Spôsob zapisovania v matrikách

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
dale92
Člen
Člen
Dátum registrácie: 11 Okt 2014, 00:42
Predkovia z oblasti: ev. Batizovce, Štrba, okolie Popradu, r.kat. L. Teplička

Určite už bude tu vo fóre alebo na geni.sk odpoveď na moju otázku, no nechce sa mi prechádzať všetky témy a články. Existoval do roku 1895, kedy sa zaviedli štátne matriky nejaký predpis, aké údaje by mali obsahovať cirkevné matriky alebo to bolo výlučne na konkrétnych farároch? Preskúmal som už množstvo matrík a v niektorých bolo toľko údajov, že sa z nich dal zostaviť rodokmeň veľmi jednoducho a rýchlo, no niektoré obsahovali len minimum informácií a tam už to je zaberák z toho niečo zostaviť. No napr. po roku 1850 sa už začali v matrikách objavovať aj čísla domov, takže neviem, či to bolo na základe nejakého nariadenia, alebo sa len vtedy začali v obciach číslovať domy, tak preto sa začali uvádzať aj v matrikách. Ako to teda bolo?
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Od cca polovice 19. storočia (stretol som sa s rokom 1843) mali matričné knihy predtlačené kolónky, ktoré kňaz vypisoval. To bolo to, čo tam zapísať mal. čo napísal navyše, záviselo už iba od neho.
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Rozdiely sa najdu takmer vsade, ale istu unifikovanost v niektorych obdobiach je vidiet. Pokial vsak ide o cislovanie domov, to sa zaviedlo za Jozefa II. a v tom obdobi sa zacina sporadicky v matrikach objavovat aj cislo domu. Velmi casto to vsak po par rokoch prestane a znovu sa objavuje az cca v pol. 19. stor.
david
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 04 Sep 2013, 02:56

Dobrá téma, naopak podľa mojich znalostí to tu nejako podrobne zatiaľ rozoberané nebolo.
Myslím si, že nejaké predpisy museli existovať, ale neviem cez aké úrovne to išlo až k farárom a ako veľmi boli podrobné. Určite to bolo tak, že niektorí farári zapisovali len povinné minimum a iní viac.

Napríklad zmena z latinčiny na maďarčinu v 1840 a potom znovu povolená latinčina bola nariadená.
Čo sa týka predtlačených matrík (katolíckych), tak sú mi známe 2 vzory. S prvým som sa stretol zriedkavo a potom ten známy zhruba od roku 1850. Ja mám skúsenosť, že čísla domov sa objavili už v roku 1788, ale v roku 1790 zmizli a objavili sa až po 1850. (súvisí to a Jozefom II. a sčítaním obyvateľstva, ale žiaľ po jeho reformách sa skoro všetko vrátilo do starých koľají a vývoj nastal až v 2. polovici 19. storočia)
ejco
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 31 Jan 2014, 08:23
Predkovia z oblasti: horná Nitra

Obsah zápisu sa líšil farnosť od farnosti, kňaz od kňaza. Minimálne však forma zápisu určite nebola prikázaná. Pri vlastnom výskume som spozoroval, že napr. už v 18. storočí (kedy to ešte nebolo pravidlom) jeden kňaz robil matričný záznam prehľadne, do vlastnoručne nalinkovanej tabuľky s pomenovanými kolónkami, iný (v neďalekej farnosti) písal text záznamu za sebou, do riadku.
dale92
Člen
Člen
Dátum registrácie: 11 Okt 2014, 00:42
Predkovia z oblasti: ev. Batizovce, Štrba, okolie Popradu, r.kat. L. Teplička

Ďakujem všetkým za odpovede ;)
Napísať odpoveď