Krstná matrika - 1789 - Preklad nezvyčajného zápisu v latinčine - VYRIEŠENÉ

Máte problém s čítaním zápisov v starých matrikách? Trápi vás kurent, švabach, kurzíva alebo len škrabopis v matrike? Tu vám poradíme s prečítaním textu.
Forum rules
Pravidlá fóra "Čítanie starých dokumentov"
V prípade, že potrebujete pomoc s prečítaním alebo prekladom akéhokoľvek záznamu, dodržujte, prosím, nižšie uvedené zásady. Pomôžete tak všetkým zúčastneným.

1. Do predmetu správy napíšte, napr.: "Narodenie 1758 Prešov latinčina" alebo "Príčina smrti 1862 maďarčina" (Predmet typu "Prosím o prečítanie a o preklad" alebo "Prosba o preklad" vskutku správna nie je).

2. Vždy napíšte do tela správy to, čo sami zvládnete prečítať aj keby to malo byť chybné alebo útržkovité. Váš zápis typu: ".... Maria ? (asi Jurčo?), filia (?dcéra) ... a ..." je pre nás povzbudením k pomoci a oceneniu Vašej snahy. Chýbajúca snaha o prečítanie textu z Vašej strany môže znamenať, že Vám nikto nebude chcieť pomôcť. Chybne prečítaný text Vám opravíme a určite sa z Vás vysmievať nebudeme.

3. V prípade, že vkladáte obrázok na prečítanie priamo na fórum, pamätajte, prosím, na jeho dostatočnú veľkosť. Text si radšej poposúvame kurzorom myši, než by sme odbiehali pre lupu. Obrázok vkladajte len z takého dokumentu, ktorý nie je dostupný na webe. V opačnom prípade postačí url odkaz. Predchádzame tak zbytočnému zahlteniu webpriestoru fóra.

4. Pokiaľ je to možné, tak je vždy lepšie, ak je na obrázku viac textu na porovnanie nejasných písmen.

5. Ku každej žiadosti na čítanie z matrík by mal byť pripojený odkaz na originálnu matriku, aby sme dokázali porovnať nejasné písmená.

6. Prosíme autorov jednotlivých príspevkov, aby po vyriešení daného problému doplnili do názvu témy slovo "VYRIEŠENÉ" (kliknutím na ceruzku v prvom príspevku v danom článku sa otvorí možnosť editácie názvu témy).

Ďakujeme Vám za porozumenie :-)
monty9
Člen
Člen
Predkovia z oblasti: Pohronská Polhora, Rimavské Brezovo, Klenovec, Babinec, Lom nad Rimavicou, Látky

Poprosím skúseného o preklad a objasnenie nezvyčajného zápisu v matrike u mena Martin Veselovský - vpravo - rok 1789 - druhý riadok pod rokom

Matrika:
https://familysearch.org/ark:/61903/3:1 ... cc=1554443

Meno a priezvisko v indexe:

Vopred ďakujem za pomoc
Last edited by monty9 on 24 Jan 2017, 19:38, edited 1 time in total.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý večer,
v zápise sa píše, že dieťa Martina Veselovského pokrstil farár bez slávnostnej ceremónie pre nebezpečendtvo smrti. Dieťa potom náhle zomrelo.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
monty9
Člen
Člen
Predkovia z oblasti: Pohronská Polhora, Rimavské Brezovo, Klenovec, Babinec, Lom nad Rimavicou, Látky

Smutné.

A tiež je smutné, že z dostupných záznamov obce to dieťa bolo prvým nositeľom priezviska, po ktorom pátram. Nevie niekto, prečo sa aj napriek tejto udalosti neuviedli mená rodičov? Ja viem, ťažká otázka.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Obsah zápisu bol výlučne na zodpovednosti kňaza. Ten sa rozhodol napísať len toľko, že šlo o syna Martina Veselovského, pričom o matke dieťaťa sa nezmienil. Zistiť presný dôvod sa Vám zrejme zistiť nepodarí.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
monty9
Člen
Člen

Ďakujem za pomoc a odpovede.
Anina
Veľmi aktívny člen
Veľmi aktívny člen
Predkovia z oblasti: Pňaček,Vajteršic,Kodrik,Štvrtecký,Kalka ,Ganobčik,Orava,Liptov,Záhorie

Aj keď je to vyriešené, pridám k tomu svoj názor. V matrike zomretých v Pohronskej Polhore je zapísané:
6.4.1789 zomrelá Dorota Veselovská 1 deň
15.8.1789 zomrel Martin Veselovský 45 r.
14.12.1792 zomrela Mária Veselovská 43 r.
Podobné záznamy sú aj v matrike Brezna. Žiaľ, ani tam nie je uvedené pôvodné bydlisko.
Pohronská Polhora bola založená r. 1786. Založili ju osadníci z 11 obcí severnej Oravy. Viac Veselovských z tohto obdobia som v matrike nenašla, predpokladám, že Martin a Mária boli manželia, ktorí prišli do Polhory so staršími deťmi, ktoré boli nositeľmi tohto mena neskôr.

Veselé/Oravské/ založil Roman Námestovský, ktorý prijal meno Veselovský. Rozšírilo sa aj do okolitých obci. Dokonca Liptovskú Lužnu založil Juraj Veselovský z Veselého.

Ja by som sa snažila zistiť niečo o založení obce, či už priamo v obci, alebo v archíve, kde by mal byť zoznam osadníkov a miesto ich pôvodu.
Prajem veľa zdaru v ďalšom pátraní.
Anina
monty9
Člen
Člen

Anina so vám veľmi vďačný za váš názor. Históriu Pohronskej Polhory dostupnú (niečo málo z webu obce) na internete už viem, tak isto mám aj info o Jurajovi Námestovskom z roku 1669

(Predákom kolonistov, lokátorom, ktorého poverili osídliť pustú pôdu v Lúžňanskej doline sa stal Juraj Veselovský, pochádzajúci zo šoltýskej rodiny z obce Veselé na Orave. Osadníci pod jeho vedením sa roku 1669 prisťahovali a usadili na lúkach zvaných Lúžna. Štefan Thököly ml. z Kežmarku, hlavný župan Oravskej župy a držiteľ hradu Likava, 5. augusta 1670 na hrade Orava vydal zakladaciu listinu, v ktorej vytýčil chotár novej obce, ustanovil práva a povinnosti šoltýsa a ostatných obyvateľov ---)

Ku prezeraniu matriky zomrelých v Pohr. Polhore som sa zatiaľ nedostal. V podstate ešte neviem ani koho konkrétneho tam hľadať. Zatiaľ som sa dopátral ku Štefanovi Veselovskému (nar.1860) a jeho rodičom Jánovi a Anne, jeho sobášu (1884) s Máriou Nepšinskou. A práve Ján Veselovský je kľúčová osoba na ďalšie pátranie hlbšie do minulosti (čo je cieľom samozrejme), ale žiaľ už sa začínam strácať a neviem si rady, čo robiť ďalej ???

Je zaujímavé, že píšete o matrikách v Brezne. Kde presne ste to našla?

Zoznam osadníkov (pravdepodobne 52 rodín z jedenástich goralských osád) by pomohol, to máte pravdu

Ešte raz vďaka za váš záujem, prajem vám všetko najlepšie
vorky
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Vorcak, Orava

monty9 wrote:Anina so vám veľmi vďačný za váš názor. Históriu Pohronskej Polhory dostupnú (niečo málo z webu obce) na internete už viem, tak isto mám aj info o Jurajovi Námestovskom z roku 1669

(Predákom kolonistov, lokátorom, ktorého poverili osídliť pustú pôdu v Lúžňanskej doline sa stal Juraj Veselovský, pochádzajúci zo šoltýskej rodiny z obce Veselé na Orave. Osadníci pod jeho vedením sa roku 1669 prisťahovali a usadili na lúkach zvaných Lúžna. Štefan Thököly ml. z Kežmarku, hlavný župan Oravskej župy a držiteľ hradu Likava, 5. augusta 1670 na hrade Orava vydal zakladaciu listinu, v ktorej vytýčil chotár novej obce, ustanovil práva a povinnosti šoltýsa a ostatných obyvateľov ---)

Ku prezeraniu matriky zomrelých v Pohr. Polhore som sa zatiaľ nedostal. V podstate ešte neviem ani koho konkrétneho tam hľadať. Zatiaľ som sa dopátral ku Štefanovi Veselovskému (nar.1860) a jeho rodičom Jánovi a Anne, jeho sobášu (1884) s Máriou Nepšinskou. A práve Ján Veselovský je kľúčová osoba na ďalšie pátranie hlbšie do minulosti (čo je cieľom samozrejme), ale žiaľ už sa začínam strácať a neviem si rady, čo robiť ďalej ???

Je zaujímavé, že píšete o matrikách v Brezne. Kde presne ste to našla?

Zoznam osadníkov (pravdepodobne 52 rodín z jedenástich goralských osád) by pomohol, to máte pravdu

Ešte raz vďaka za váš záujem, prajem vám všetko najlepšie
Ja som Vam uz pisal sukromnu spravu....zatial ste neodpovedali, tak napisem aj sem na forum.

Samozrejme nemam prehlad o situacii v Pohronskej Polhore, zaujimam sa o inu oblast SR. No na familysearch som dal do vyhladavania Joannes/Jan Veselovsky a nasiel som nasledujuce.

Joannes Stephanus Veselovsky, nar. 15.4.1826, rodicia Jacobus Veselovsky a Maria rodena Sebo, su tam este nejake poznamky pri rodicoch ale to neviem prelozit.

Neviem, ci sa jedna o Jana Veselovskeho, o ktoreho mate zaujem, no aj tento mnou najdeny je z Pohronskej Polhory.

Tuto je okres Brezno, musite najst farnost o ktoru mate zaujem, zrejme Pohronska Polhora.

Na Vasom mieste by som presiel celu tuto matriku, pripadne aj ine obce (podla toho kde bola farnost), stranu po strane a vypisal si vsetky osoby, ktore potrebujete.

Ak Vas rod Veselovsky skutocne pochadza z Oravskeho Veseleho, tak matriky su tuto

Tu je historia farnosti Or.Vesele, snad pomoze. Tam zistite pod aku farnost Vesele patrilo v roznych dobach.
http://farnost.oravskevesele.sk/cirkevn ... ke-vesele/

Mozem Vam (a dalsim pripadnym badatelom) poskytnut supis osadnikov, ktori prisli z Oravskej Polhory. Na Vasom mieste by som sa obratil na obecny urad v Pohronskej Polhore, musia tam mat menny supis a povod prvych osadnikov. Takze z Oravskej Polhory prisli Matej Veverka, Pavel Stachura, Pavel Tarčák, Pavel Gocelák – Bublák. Neskor prišiel Vengrín.
monty9
Člen
Člen

Prepáčte vorky nejak som nezaregistroval vašu správu, nemám to asi nastavené. Ďakujem vám za obšírny predchádzajúci príspevok. Ten zápis Joannes Stephanus Veselovsky, nar. 15.4.1826, rodicia Jacobus Veselovsky a Maria rodena Sebo už mám, len sa neodvažujem (zatiaľ) tvrdiť, že to má suvislosť s mojim pátraním, Ťažko predpokladať či ako osadník prišiel jednotlivý Veselovský či príp. Veselovská (a následný muž prijal jej priezvisko) alebo rodina Veselovská s deťmi (ako píše Anina)

Ďakujem za váš záujem, čas, rady a odkazy. Prajem vám všetko najlepšie
vorky
Veterán
Veterán
Predkovia z oblasti: Vorcak, Orava

Ja sa orientujem na vyskum v inej casti Oravy, takze Vam zial viac neviem pomoct. Na zaklade mojich poznatkov vsak mozem konstatovat, ze rod Veselovsky sa nenachadzal severne od Namestova (neviem ako to bolo s dnes polskymi obcami Oravy, tie nemam zmapovane).

Spravy su vpravo hore (vid modry kruh v obrazku, kt posielam
FS.jpg
FS.jpg (20.63 KiB) Viewed 3444 times
)
Post Reply