Chcela by som sa opýtať tých, ktorí počas svojho bádania natrafili na túto záležitosť - existujú nejaké pravidlá ohľadom vierovyznania, resp. zvyklosti, s ktorými sa dá pracovať pri bádaní v matrikách? Napríklad ak sú deti pokrstené v evanjelickej viere, dá sa predpokladať, že aj rodičia boli evanjelici, resp. ich svadba je zapísaná v evanjelickej matrike? Prípadne ak boli rodičia rôzneho vierovyznania, bol nejaký zvyk, podľa ktorého rodiča mali deti svoje vierovyznanie? Či to bolo všetko na dohode tých konkrétnych ľudí a ochote konkrétneho farára? Natrafila som totiž už aj na to, že v katolíckej sobášnej matrike boli uvedené dvojice, kde pri oboch sobášených bola poznámka, že su evanjelickej viery.
Stratila som totiž niť pri hľadaní predkov v jednej vetve, záznam o ich sobáši nie je uvedený v matrike ich verovyznania v obci, kde žili a kde mali pokrstené pravdepodobne všetky svoje deti. Tak hľadám inde, ale ide to z tuha, keďže neviem dokiaľ by predkovia mohli prísť a neviem s istotou povedať ani to, akého vierovyznania pôvodne boli.