Novinky ohľadne matrík online

Tipy na online databázy užitočné pri genealogickom pátraní.
marek13164
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 13 Nov 2014, 13:53

Ahojte všetci,
zase som dlhsšiu dobu nemal čas na genealógiu, a tak som mierne vypadol z diania. Nemáte nejaké novinky ohľadne sprístupnenia matrík na FS a tak podobne? :)
dale92
Člen
Člen
Dátum registrácie: 11 Okt 2014, 00:42
Predkovia z oblasti: ev. Batizovce, Štrba, okolie Popradu, r.kat. L. Teplička

Začiatkom roka pribudli matriky na FS, ktoré sú sprístupnené, aj keď sa nedajú nájsť klasicky v zozname obcí podľa cirkvi. Najnovšie sa dajú pozerať nielen cez FSV, ale aj keď si cez Catalog vyhľadáte konkrétnu obec alebo podľa Digital Folder Number, ako je popísané v inej téme. Z 2965 filmov SK obcí by malo byť momentálne dostupných 2654 filmov, čo je 89,51 %. Najhoršie je na tom Spiš, kde nie je úplne sprístupnených 79 obcí (čiže ak nie sú prístupné všetky filmy danej obce), Gemer 47 obcí, Trenčín 46 obcí, Abov 40 obcí, Zemplín 36 obcí, Hont 22 obcí, Nitra 19 obcí, Tekov 18 obcí, Orava 17 obcí, Liptov 16 obcí, Turiec 14 obcí,Zvolen 11 obcí, Novohrad 8 obcí, Šariš a Bratislava 5 obcí, Komárno 2 obce, Ostrihom a Užhorod 1 obec a Gyor je komplet.
marek13164
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 13 Nov 2014, 13:53

Ja som skontroloval teda tie matriky, ktore ma zaujimaju, a samozrejme tie su vsetky do jednej stale blokovane :D Stastie ma asi nema rado :D
laco9717
Dátum registrácie: 20 Mar 2016, 14:57
Predkovia z oblasti: Gemer, Horehronie, okolie Budapesti, Viedenské Nové mesto

Zdravím prítomných a prajem pekný deň tento, ako aj ďalšie. Som v tomto fóre novic, preto prosím o zhovievavosť. Pátral som po predkoch na FS (predpokladám, že sa bavíme o Family Search mormónskej cirkve), našiel som toho dosť, priamo v matrikách narodených. Skončil som v roku 1773 (zatiaľ). Pochopil som správne, že mormóni majú k dnešku (marec 2016) naskenované VŠETKY matriky z územia Slovenska? Takže keď sa nenájde predok na FS a nejde o živú matriku, tak mám smolu a už sa nedopátram? Keby išlo o živú matriku, tak to je mi jasné, jedine fyzicky do archívu...:-). Ďakujem veľmi pekne za event. odpovede.
Laco Kajaba
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
Mormóni síce naskenovali veľkú väčšinu slovenských matrík, avšak po ich digitalizácii v 90. rokoch minulého storočia sa ešte nejaké zväzky matrík dodatočne našli na farách. Rovnako, nie všetko, čo nafotili, aj zverejnili pre problém publikácie mikrofilmov s tzv. živými matrikami. Tento problém vyzerá v reáli tak, že matrika Vami skúmanej farnosti môže byť napr. dochovaná (aj naskenovaná) napr. aj od r. 1697, avšak, ak sa na tomto mikrofilme nachádza aj iná matrika z obdobia po r. 1916, tak film nie je momentálne dostupný. Odporúčam Vám, napísať, o ktorú konkrétnu matriku ide, keďže Vám za pomoci stránky http://csaladfa.palmai.eu/felvidekiak/ vieme zistiť, od akého obdobia sa daná matrika fyzicky zachovala a následne Vám ju možno nájdeme online cez tzv. FamilySeach Katalóg, resp. sa môže nájsť niekto, kto danú matriku zo súkromných dôvodov už digitalizoval. Do budúcna pri zverejňovaní akýchkoľvek príspevkov na tejto stránke vrelo odporúčam zverejniť čo najväčšie množstvo známych detailov, keďže je potom jednoduchšie Vám kvalifikovane odpovedať.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Doplnim Patrikovu odpoved o nedavny priklad zverejneny kolegom: viewtopic.php?f=31&p=17879&sid=562526f2 ... f68#p17879
O hladani matrik je aj clanok na nasom webe: http://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
laco9717
Dátum registrácie: 20 Mar 2016, 14:57
Predkovia z oblasti: Gemer, Horehronie, okolie Budapesti, Viedenské Nové mesto

Krásny dobrý deň,
snáď využiteľná informácia (uverejnená len 15.3.2016) o možnosti sťahovať celé archiválie na Family Search je tu:
http://www.hledanipredku.cz/hromadne-st ... ilysearch/
Hodne šťastia praje
Laco Kajaba
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

laco9717 napísal:Krásny dobrý deň,
snáď využiteľná informácia (uverejnená len 15.3.2016) o možnosti sťahovať celé archiválie na Family Search je tu:
http://www.hledanipredku.cz/hromadne-st ... ilysearch/
Hodne šťastia praje
Laco Kajaba
Dakujeme, FamilysearchViewer tu mame uz dva roky :-)
viewtopic.php?p=11019#p11019
Napísať odpoveď