Hladam predkov po otcovskej linii, pochadzajucich zo Sobraniec - greko katolici.
Skoncil som pri supise z roku 1828, dve take priezviska sa tam nachadzaju.
Ale nieco dalej dozadu, to uz nie. Koniec, fajka zhasla, zlahla sa po nich zem.
V urbari z roku 1767 sa uz take meno ani v Sobranciach ani v okoli nenachadza.
Taktiez v starsich urbaroch.
Pritom ak sa nemylim, v urbari z roku 1767 by mali byt zapisani kompletne vsetky hlavy rodin, bez ohladu na stav.
Nespominam si kde, niekde som cital poznamku ze Sobrance boli znicene a az niekdy okolo 1820 sa znova zacalo osidlovanie.
To tiez vysvetluje preco starsie matriky neexistuju.
Takze zrejme sa tam v tom obdobi pristahovali.
Lenze odkial? Familysearch vyhadzuje take (a varianty) priezvisko len v Sobranciach.
Iste, mohli si zmenit meno. Jedno meno co by sa snad (s dobrou davkou predstavivosti) mohlo foneticky podobat, som nasiel v Rumunsku.
Konkretnejsie v tejto oblasti - http://en.wikipedia.org/wiki/Bihor_County
Ziju tam aj Slovaci, tiez nejaki greko katolici, takze mozno, mozno.
Co ale moju rumunsku teoriu trochu vylucuje, je Y-DNA test. Sice nie velmi podrobny ale stacil na pribliznu orientaciu povodu.
No mam tam Poliakov ako nasekanych. Sem-tam je tam nejaky Slovak alebo Cech.
Jasne, ze to je aj tym, ze maju ovela viac vzoriek z Polska ako trebars zo Slovenska. A moznoze nemaju vobec ziadne z malej dedinky v Rumunsku.
Skusal som teda aj genealogicke linky v Polsku, matriky... zatial absolutna nula.
Predpokladam, ze niekedy o 50-100 rokov budu existovat DNA vzorky kopletne celeho sveta a budem mat po starostiach. O 100 rokov uz urcite

Ale co dovtedy?
Da sa nieco viac dozvediet o historii Sobraniec? Na nete toho zas az tak vela nieje.
Alebo co este by sa dalo skusit? Nie, nejdem cestovat do Rumunska nech mi tam napluju do skumavky.