Ako pokračovať pri hľadaní dátumu sobáša?

Máte základné údaje o hľadanom predkovi, neviete však ako ďalej? Opýtajte sa:)
Pravidlá fóra
Pravidlá fóra "Hľadám predka"
Skôr, než položíte otázku v tomto fóre, odporúčame Vám prečítať si tieto pravidlá a snažiť sa ich dodržiavať vo vlastnom záujme, aby Vám skúsenejší kolegovia mohli čo najskôr a čo najpresnejšie odpovedať:
1) Do predmetu témy napíšte konkrétne priezvisko, po ktorom pátrate, prípadne aj oblasť. Ak napíšete "Hľadám predkov", bude názov témy zmenený, pretože predkov tu hľadajú všetci, navyše ide o duplicitu s názvom subfóra.
2) Snažte sa uviesť všetky fakty, ktoré k danému predkovi viete, či už je to narodenie, úmrtie, sobáš, vierovyznanie, lokality, v ktorých žil, alebo čokoľvek iné. Akýkoľvek fakt je lepší, ako nič a môže viesť k rýchlejšej identifikácii.
3) Ak ide o osobu, ktorá už nežije, pridajte link na dokument, týkajúci sa osoby, alebo priložte sken dokumentu, aby sa predišlo omylom pri Vašom čítaní záznamu. Nebuďte ješitní, že Vám sa to stať nemôže. Stáva sa to každému, najmä v začiatkoch. Od toho sme tu, aby sme Vám pomohli, nikoho vopred nezatracujeme.
4) Uvedomte si, prosím, že pátranie po predkoch narodených po roku 1906, je výlučne vo Vašej kompetencii, pretože matriky po roku 1906 sú tzv. "živé matriky", ktoré sú stále uložené na matričnom úrade a údaje z nich sa poskytujú len priamym príbuzným. Preto musíte kontaktovať príslušnú matriku, kde budete musieť preukázať priamy príbuzenský vzťah a za poskytnutie každého záznamu môžu od Vás žiadať správny poplatok 5 Eur. Viac o tom, kde hľadať slovenské matriky: https://www.geni.sk/kde-hladat-slovenske-matriky/

Ďakujeme za pochopenie a želáme veľa úspechov v pátraní po predkoch.
tomas0620
Dátum registrácie: 11 Sep 2013, 21:53

Ahojte,
snažil som sa vyhľadať dátum sobáša rodičov deda môjho starého otca. Vyhľadal som si záznam o narodení deda starého otcaObrázok
skúšal som vyhľadať záznam o sobáši pred týmto dátumom avšak neúspešne. Vedeli by ste mi pomôcť / poradiť ako pokračovať?
andrej58
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget

skúste pohľadať aj 20 rokov dozadu od tohto narodenia, ak viete odkiaľ pochádzala mama váško deda starého otca skúste pohľadať v danej obci. Potom už len ostáva asi študovať zápisy z obce v tomto období a ak máte šťastie zjaví sa v tom zápise spomínaný predok aj z miestom odkiaľ pochádza.
tomas0620

snažil som sa hľadať dosť dozadu avšak neúspešne - avšak to ma naodradí a znovu sa posnažím niečo vypátrať .... vedla mena rodičov sa nachadza zapis N. Mánya to to znamená, že obaja rodičia pochádzajú z tejto istej obce
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

No, v scitani z r. 1869 sa nachadzaju obaja rodicia, spolu s detmi a Tinakovou sestrou na uvedenom cisle domu 11, spolu s jednou zidovskou rodinou a dalsimi Tinakovcami. Su tam ich priblizne roky narodenia, ale miesto povodu je Velka Mana, takze skusil by som to este raz prezriet, pripadne aj susedne farnosti.
Odkaz na prislusnu stranku supisu z r. 1869:
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,323829301

Doplnenie: este som skusal hladat v Travnici, kde su obcasne zaznamy z Mane a patri tam Belek, kde zili Ivanovci, ale bohuzial nic.
tomas0620

Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď. Potešili ste ma. ... V tom súpise ľudu sa nachádza pri Jozefovi Tinákovi rok narodenia 1845. Skúsil som teda vyhľadať záznam o narodení z tohto roku avšak znovu som neuspel. Našiel som Jozefa Tináka hned na začiatku roku 1846 - druhý riadok od spodu https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,144329001 môže to byť môj hľadaný predok alebo to je niekto iný ?? ... S vyhľadávaním predkov v týchto matrikách ešte len začínam preto sa mohlo stať že som niečo prehliadol ( to písmo mi robí trochu problémy ). Za odpoveď vopred ďakujem
laco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

tomas0620 napísal:V tom súpise ľudu sa nachádza pri Jozefovi Tinákovi rok narodenia 1845. Skúsil som teda vyhľadať záznam o narodení z tohto roku avšak znovu som neuspel. Našiel som Jozefa Tináka hned na začiatku roku 1846
Rok narodenia v censuse je podobne nepresný údaj ako vek v úmrtnej matrike. Platí pravidlo, čím starší človek, tým nepresnejší dátum. Je veľká pravdepodobnosť, že Jozef Tinák narodený 1846 je ten správny. Pozrite aj zápis o narodení Jozefovej sestry Anny, ktorá je spomínaná v súpise, porovnajte adresy, rodičov, krstných rodičov...

Skúste pohľadať aj narodenie matky (Márie Ivan), ak sa nenájde zápis o krste matky, tak je veľká pravdepodobnosť, že sobáš bol v rodisku matky. Následné hľadanie rodiska môže byť namáhavé, skúste hľadať cez index familysearch - aj keď v tej oblasti je málo zindexovaných matrík. Skúste hľadať v susedných obciach ("v pešej dostupnosti" - tak do 10-15 km), takéto sobáše boli relatívne časté.

Laco
tomas0620

ďakujem za odpoveď :) ...ešte sa chcem ale spýtať ohladom jedného novšieho záznamu .... od rodiny som zistil, že dedo mojho stareho otca sa narodil 15.januára 1879 tak som hľadal záznam o narodení. Našiel som Jána Tináka (záznam č. 7) https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... ,135709201 ale pri ňom je dátum narodenia aj krstu 20. január. .... môže to byť ten môj hľadaný ? Ak áno ktorý dátum narodenia je správny?
laco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 11 Apr 2014, 20:01
Predkovia z oblasti: Nitrianský Hrádok, Bánov - Rosival, Necpaly - Justh, Bratislava a Záhorie - Klempa

tomas0620 napísal:od rodiny som zistil, že dedo mojho stareho otca sa narodil 15.januára 1879 tak som hľadal záznam o narodení. Našiel som Jána Tináka ale pri ňom je dátum narodenia aj krstu 20. január. .... môže to byť ten môj hľadaný ? Ak áno ktorý dátum narodenia je správny?
Mnoho informácií od rodiny sa neskôr ukážu ako nie celkom presné. Je veľká pravdepodobnosť, že s jedná o vášho predka. Dátum krstu je asi naozaj 20. január.

S dátumom narodenia je to zložitejšie. Osobne by som asi viac dôveroval tej matrike, aj keď je možná chyba pri zápise, úmyselné zlé informovanie farára o narodení (napríklad aby si rodičia ušetrili výčitky typu prečo tak neskoro). Treba pozrieť viac záznamov s rovnakým písmom, ak všade bude rovnaký dátum narodenia a krstu, tak je možné, že pán farár principiálne zapisoval do oboch koloniek rovnaký dátum. a správny dátum je 15. január.

Každopádne je treba zapísať oba dátumy, aj s poznámkamy, kto a prečo si tak dobre pamätá pra-pradedov dátum narodenia.

Laco
tomas0620

Asi triviálna otázka no čo myslíte tým "Treba pozrieť viac záznamov s rovnakým písmom" aké záznamy. ... Myslíte tým záznamy pred a po tomto zázname v danej matrike? Alebo som to zle pochopil.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

tomas0620 napísal:Asi triviálna otázka no čo myslíte tým "Treba pozrieť viac záznamov s rovnakým písmom" aké záznamy. ... Myslíte tým záznamy pred a po tomto zázname v danej matrike? Alebo som to zle pochopil.
Aj-aj. Laco tym myslel, ze zaznamy s rovnakym pismom poukazuju na tu istu osobu zapisujucu matricne zaznamy. Z jej sposobu zapisovania by sa teoreticky mohlo vydedukovat to, co pise laco v dalsej casti tej istej vety.
Napísať odpoveď