Môj preklad: Bácskobodskí Nemci neprišli do obce priamo z Nemecka, ale z iných oblastí Maďarska, v ktorých sa predtým usadili.Bácsbokodra a svábok nem közvetlenül Németországból érkeztek. Más falvakból települtek át a bácsbokodi németek, tehát Magyarországon belüli mozgásról van szó. És nem egy településről. A családok egymástól függetlenül költöztek Bokodra!
prosba o preklad z Madarciny
- marekT
- Administrátor
- Dátum registrácie: 05 Sep 2012, 02:11
- Predkovia z oblasti: Dolný Kubín, Spišská Nová Ves, Kežmarok
- Kontaktovať používateľa:
Pekný deň, väčšinou sa tu rieši preklad z latinčiny a čítanie starých záznamov, ja pre zmenu poprosím o prečítanie textu z Maďarčiny, snažil som sa pomôcť si cez google translator, ale nie som si istý, či som porozumel:
- marekT
- Administrátor
Tak, kamarát mi už pomohol s prekladom:) Ak to niekoho zaujíma:
Bácskobodskí Nemci neprišli do obce priamo z Nemecka, ale z iných oblastí Maďarska, teda ide o pohyb (migráciu) v rámci Maďarska. A neprišli z jednej obce. Rodiny sa prisťahovali do Bokodu nezávisle od seba.
- marekT
- Administrátor
Paradoxne trochu áno, poslal mi informáciu, že nejaký Tettinger sa ženil v roku 1805 v neďalekej obci Csavoly (8 km od Bikity). Teraz som zalezený v tamojšej matrike a toho Tettingera som tam našiel!!!
Pomôžeš s prečítaním?

- Prílohy
-
- tettinger-csavoly.jpg (143.29 KiB) 4258 zobrazení
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
V roku vyssie uvedenom, v tom istom podla danych slubov (?) bez zistenia nejakych prekazok... vstupili do manzelstva poctivy mladenec Michal Tettinger z Bikity, prepusteny z farnosti (akoze dostal povolenie na sobas) s pannou A(nnou?) Mariou Mayovou z Csavoly, svedkovia Jozef Hamhaben? a Zigmund Ostheimer, farnici z Csavoly.
- marekT
- Administrátor
Super, ďakujem. Škoda, že tam nie je uvedený vek. V tej informácii z Maďarska mal mať v čase svadby 21 rokov, ale v danom období som nikoho narodeného s takým menom nenašiel.
- p.gregor
- Dátum registrácie: 26 Jan 2014, 20:34
- Predkovia z oblasti: Dág Sárisáp Lutila
sice od veci na tému ale ked to meno je vzácne a nie je ho vela tu šom našiel niečo možno je to nič ale možno dáke spojenieduros napísal:Skus hladat jeho umrtie.
- Prílohy
-
- tettinger.png (165.03 KiB) 3931 zobrazení
Pri hľadaní cesty za šťastím sa riaď tým, čo ti napovedá tvoje srdce.
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Ak sa bližšie pozriete na tieto záznamy, je medzi nimi jedna osoba z obce Simmering - nemôže to byť na geni.sk spomenutý Sumerach?
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Nie, Patrik. To je cintorin, na ktorom je dana osoba pochovana: http://www.friedhoefewien.at/eportal/ep ... peId/13572patricius95 napísal:Ak sa bližšie pozriete na tieto záznamy, je medzi nimi jedna osoba z obce Simmering - nemôže to byť na geni.sk spomenutý Sumerach?
Inak Marek je taky vituz, ze on z toho patrania robi seriu clankov a citatelov sa snazi udrzat v napati

Este sa vratim k tymto Tettingerovcom vo Viedni. Na genteam.at uz pred casom sme zistili sobas jedneho vo Viedni v Stephansdome v r. 1725. Zodpoveda to presunu svabskych Nemcov, prakticky po Dunaji - Vieden - Szigetujfalu/Szigetszentmarton - Bacsbokod.