Pôvod priezviska Slašťan
Dobrý deň, pátram po svojich predkoch s priezviskom Slašťan. Zaujíma ma pôvod priezviska a lokalita, z kade by pôvodní predkovia mohli pochádzať. Našla som rôzne podoby tohto priezviska: Slastan, Slastjan, Szlasztan a pod. Pradedo pochádzal z obce Jalná. Ďakujem za akýkoľvek názor 

Slašťan pochádzal najpravdepodobnejšie z dediny Slaská a podľa nej mu ako prisťahovalcovi dali aj priezvisko. Od Jalnej je to asi 15 km. Najväčší výskyt je medzi Žiarom nad Hronom a BB. Štúdiom matrík si nájdite toho najstaršieho.
Ďakujem veľmi pekne. Túto informáciu som už našla na internete, len mi prišlo celkom zvláštne, že pri sčítaní ľudu r. 1869 (približne) som v dokumentoch o Slaskej nenašla ani jedného Slašťana (príp. obmena priezviska). Preto som si myslela, že to bol asi iný pôvod. A prosím Vás, neviete mi povedať, čo vlastne znamená názov obce Slaská (Szilezka)?
Len špekulujem, Szilezka pripomína latinský názov Silesia pre Sliezsko. Podobne, po poľsky sa Sliezsku hovorí Slask. Je to dosť na hypotézu, že obyvatelia Slaskej mohli byť v minulosti presídlení nejakým zemepánom zo Sliezska.
Prečo sa Slašťanovci nevyskytujú v Slaskej je zrejmé. Ak sa v minulosti niekto prisťahoval z obce A do obce B, tak v obci B mu spravidla dali prezývkové priezvisko A-čan, A-ťan,..., podľa pôvodnej dediny. Takto sú napr. v meste Detva stovky Ľuptákovcov (predkovia prišli z Liptova) ale nenájdete tam ani jedného menom Detvan. Ináč by sa tak museli volať všetci
Prečo sa Slašťanovci nevyskytujú v Slaskej je zrejmé. Ak sa v minulosti niekto prisťahoval z obce A do obce B, tak v obci B mu spravidla dali prezývkové priezvisko A-čan, A-ťan,..., podľa pôvodnej dediny. Takto sú napr. v meste Detva stovky Ľuptákovcov (predkovia prišli z Liptova) ale nenájdete tam ani jedného menom Detvan. Ináč by sa tak museli volať všetci