Ako zistit rodicov vdovca?

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 22 Feb 2015, 18:17
Predkovia z oblasti: Necpaly, Partizánska Ľupča, Slovenská Ves, Kežmarok, ČR obl. Jindřichuv Hradec, Telč

V jednej vetve som sa zasekla - neviem zistit rodicov jedneho z mojich praprastarych otcov. Vsetko by bolo fajn, jediny problem je v tom, ze v case svadby s praprastarou mamou bol na rozdiel od nej vdovec - cize ona rodicov uvedenych ma, on nie. Bol sice uvedeny aj vek v case svadby, ale uplne presne nesedi ziaden zapis o narodeni cloveka s tym menom a v case, ktory by teoreticky mohol prichadzat do uvahy, sa ich zasa narodilo viac. :-/ Zatial som nenasla zapis o jeho umrti, ten by mozno mohol vniest trochu svetla aspon ohladom veku. Ked som vsak prehladavala zaznamy o umrtiach pred tou svadbou, nenasla som nikoho, kto by bol oznaceny ako jeho zena - ze by som vedela aspon kto bola jeho predosla zena. Viacmenej som nenasla nic uspokojujuce ani v zapisoch o svadbach. Kedze cela tato rodina sa mota niekolko storoci na jednom mieste, predpokladam, ze aj dotycny pan pochadzal odtial - rodina s takym priezviskom patri medzi tradicne miestne rodiny, spomina sa aj v roznych supisoch. Ale ak mal zenu od inakial a tam sa aj zenil, asi by to chcelo iba velku davku nahody objavit zapis o ich svadbe. :-/ Paradoxne o nom mam relativne vela udajov - ten dalsi raz sa zenil udajne v styridsiatke (rok 1857) a bol to mestan, hospodar a mlynar. Ovsem pri tom som asi aj skoncila. :( Nahodou nema niekto nejaky tip, z akej strany by sa na to este dalo ist??
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý večer,
Priložte nám, prosím, konkrétny link na jeho sobáš, je tu kopec skúsených bádateľov, ktorí Vám pravdepodobne budú vedieť kvalifikovane poradiť. Takto je to len debata na teoretickej úrovni...
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Predkovia z oblasti: Necpaly, Partizánska Ľupča, Slovenská Ves, Kežmarok, ČR obl. Jindřichuv Hradec, Telč

Zaznam o spominanom sobasi je tu - https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cat=765696 , ide o zapis zo dna 2.jula 1857 - svadba Jana Krnu a Katariny Accipitriny (je to dost zvlastne priezvisko - nema niekto ideu, z coho moze pochadzat?).

Za akekolvek tipy a rady vopred dakujem!
Používateľov profilový obrázok
wera
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 15 Sep 2012, 23:31

accipiter - tris m. - jastrab, krahulec (lat.)
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen

Dakujem Wera! :)
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Aj ja pátram v Partizánskej Ľupči, Lipt. Lúžnej, Zlatej Magurke. V okolí sa nachádzalo niekoľko baní, preto tam bol veľký presun obyvateľov. Skúsení bádatelia mi mohli prečítať asi povolanie, ktoré je uvedené pri ženíchovi. Ako banský zamestnanec mohol byť na určitý čas preložený kamkoľvek. Moje rodiny prišli z Kremnice, Banskej Štiavnice a Spišskej Novej Vsi. Rodina Benigny prišla zo Spišskej. Podľa mňa by ich pôvod mohol byť taliansky. Podobne aj Kankríny, Accipitríny.
Ja mám tých zásekov tiež dosť. Držím Vám palce.
Anina
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Jan 2014, 16:25
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Dobrý večer.
Mám problém s počítačom, preto to napíšem takto. Myslím, že hľadáte toto.

katolické matriky Partizánskej Ľupče
sobášna 2.7.1838 Ján Krno 27 rok. Ľupča
Eva Toperczer 52 rok. Ľupča
zomretých 27.8.1855 Eva Jana Krna uxor 75 rok. Ľupča č. 74

Pri sobáši je značný vekový rozdiel, už som sa s tým stretla viac krát. Rovnaké popisné čísla pri úmrti a ďaľšom sobáši ma utvrdzujú v správnosti.
Anina
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen

Jeeeej, Anina! Ani neviem ako Vam vyjadrit vdaku a ako Vam to oplatit - toho pana a jeho predoslu zenu som hladala uz strasne dlho. :D Podla toho bydliska a aj orientacne podla veku je to s najvacsou pravdepodobnostou on. Naozaj Vam velmi pekne dakujem!!! :D
Napísať odpoveď