prosba o preklad z Madarciny

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Používateľov profilový obrázok
marekT
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 05 Sep 2012, 02:11
Predkovia z oblasti: Dolný Kubín, Spišská Nová Ves, Kežmarok
Kontaktovať používateľa:

Pekný deň, väčšinou sa tu rieši preklad z latinčiny a čítanie starých záznamov, ja pre zmenu poprosím o prečítanie textu z Maďarčiny, snažil som sa pomôcť si cez google translator, ale nie som si istý, či som porozumel:
Bácsbokodra a svábok nem közvetlenül Németországból érkeztek. Más falvakból települtek át a bácsbokodi németek, tehát Magyarországon belüli mozgásról van szó. És nem egy településről. A családok egymástól függetlenül költöztek Bokodra!
Môj preklad: Bácskobodskí Nemci neprišli do obce priamo z Nemecka, ale z iných oblastí Maďarska, v ktorých sa predtým usadili.
marekT
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Tak, kamarát mi už pomohol s prekladom:) Ak to niekoho zaujíma:
Bácskobodskí Nemci neprišli do obce priamo z Nemecka, ale z iných oblastí Maďarska, teda ide o pohyb (migráciu) v rámci Maďarska. A neprišli z jednej obce. Rodiny sa prisťahovali do Bokodu nezávisle od seba.
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

No potespanboh! To Ta teda nemohlo potesit....
marekT
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Paradoxne trochu áno, poslal mi informáciu, že nejaký Tettinger sa ženil v roku 1805 v neďalekej obci Csavoly (8 km od Bikity). Teraz som zalezený v tamojšej matrike a toho Tettingera som tam našiel!!! :) Pomôžeš s prečítaním?
Prílohy
tettinger-csavoly.jpg
tettinger-csavoly.jpg (143.29 KiB) 4255 zobrazení
duros
Administrátor
Administrátor
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

V roku vyssie uvedenom, v tom istom podla danych slubov (?) bez zistenia nejakych prekazok... vstupili do manzelstva poctivy mladenec Michal Tettinger z Bikity, prepusteny z farnosti (akoze dostal povolenie na sobas) s pannou A(nnou?) Mariou Mayovou z Csavoly, svedkovia Jozef Hamhaben? a Zigmund Ostheimer, farnici z Csavoly.
marekT
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Super, ďakujem. Škoda, že tam nie je uvedený vek. V tej informácii z Maďarska mal mať v čase svadby 21 rokov, ale v danom období som nikoho narodeného s takým menom nenašiel.
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Skus hladat jeho umrtie.
p.gregor
Dátum registrácie: 26 Jan 2014, 20:34
Predkovia z oblasti: Dág Sárisáp Lutila

duros napísal:Skus hladat jeho umrtie.
sice od veci na tému ale ked to meno je vzácne a nie je ho vela tu šom našiel niečo možno je to nič ale možno dáke spojenie
Prílohy
tettinger.png
tettinger.png (165.03 KiB) 3928 zobrazení
Pri hľadaní cesty za šťastím sa riaď tým, čo ti napovedá tvoje srdce.
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Ak sa bližšie pozriete na tieto záznamy, je medzi nimi jedna osoba z obce Simmering - nemôže to byť na geni.sk spomenutý Sumerach?
S pozdravom
Patrik Zakarovský
duros
Administrátor
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

patricius95 napísal:Ak sa bližšie pozriete na tieto záznamy, je medzi nimi jedna osoba z obce Simmering - nemôže to byť na geni.sk spomenutý Sumerach?
Nie, Patrik. To je cintorin, na ktorom je dana osoba pochovana: http://www.friedhoefewien.at/eportal/ep ... peId/13572

Inak Marek je taky vituz, ze on z toho patrania robi seriu clankov a citatelov sa snazi udrzat v napati :-) Ten Sumerach je uz vylusteny :-) Ale ja nebudem predbiehat...
Este sa vratim k tymto Tettingerovcom vo Viedni. Na genteam.at uz pred casom sme zistili sobas jedneho vo Viedni v Stephansdome v r. 1725. Zodpoveda to presunu svabskych Nemcov, prakticky po Dunaji - Vieden - Szigetujfalu/Szigetszentmarton - Bacsbokod.
Napísať odpoveď