myslím, že všetci z nás ste sa s tým stretli. Babka povedala, že ten a ten bol tam a tam, robil to a to... Pátrate a zistíte, že to bolo úplne inak. Fakty nepustia.
História predkov sa prekrúca, mystifikuje, fabuluje, heroizuje,...
Budem rád, keď sem napíšete vaše skúsenosti so „zaručenými faktami“. Nech sa pobavíme, ale i poučíme, že netreba všetkému veriť

Ja mám zatiaľ dve.
Mýtus: Môj pradedo z matkinej strany Juraj Jokale sa podľa jeho vnučky narodil v Nemecku.
Fakt: Narodil sa v obci Veľké Pole 21. 4. 1920. Mám jeho rodný list a je to uvedené aj v sobášnom liste jeho dcéry.
Mýtus: Môj pradedo z otcovej strany Ján Miške (24. 10. 1891) bol vyučeným obuvníkom a dôstojníkom uhorskej armády, slúžil u Ferdinanda a „mal byť“ v jeho sprievode, keď ho zabili. Vo vojne sa naučil všemožné svetové jazyky. Pracoval počas 1. svetovej vojny ako obuvník v Budapešti, kde spoznal svoju nastávajúcu a v roku 1918 (ešte za Rakúsko-Uhorska) tam mali civilný sobáš.
Fakt: Zatiaľ som len vo fáze pátrania, podal som žiadosť do Vojenského ústředního archivu v Prahe, avšak už na prvé prečítania má táto historka medzery.
1. V čase spáchania atentátu na Františka Ferdinanda mal vyučený obuvník Ján Miške 22 rokov. Mohol byť v takom veku dôstojníkom?
2. Bola vojna, on sa v nej naučil všakovaké jazyky, ale súčasne bol obuvníkom v Budapešti, kde sa ešte počas vojny oženil? No neviem, táto historka ma celkom pobavila