Kde hľadať nevestu ak ženích je z Nacinej Vsi

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
BarboraS
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 20 Feb 2015, 08:16
Predkovia z oblasti: Štefančík - Nacina Ves; Kočerha - Strážske; Dobiaš, Balúch - Veľký klíž; Paľko - Vranov nad Topľou, Bulka - Stakčín/ Rycerka Górna

Chcela by som získať radu, kde hľadať možné bydlisko nevesty.

Som už 3 roky zaseknutá v hľadaní sobáša Jána Štefančíka z Nacinej Vsi a Heleny (priezvisko sa klasicky nikde pri deťoch neuvádza), predpokladaný rok sobáša je pred rokom 1807, pretože v tomto roku sa im narodilo prvé dieťa, ktoré som vypátrala, posledné bolo v roku 1819 (preto predpokladám že to prvé v 1807 bolo ozaj prvé, menom Juraj narodený v Nacinej Vsi).
Zvykom bolo, že sobáš bol v mieste bydliska nevesty, avšak prehľadala som dostupné online RK matriky v michalovskom, humensokm aj vranovskom okrese a nič. Tipujem, že tam nie sú matriky zo všetkých dedín, ale aj tak.
Pritom Ján Štefančík figuruje už asi od roku 1803 ako svedok pri sobášoch iných v Nacine Vsi, a je vysoko pravdepodobné, že žil väčšinu života v Nacinej Vsi.

Chcela by som logicky dospieť k oblasti, z ktorej mohla Helena pochádzať.
Zistila som že v danom období existovalo Michalovské panstvo, ktorému podliehalo veľa dedín, avšak Nacina Ves sa tam nespomína.
Zaujímalo by ma, či viem zistiť ako sa mohli spoznať. Aké mohli byť najčastejšie kontakty s inými dedinami ak Nacina Ves nespadala pod Michalovské panstvo.

Budem vďačná za akýkoľvek tip.
Barbora
andrej58
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget

Skúste sa možno nezamerať len na znenie priezviska Štefančík ale aj na iné možné kombinácie. https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:V164-ZBJ
v tomto období sa ľudia môhli "asi" spoznať nar. pri obchodovní z tovarom, furmankách, najatých na prácu.... atď. Toto asi ťažko zistíte.
Skúste pozrieť daňové súpisy z r.1773-1776 a 1828 kde sa vyskytuje priezvisko Štefančík
BarboraS
Aktívny člen
Aktívny člen
Predkovia z oblasti: Štefančík - Nacina Ves; Kočerha - Strážske; Dobiaš, Balúch - Veľký klíž; Paľko - Vranov nad Topľou, Bulka - Stakčín/ Rycerka Górna

Ďakujem za tip so súpismi, aj keď som už nejaké prezerala.
Iné kombinácie mi nepasujú, mám to prelúskané z každej strany. Ten link, kde je Helena Holub, určite nie je to čo hľadám, Helena Holub mala dvojičky v 1772 a ešte predtým mala Jána v r. 1766, to nie sú tí , ktorých hľadám.
Barbora
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Pri volnejšom prehľadávaní indexu sa objaví ďalšie dieťa z roku 1822 - Paulus. Matkou je Helena Jakubova?
Ten Jozef podľa mormónov je určite Joannes! Krstní rodičia podobní ako predtým.

https://familysearch.org/search/collect ... id=1554443
BarboraS
Aktívny člen
Aktívny člen

Toto znie lákavo, ale môj predok bol Paulus narodený v roku 1810 a preto ten Pavol z roku 1822 nemôže patriť rodičom môjho predka.
Iba ak by bol Joannes ten istý otec oboch chlapcov ale Helena Jakubowa druhá žena?
Dal by otec svojim synom to isté meno v prípade že starší sa dožil dospelosti a každý syn je od inej matky?
Barbora
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 22 Feb 2015, 18:17
Predkovia z oblasti: Necpaly, Partizánska Ľupča, Slovenská Ves, Kežmarok, ČR obl. Jindřichuv Hradec, Telč

To by tiez zaujimalo - v jednom bode som totiz dospela k tomu, ze som nasla manzelstvo, deti narodene z toho manzelstva, umrtie zeny a do pol roka nove manzelstvo s dalsou zenou, z ktoreho sa im tiez narodili deti - a mali aj dceru, ktora sa volala rovnako ako ta z prveho manzelstva, hoci som nenasla, ze by ta prva medzicasom umrela. Tak neviem, ci vtedy bolo zvykom, ze ak boli deti od roznych zien, mohli sa volat rovnako... alebo som vedla ako jedla a ide s tym sobasom len o menovcov. :?
Napísať odpoveď