Odhadovaný vek mladistvého pri sobáši
-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 20 Feb 2015, 08:16
- Predkovia z oblasti: Štefančík - Nacina Ves; Kočerha - Strážske; Dobiaš, Balúch - Veľký klíž; Paľko - Vranov nad Topľou, Bulka - Stakčín/ Rycerka Górna
Mám možno hlúpu otázku, ale rada by som vedela, aký odhadom vek mohol mať mladý muž pri sobáši ak pri jeho mene bolo napísané adolescente (vek sa neuvádzal). Tipujem medzi 16 - 17? Alebo 17-ročný už bol juvenius?
Barbora
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Dobrý deň,
vo všeobecnosti je pojem adolescent možné preložiť ako dorastajúci, dospievajúci, mladý muž, mládenec. Z uvedeného nie je možné jednoznačne tvrdiť, že týmto pojmom sa museli označovať muži do konkrétneho veku. Musíte si tiež uvedomiť, že vo väčšine prípadov ani samotný kňaz nepoznal vek sobášených. Skôr by som tvrdil, že ide o označenie muža, ktorý vyzeral mimoriadne mlado.
vo všeobecnosti je pojem adolescent možné preložiť ako dorastajúci, dospievajúci, mladý muž, mládenec. Z uvedeného nie je možné jednoznačne tvrdiť, že týmto pojmom sa museli označovať muži do konkrétneho veku. Musíte si tiež uvedomiť, že vo väčšine prípadov ani samotný kňaz nepoznal vek sobášených. Skôr by som tvrdil, že ide o označenie muža, ktorý vyzeral mimoriadne mlado.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Aktívny člen
- Dátum registrácie: 20 Feb 2015, 08:16
- Predkovia z oblasti: Štefančík - Nacina Ves; Kočerha - Strážske; Dobiaš, Balúch - Veľký klíž; Paľko - Vranov nad Topľou, Bulka - Stakčín/ Rycerka Górna
Čiže na základe toho si neviem určiť nejaký vekový rádius? Bolo to v zápise z rokov okolo 1760, východné Slovensko. Plnoletosť bola rôzna v rámci regiónov aj období. Ale neviem teda čo si z toho vziať ako záchytný bod na určenie veku.
Ak teda vyzeral ako mladistvý tak skúsim veriť že skutočne aj bol a nemal viac ako 22 rokov dajme tomu.
Ak teda vyzeral ako mladistvý tak skúsim veriť že skutočne aj bol a nemal viac ako 22 rokov dajme tomu.
Barbora