"Prv, než príhody politické začnem opisovať, predstavujem už teraz žijúcemu mladšiemu, ale i budúcemu pokoleniu, k pochopení, aby si predstavili, aké cesty byli pred rokom 1821, a tak ku snadnejšiemu pochopeniu nech si predstavia cesty poľné, ktoré nejsú vykladané, akové sa v čas obzvlášte dluhotrvajúceho dažďa, a takové byli v celej Stolici, a doložiť mi jest nutno, aby som sa vyslovil, že všecky prvšie pokolenia boli veľmi ničemné, ponevadž do roku 1821 ani na jednu dlaň cesty nikde v Stolici urobeno nebylo, len s rokom 1821 poriadok sa stal. Ja pisateľ tohto, v jedenástom roku svojho života privolaný sem byl z povinnosti na cestách robiť. V Paludzke sme u Plechov po dve noci spali, lebo sme za tri dni boli vyspravení k tej práci, a síce nie za plat, ale z poriadku."
"1848 Urbár, to jest poddanstvo prestalo. Čo ten urbár bou nutno poznačiť, a sice toto poddanstvo muselo svojmu gruntovému pánovi jeho pole poorať, pokosiť, pohrabať, poviazať a do jeho humna aj odviezť, mnohí takíto poddaní museli každodenne za celý rok jedného človeka na panskô posielať, ak neskoršie do roboty prišiel, i na dereši takového vypalicovali. Každý poddaný musel aj pradená ešte priasť, za tieto všetky opísané roboty nedostal ani kúštik chleba, ani žiadnej pláce, a tak tí, čo boli poddaní s týmto zákonom mnoho získali."
"1850 Do tohto času nevedeli ľudia čo sa štemple, teraz ale vie čo sa štemple obzvlášte ten, čo sa rád pravotí."
"1852 Zavedeno platenia od smrti, no to už nemôže nič horšieho byť, ako jest, ponevadž když ten najpotrebnejší v dome zemre, dosť je pre pozústalých, že takového už v dome niet, ale čo po novom ostalo majetku, to úradne pošacujú, a potom od tej šacovanej sumy procent do 5% flori do štajromtu zaplatiť musia."