Pôvod priezviska Slašťan

Hladanie priezviska
Kacatko
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 03 Máj 2016, 09:16

Dobrý deň, pátram po svojich predkoch s priezviskom Slašťan. Zaujíma ma pôvod priezviska a lokalita, z kade by pôvodní predkovia mohli pochádzať. Našla som rôzne podoby tohto priezviska: Slastan, Slastjan, Szlasztan a pod. Pradedo pochádzal z obce Jalná. Ďakujem za akýkoľvek názor :)
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Slašťan pochádzal najpravdepodobnejšie z dediny Slaská a podľa nej mu ako prisťahovalcovi dali aj priezvisko. Od Jalnej je to asi 15 km. Najväčší výskyt je medzi Žiarom nad Hronom a BB. Štúdiom matrík si nájdite toho najstaršieho.
Kacatko
Nováčik
Nováčik

Ďakujem veľmi pekne. Túto informáciu som už našla na internete, len mi prišlo celkom zvláštne, že pri sčítaní ľudu r. 1869 (približne) som v dokumentoch o Slaskej nenašla ani jedného Slašťana (príp. obmena priezviska). Preto som si myslela, že to bol asi iný pôvod. A prosím Vás, neviete mi povedať, čo vlastne znamená názov obce Slaská (Szilezka)?
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Len špekulujem, Szilezka pripomína latinský názov Silesia pre Sliezsko. Podobne, po poľsky sa Sliezsku hovorí Slask. Je to dosť na hypotézu, že obyvatelia Slaskej mohli byť v minulosti presídlení nejakým zemepánom zo Sliezska.

Prečo sa Slašťanovci nevyskytujú v Slaskej je zrejmé. Ak sa v minulosti niekto prisťahoval z obce A do obce B, tak v obci B mu spravidla dali prezývkové priezvisko A-čan, A-ťan,..., podľa pôvodnej dediny. Takto sú napr. v meste Detva stovky Ľuptákovcov (predkovia prišli z Liptova) ale nenájdete tam ani jedného menom Detvan. Ináč by sa tak museli volať všetci :-)
Kacatko
Nováčik
Nováčik

Ďakujem veľmi pekne za vysvetlenie. Znie to logicky :P Zatiaľ sa len učím odhaľovať tajomstvá predkov...
Napísať odpoveď