Vierovyznanie a jeho zmena

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Dátum registrácie: 22 Feb 2015, 18:17
Predkovia z oblasti: Necpaly, Partizánska Ľupča, Slovenská Ves, Kežmarok, ČR obl. Jindřichuv Hradec, Telč

Chcela by som sa opýtať tých, ktorí počas svojho bádania natrafili na túto záležitosť - existujú nejaké pravidlá ohľadom vierovyznania, resp. zvyklosti, s ktorými sa dá pracovať pri bádaní v matrikách? Napríklad ak sú deti pokrstené v evanjelickej viere, dá sa predpokladať, že aj rodičia boli evanjelici, resp. ich svadba je zapísaná v evanjelickej matrike? Prípadne ak boli rodičia rôzneho vierovyznania, bol nejaký zvyk, podľa ktorého rodiča mali deti svoje vierovyznanie? Či to bolo všetko na dohode tých konkrétnych ľudí a ochote konkrétneho farára? Natrafila som totiž už aj na to, že v katolíckej sobášnej matrike boli uvedené dvojice, kde pri oboch sobášených bola poznámka, že su evanjelickej viery. :shock:

Stratila som totiž niť pri hľadaní predkov v jednej vetve, záznam o ich sobáši nie je uvedený v matrike ich verovyznania v obci, kde žili a kde mali pokrstené pravdepodobne všetky svoje deti. Tak hľadám inde, ale ide to z tuha, keďže neviem dokiaľ by predkovia mohli prísť a neviem s istotou povedať ani to, akého vierovyznania pôvodne boli. :(
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
zvyčajne sa sobáš konal vo farnosti, z ktorej pochádzala, resp. v ktorej pred sobášom žila nevesta. Ak teda bola nevesta napr. evanjelička, obrad sa zvykol konať v evanjelickom kostole. Vierovyznanie detí záviselo aj od konkrétneho obdobia, oblasti, či "sily viery" snúbencov. Sobáše evanjelikov sa do katolíckych matrík zvykli zapisovať v špecifickom úseku 18. storočia.
Vo Vašom prípade by som Vám odporučil, aby ste zistili, odkiaľ pochádzala nevesta (zvykne to byť uvedené v súpisoch obyvateľstva, resp. v úmrtnej matrike). V mieste jej pôvodu by ste mali nájsť zápis o sobáši snúbencov. Vierovyznanie predkov zvyklo byť v matrike uvádzané, keďže ste nám však neposkytli žiadne konkrétne údaje, neviem s prípadným určením pomôcť. Ak sa nazdávate, že predkovia mohli vierovyznanie zmeniť, skúste preveriť zoznam konvertovaných, ak sa v danej farnosti zachoval.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen
Predkovia z oblasti: Necpaly, Partizánska Ľupča, Slovenská Ves, Kežmarok, ČR obl. Jindřichuv Hradec, Telč

Ďakujem za infomácie. Určite sa zídu pri mojom ďalšom bádaní.

Ohľadom týchto mojich predkov sú matriky pomerne skúpe na údaje. Ide o evanjelické matriky z polovice 18.stročia. Pri narodení všetkých detí mali uvedené bydlisko Necpaly, tie boli uvedené aj úmrtnej matrike. Ak by bol uvedný správny vek pri úmrtí manželky, tak prvé dieťa mala v 20tich (je to celkom uveriteľné, kedže mala celkovo 10 detí a po narodení posledného umiera údajne vo veku 42 rokov). Údaje o ich sobáši som však v období, kedy by sa dal predpokladať, nenašla. :-/ Nevesta však má priezvisko používané v Necpaloch. Ženích ma priezvisko typické skôr pre iné lokality, ale on a jeho potomkovia nie sú jedinými nostieľmi toho mena v Necpaloch a neskôr používa dokonca alias s priezviskom v Necpaloch pomerne bežným - čiže skôr by som to tipovala tak, že sa prisťahoval niektorý z jeho rodičov. Ale kde násjť ich svadbu, to mi je zatiaľ záhada. Ale snáď sa mi časom podarí nájsť o nej niekde zmienku.
Mojmír
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 22 Okt 2012, 12:27

V období 1732-1792 platil zákon o Apostáze, ktorý:
-pod trestom smrti zakazoval odpadnutie od rímsko-katolíckej viery
-zmiešané manželstvá mohli sobášiť len katolícki kňazi
-ak v zmiešanom manželstve bol otec katolík, všetky deti museli byť vychované v katolíckej viere
-ak bol otec nekatolík, len synovia mohli byť vychovaní v nekatolíckej (luteránskej alebo kalvínskej) viere

V Necpaloch bola v tých časoch artikulárna luteránska farnosť a tiež škola.
Druhá artikulárna farnosť v Turci bola v Ivančinej.
Karla
Iniciatívny člen
Iniciatívny člen

Fiiha, to je zaujímavé, ďakujem!
Napísať odpoveď