Dobry den pani a damy,
zostal som na mrtvom bode uz niekolko mesiacov... skusam z roznych stran ale asi sa tocim v kruhu.. mozno Vas pohlad mi pomoze ako pokracovat dalej.
Jedna sa o mojho prapredka - Franciscus Polakovics - narodeny 5.12.1756 - Galgoc - Hlohovec - vlastne hladam jeho otca.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... Slovakia
V rodnom liste sa pise ze jeho otec je Franciscus a matka Eleonora.
Tu nastava moj problem.
nasiel som Franciscusa a zenu Eleonoru - mali este jedno dieta - Theresia - nar . 15.12.1760
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... Slovakia
V rovnakom obdobi som nasiel dalsie deti (6) ktore mal nejaky Franciscus Polakovics ale s manzelkou Veronicou - neviem ci sa moze jednat o toho isteho... hladal som v umrtiach az do odhadovaneho veku skonu cca 80 rokov v Hlohovcei - kedze tam pravdepodobne zostal a skonal- nasiel som iba jedneho FP ktory zomrel 7.2.1778 - teda vo veku 38 rokov v Hlohovci (poznamka bola: uxoratus vir - zenaty muz?, provisus - obdrzal pomazanie pred smrtou)
Sobas bol tiez v Hlohovci - Franciscus a Veronica - 18.1.1756 - cize naredenie Franciscusa maldsieho (1756) by mohlo sediet - sice by ho mal v 16 rokoch ale az po svadbe...
Dalsie deti Franciscus a Veronica:
20.10. 1759 Jakobus
8.8.1763 Zuzanna
11.3.1766 Anna
28.8.1769 Joannes
20.3.1773- 22.5. 1773 Maria
24.2.1775 - 3.3.1775 Mathias
Deti Franciscus a Eleonora:
15.12.1760 Theresia
5.12.1756 Franciscus Polakovics
Ako vidno nebolo to zeby zena zomrela a zobral by si druhu - kedze deti sa rodili na striedacku.
Mohlo by ist asi o druheho FP - ale pri svadbe s Veronicou boli svedkovia nasledovni:
Josephus K. a jacobus Hruza
teraz dam krstych rodicov:
DETI RODICIA KRSTNI RODICIA
15.12.1760 Theresia Fran a Eleonora Joannes Hruza Anna
5.12.1756 Franciscus Polakovics Fran a Eleonora Jacobus Hruza There(sia) Schaiber
20.10. 1759 Jakobus Fran a Veronica Jacobus Hruza a Theresia
8.8.1763 Zuzanna Fran a Veronica Jacobus Hruza a Theresia
11.3.1766 Anna Fran a Veronica Jacobus Hruza a Anna maria Nesliczka
28.8.1769 Joannes Fran a Veronica Jacobus Hruza Anna
20.3.1773- 22.5. 1773 Maria Fran a Veronica Jacobus Hruza a Theresia
24.2.1775 - 3.3.1775 Mathias Fran a Veronica Jacobus Hruza a Theresia
vyzera ze krstni rodicia boli tiez na preskacku - ale ti isti
Mohlo by sa jednat o tu istu osobu? FP? alebio boli dvaja. Mohla sa zena volat Veronica a niekedy Eleonora? to asi nie...
Kazdopadne ineho Franciscusa som nenasiel - skusal som podla vyskytu priezviska hladat aj v Skalici aj v Trnave... ziadne zaznamy ohladne sobasa Franciscusa a Eleonory
dakujem za kazdu radu
Carpe diem
Patejl
Franciscus Polakovics 1756
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/
Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Dobrý deň,
môj názor je, že ide o ten istý manželský pár, pričom farár chybne zapísal krstné meno manželky. Toto tvrdenie opieram o skutočnosť, že pri porovnávaní zápisov o krste detí Františka s Eleonórou a Františka s Veronikou sú stále uvedení tí istí krstní rodičia (Jakub Hrúza a manželka Terézia, neskôr druhá manželka). Výnimkou je akurát narodenie Terézie r. 1760, pri ktorej sa ako krstní rodičia spomínajú Ján Hrúza s manželkou (tu však tiež mohlo dôjsť ku chybe).
Predpokladám, že správne krstné meno matky detí je Veronika, no to zistíte až ďalším výskumom. Veľa úspechov v bádaní!
môj názor je, že ide o ten istý manželský pár, pričom farár chybne zapísal krstné meno manželky. Toto tvrdenie opieram o skutočnosť, že pri porovnávaní zápisov o krste detí Františka s Eleonórou a Františka s Veronikou sú stále uvedení tí istí krstní rodičia (Jakub Hrúza a manželka Terézia, neskôr druhá manželka). Výnimkou je akurát narodenie Terézie r. 1760, pri ktorej sa ako krstní rodičia spomínajú Ján Hrúza s manželkou (tu však tiež mohlo dôjsť ku chybe).
Predpokladám, že správne krstné meno matky detí je Veronika, no to zistíte až ďalším výskumom. Veľa úspechov v bádaní!
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
Dakujem za odpoved a za povzbudenie ..
akurat mi nejde do hlavy preco by ju farar zapisal prvy krat ako Eleoniru potom Veronicu, potom zase Eleonoru a potom uz len ako Veronicu ....
ale skusim badat dalej
dakujem este raz
Carpe diem
Patejl
akurat mi nejde do hlavy preco by ju farar zapisal prvy krat ako Eleoniru potom Veronicu, potom zase Eleonoru a potom uz len ako Veronicu ....
ale skusim badat dalej
dakujem este raz
Carpe diem
Patejl
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Prezerajte staršie záznamy, pokojne pátrajte ďalej. Je možné, že napr. mama alebo stará mama Veroniky sa volala Eleonóra. Ak bolo v dedine viac Veroník, mohli ju ľudia "prezývať Eleonórou". Ďalšou možnosťou je, že pri krste mohli meno matky farárovi diktovať krstní rodičia a mohli sa buď pomýliť oni, resp. farár pri samotnom zápise. Pri prvom dieťati je to pomerne bežná záležitosť, problémom by skôr bolo, keby sa tie mená stále striedali. Skutočnosť, že meno Eleonóra bolo použité len dvakrát podľa mňa viac-menej nasvedčuje tomu, že šlo o omyl.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský