Spôsob zapisovania v matrikách
-
- Člen
- Dátum registrácie: 11 Okt 2014, 00:42
- Predkovia z oblasti: ev. Batizovce, Štrba, okolie Popradu, r.kat. L. Teplička
Určite už bude tu vo fóre alebo na geni.sk odpoveď na moju otázku, no nechce sa mi prechádzať všetky témy a články. Existoval do roku 1895, kedy sa zaviedli štátne matriky nejaký predpis, aké údaje by mali obsahovať cirkevné matriky alebo to bolo výlučne na konkrétnych farároch? Preskúmal som už množstvo matrík a v niektorých bolo toľko údajov, že sa z nich dal zostaviť rodokmeň veľmi jednoducho a rýchlo, no niektoré obsahovali len minimum informácií a tam už to je zaberák z toho niečo zostaviť. No napr. po roku 1850 sa už začali v matrikách objavovať aj čísla domov, takže neviem, či to bolo na základe nejakého nariadenia, alebo sa len vtedy začali v obciach číslovať domy, tak preto sa začali uvádzať aj v matrikách. Ako to teda bolo?
Od cca polovice 19. storočia (stretol som sa s rokom 1843) mali matričné knihy predtlačené kolónky, ktoré kňaz vypisoval. To bolo to, čo tam zapísať mal. čo napísal navyše, záviselo už iba od neho.
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Rozdiely sa najdu takmer vsade, ale istu unifikovanost v niektorych obdobiach je vidiet. Pokial vsak ide o cislovanie domov, to sa zaviedlo za Jozefa II. a v tom obdobi sa zacina sporadicky v matrikach objavovat aj cislo domu. Velmi casto to vsak po par rokoch prestane a znovu sa objavuje az cca v pol. 19. stor.
Dobrá téma, naopak podľa mojich znalostí to tu nejako podrobne zatiaľ rozoberané nebolo.
Myslím si, že nejaké predpisy museli existovať, ale neviem cez aké úrovne to išlo až k farárom a ako veľmi boli podrobné. Určite to bolo tak, že niektorí farári zapisovali len povinné minimum a iní viac.
Napríklad zmena z latinčiny na maďarčinu v 1840 a potom znovu povolená latinčina bola nariadená.
Čo sa týka predtlačených matrík (katolíckych), tak sú mi známe 2 vzory. S prvým som sa stretol zriedkavo a potom ten známy zhruba od roku 1850. Ja mám skúsenosť, že čísla domov sa objavili už v roku 1788, ale v roku 1790 zmizli a objavili sa až po 1850. (súvisí to a Jozefom II. a sčítaním obyvateľstva, ale žiaľ po jeho reformách sa skoro všetko vrátilo do starých koľají a vývoj nastal až v 2. polovici 19. storočia)
Myslím si, že nejaké predpisy museli existovať, ale neviem cez aké úrovne to išlo až k farárom a ako veľmi boli podrobné. Určite to bolo tak, že niektorí farári zapisovali len povinné minimum a iní viac.
Napríklad zmena z latinčiny na maďarčinu v 1840 a potom znovu povolená latinčina bola nariadená.
Čo sa týka predtlačených matrík (katolíckych), tak sú mi známe 2 vzory. S prvým som sa stretol zriedkavo a potom ten známy zhruba od roku 1850. Ja mám skúsenosť, že čísla domov sa objavili už v roku 1788, ale v roku 1790 zmizli a objavili sa až po 1850. (súvisí to a Jozefom II. a sčítaním obyvateľstva, ale žiaľ po jeho reformách sa skoro všetko vrátilo do starých koľají a vývoj nastal až v 2. polovici 19. storočia)
Obsah zápisu sa líšil farnosť od farnosti, kňaz od kňaza. Minimálne však forma zápisu určite nebola prikázaná. Pri vlastnom výskume som spozoroval, že napr. už v 18. storočí (kedy to ešte nebolo pravidlom) jeden kňaz robil matričný záznam prehľadne, do vlastnoručne nalinkovanej tabuľky s pomenovanými kolónkami, iný (v neďalekej farnosti) písal text záznamu za sebou, do riadku.