Preklad poznamok zo sobasneho listu Franza Markofa a Terezie Stohr- "VYRIESENE""

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Forum rules
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
Post Reply
Filip_Jozef_Stichl
Nováčik
Nováčik
Predkovia z oblasti: Stichl-Trossau

Svadba: 29.11.1809 Drazov
Zenich: Franz Markof (24rokov..vek zrejme bude iba orientacny), narodený v Drazove? (c.d 30)
Rodicia zenicha nie su uvedeny a ja by som potreboval zistit ci sa narodil v Drazove a v ktorom roku a ako sa volali jeho rodicia. Mal by byt narodeny v roku 1785 ale zaznam o narodeni som nenasiel.
Nevesta: Terezia Stohr (21 rokov) narodena v Drazove č.domu 29, rodicom Janovi Stohrovi a Marii ??
Takisto datum jej narodenia nepoznam. Este by ma zaujimalo odkial boli jej rodicia.
Dakujem Vam velmi pekne za pomoc!

Pripajam link:
http://www.portafontium.eu/iipimage/300 ... =456&h=202
Last edited by Filip_Jozef_Stichl on 07 Oct 2016, 01:37, edited 1 time in total.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
sobáš sa konal dňa 21.11.1809. Ženíchom bol Franz Markof, 24-ročný syn sedliakov z Dražova, č. d. 30. Nevestou Terézia, dcéra Jána Störa a jeho manželky Márie, roľníkov, č. d. 29. Vek oboch bude orientačný, je potrebné prezrieť širšie časové rozpätie (+/- 5 rokov od udaného veku).
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Filip_Jozef_Stichl
Nováčik
Nováčik

Nasiel som asi zaznam o narodeni Franza Markofa nar.27.11.1785
http://www.portafontium.eu/iipimage/300 ... =360&h=159
Hladal som zaznam v rozmedzi (+5-5rokov).
Akurat mi nesedi jedna vec ze ked sa narodil v Drazove preco je pokrsteny v Stanoviciach. Cislo domu 30 pasuje.
V zazname sa uvadza ze mal dva mena Franz Jozef.
Jeho otec bol Johan Markof? a matka Catharina Ring**?
Pri otcovi je napisanie nieco v poznamkach ale neviem o co sa jedna: R.R Poldat Rom Matheseius Infantiere Legiment.

Potom este som nasiel asi datum narodenia jeho manzelky Terezie Stohr nar.23.12.1792 v Drazove č.29
http://www.portafontium.eu/iipimage/300 ... =431&h=191
Priezvisko matky je dost necitatelne.
Filip_Jozef_Stichl
Nováčik
Nováčik

Najde sa niekto kto mi pomoze prelozit tie poznamky v matrike? Dakujem Vam za ochotu! Nakolko este musim upozornit ze stranka www.portafontium.eu mala docasny vypadok takze nefungovali ani tie linky co som poslal. Ale teraz uz to je v poriadku :)
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce

Filip_Jozef_Stichl wrote:....
Pri otcovi je napisanie nieco v poznamkach ale neviem o co sa jedna: R.R Poldat Rom Matheseius Infantiere Legiment.

......
k.k Soldat Rom? Matheseuisen? Infantiere Regiment
k.k. je skratka od "kaiserlich und koeniglich", teda cisarsko-kralovsky vojak pesieho regimentu (neviemkoho - treba zistit vlastnika regimentu).
patricius95
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
podľa mňa ste Františkovo narodenie nenašli správne. Ak to dobre čítam, priezvisko otca Franza Josepha je Horn, nie Markof. Priezvisko matky u Anny Márie Stornovej som síce neprečítal, no možno bude lepšie čitateľné v zápise o sobáši Jána Stora a Anny Márie.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Imrich
Veterán
Veterán

Súhlasím s Patrikom. Priezvisko matky Anny Marie Stohr je Winterstein(in).
Filip_Jozef_Stichl
Nováčik
Nováčik

Zrejme sa mi az teraz podarilo najst narodenie Franza Markofa.
http://www.portafontium.eu/iipimage/300 ... =504&h=201
Podla vsetkeho mal dve mena Franz Joseph. Narodil sa 1.1.1771 v Dražove. Jeho otec sa volal Anton Markof a matka Magdalena rod. Schmelzer.

Zapis o svadbe v sobasnej matrike:
http://www.portafontium.eu/iipimage/300 ... =456&h=202
Nepise tam niekde v poznamkach comu sa moji predkovia venovali? Ake mali remeslo?
Imrich
Veterán
Veterán

Anton Markoff bol Haussler=Domkár, t.j. mal dom a kúsok pola.
Manželka má uvedené, že bola poddanou panstva Gabhorn=Javorna.
Post Reply