Zdravím,
je možné, prípadne sa už niekomu niečo podobné stalo, že sa istá osoba narodila napr. pod menom Andrej, následne pri prvom a aj pri druhom sobáši vystupuje napr. pod menom Juraj, no a napokon v jeho úmrtnom zázname a potom i v úmrt. zázname jeho druhej manželky je zas uvedený pod menom Andrej?? Je také niečo vôbec možné?
Ďakujem za odpovede.
Striedanie krstných mien?...
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Zdravím,
ja som sa s tým stretol, avšak v mojom prípade bolo v matrike sobášených uvedené, že ženích používal za života iné krstné meno. Zvyčajne bol dôvod ten, že rodine, resp. známym viac pasovalo iné krstné meno, a keď ho tak oslovovali dostatočne dlho, zvykol si na dané meno aj dotyčný. Mnou skúmaný predok sa narodil r. 1840, zomrel r. 1920.
ja som sa s tým stretol, avšak v mojom prípade bolo v matrike sobášených uvedené, že ženích používal za života iné krstné meno. Zvyčajne bol dôvod ten, že rodine, resp. známym viac pasovalo iné krstné meno, a keď ho tak oslovovali dostatočne dlho, zvykol si na dané meno aj dotyčný. Mnou skúmaný predok sa narodil r. 1840, zomrel r. 1920.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
- Siplak1987
- Člen
- Dátum registrácie: 01 Mar 2015, 22:04
V mojom prípade ide o človeka, ktorý by sa mal narodiť r. 1731, umrieť mal r. 1790. Avšak ako som už uviedol, pri predpokladanom prvom sobáši ako i pri druhom sobáši kde figuruje už ako vdovec má uvedené iné meno, než pod akým sa mal narodiť a umrieť. No všetky dostupné fakty a indície poukazujú, že ide o toho istého človeka. Čo by mohlo viesť samotného kňaza, aby ho do úmrtnej matriky zapísal pod menom, ktoré počas života nepoužíval? Predsa na sklonku jeho života už ani nemuseli pamätať, pod akým menom sa narodil.... Viete mi dať možno aj z vlastného prípadu nejaké možné vysvetlenie?
-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
- Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky
aj ja som sa stretol s takým prípadom. Predok zomrelý ako Ondrej (takisto ho pod tým menom všetci poznali) bol krstený ako Ján. Definitívne potvrdenie som získal až v archíve kde bola o tom poznámka v zázname o manželstve. Ondrej (krstený ako Ján). Ja si to vysvetľujem tým, že osirel ako 4 ročný a neskôr žil u krstných rodičov. ktorí už Jána mali. Teda ho nazvali Ondrej.
- Siplak1987
- Člen
- Dátum registrácie: 01 Mar 2015, 22:04
Áno, áno, takéto prípady sa stávali, alebo si tiež napr. ponechávali birmovné mená pod ktorými potom vystupovali až do konca života. Tu ale ide o to, či je možné, aby sa niekto narodil pod menom Andrej, potom mal v sobášnom zázname ako i pri narodeniach svojich detí meno Juraj a následne pri úmrtí ho zapísali ako Andreja ???
-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:33
- Predkovia z oblasti: Sojka - farnosti Lom nad Rimavicou, Oravská Lesná
Zámena mien je možná preto lebo boli mená ktoré chceli dať rodičia (ja mám prípad Elena) ale farár krstil "pod cirkevným menom" (Iliana). Tretie meno môže byť birmovné.
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Možno bol vo Vašom prípade farár dôsledný a dohľadal si v matrike krst nebohého, z ktorého vyčítal skutočné krstné meno. Druhou možnosťou je, že síce používal iné krstné meno, avšak tá skutočnosť, rovnako, ako aj pôvodné krstné meno boli jeho blízkym známe. Keď teda nahlasovali jeho úmrtie, farár sa rozhodol použiť správne krstné meno zosnulého.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský