prísť študovať fondy osobne, a teda nechcem žiadne správne informácie zaslané poštovým okruhom. Zopakovala mi to druhýkrát, že aj keď prídem osobne, tak na bádateľský list nalepia trojeurový kolok, alebo im nechám hotovosť a oni dodatočne zakúpia kolok.
Neviem, aké skúsenosti máte vy ostatní, ale odomňa nikdy pracovníci archívu nevyžadovali pripojenie 3€ kolku k bádateľskému listu. Prečítala som si cenník, ale neviem sa nikde priradiť. :)

Moja otázka je, či bola odpoveď pracovníčky archívu v poriadku a ak áno, je to nejaká "jarná novinka" v poplatkoch, ktorú som nepostrehla? :)

Vopred Vám ďakujem za odpovede!
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

V zivote to odo mna nikto nechcel. Domnievam sa, ze niekto zacal svojvolne vykladat zakon o spravnych poplatkoch. Asi by som sa pri prichode spytal, na zaklade coho a akeho paragrafu. Pretoze neziadate spravnu informaciu, ktoru vydava archiv (tak, ako ste aj uviedli), ale osobne idete studovat archivne fondy.
jan
Člen
Člen
Dátum registrácie: 23 Mar 2014, 15:59

V číselníku služieb je uvedené:

25.1.1. Potvrdenie, výpis, odpis,kópia z arch. dokumentov uložených vo fondoch, ak ide o školské doklady, ukonč. vzdelaní, vyučení, zamestnaní 3,00€
25.1.2. Potvrdenie, výpis, odpis,kópia z arch. dokumentov uložených vo fondoch, ak ide o matriky, živnost. registre a iné podob. registre 3,00€
25.1.3. Potvrdenie, výpis, odpis,kópia z arch. dok. uložených vo fondoch, ak ide o protokoly, uznesenia a rozhodnutia orgánov št. správy, za stranu 3€
25.1.4. Potvrdenie, výpis, odpis,kópia z arch. dok. uložených vo fondoch, ak ide o domovskú príslušnosti al. národnosť al. o št. občianstvo 4,50 €
25.1.5. Potvrdenie, výpis, odpis,kópia z archívnych dokumentov uložených vo fondoch štátnych archívov, za každú stranu v slovenskom jazyku 1,50 €
25.1.6. Potvrdenie, výpis, odpis,kópia z archívnych dokumentov uložených vo fondoch štátnych archívov, za každú stranu v cudzom jazyku 3,00 €

25.2.1. Podanie žiadosti o nahliadnutie do matrík za každý zväzok 1,50 €
25.2.2. Vyhotov. odpisu,fotokópie,výpisu, pís. info z úrad. kníh, záznamov, evidencií, registrov listín,zo spisov, za každú aj zač. stranu 1,50 €
25.2.3. Poplatok za osvedčenie správnej informácie za každú aj začatú stranu 1,50 €
25.2.4. Poplatok za správnu informáciu vydávanú archívom na základe dokumentácie k vedeniu katastra a k vykonaniu zmien v ňom 8,00 €
25.2.5. Apostilla 10,00 €
Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Ani ja som sa s takýmto poplatkom nestretla.

Čo ma prekvapuje, je odpoveď od jan a to: 25.2.1. Podanie žiadosti o nahliadnutie do matrík za každý zväzok 1,50 € . Vysvetľovala by som si to tak, že podám žiadosť o nahliadnutie do matriky a zaplatím 1,50 €. Túto žiadosť už viackrát neopakujem, ale v matrike sa budem hrabať aj o pol roka, ale už bez poplatku, lebo raz som už zaplatila... Alebo si to vysvetlujem zle?
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Dari, zakaždým, keď prídete do archívu, žiadate a zakaždým tú žiadanku vyplňujete, takže to je správne.
meky
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 18 Okt 2012, 00:21
Predkovia z oblasti: Močenok, Žlkovce,Pečeňady

V istom nemenovanom archíve pracuje tak ústretová pani, že keď som niektorú matričnú knihu nestihol celú preštudovať, prisľúbila, že pri ďalšej návšteve už za túto matriku platiť nebudem. A tak aj bolo...
Dari
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:30
Predkovia z oblasti: Trebaczky, Sztankovics obce v okolí Piešťan

Ďakujem meky za podporu. S takouto ochotnou pani som sa stretla aj ja. Možno sme boli v tom istom archíve.

Škoda, že je len jedena..... Ale patrí jej moja vďaka....
milestone
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Jan 2013, 20:17

Všetkým Vám srdečne ďakujem za Vaše odpovede a postrehy z archívov. :)
Nejde mi o tri eurá, veď to nie je stotisíc ale o princíp. Jednoznačne som toho istého názoru ako duros.

Ak môžem vyzdvihnúť nejakých pracovníkov archívov alebo ich pobočiek, tak je to ŠA v Bytči. Doteraz moja maximálna spokojnosť s ich prístupom po všetkých stránkach voči mojim požiadavkám.
ludolf
Člen
Člen
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:59
Predkovia z oblasti: Banskobystrický okres

Ja som mal tiez rovnake skusenosti ako ostatni, teda pri samostatnom studiu materialov z jednotlivych fondov to bolo vzdy bez poplatku.
Ak mozem vediet o aky archiv sa jedna, kde takyto poplatok pozaduju? Any sme boli pripraveni na komplikacie
AndyT
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 16 Apr 2013, 13:51
Predkovia z oblasti: Okolie Trnavy - Bučany, Trakovice, Brestovany, Šúrovce, Pastuchov, Zavar. Trnka, Briedik, Silný, Bohunický.

Trnava - vypisal som badatelsky list, bez poplatku. Pani v archive je velmi ustretova.
Napísať odpoveď