Rod(ina) Diveky
- patricius95
- Administrátor

- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
- Kontaktovať používateľa:
Pozor, Levantibus nie je priezvisko. Levantibus znamená krstní rodičia.
Spani F(elsö). Attrake(nsi). Otec dieťaťa bol zemepánom v Horných Otrokoviciach.MartinaS napísal: 21 Apr 2020, 10:12 Augustinus 26.4.1808 , narodil sa v Horne Otrokovce, Hlohovec, kde bol jeho otec Spani Fettrakoe ?
Je možné, že šlo o druhú manželku. Skúste nájsť jej úmrtie. Možno bude pri úmrtí uvedená poznámka o mieste, odkiaľ pochádzala a tam by ste mohli nájsť jej sobáš s druhým manželom.MartinaS napísal: 21 Apr 2020, 10:12 -//- Per.D.Thomas Diveky + (druha?) manzelka Aloysia Bissay (Biza, Bizony): a ich deti
Aloysia 6.5.1806-14.1.1807
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
fefefe
- Veľmi aktívny člen

- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:58
- Predkovia z oblasti: Kubaš,Peldik z Brezy, Greňo z Lomnej, Páterek z Beňadova, Kobida z Bobotu, Závodský z Motešíc, Fodora, Šiarik z Hradišťa, Korencsik z Topoľčian,
Možné úmrtie Alojzie, 30.5.1847
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... at=1052130
-
MartinaS
- Veľmi aktívny člen

- Dátum registrácie: 21 Jún 2019, 12:24
- Predkovia z oblasti: Pezinok, Raca, Oslany, Vylok
Este budem chvilu pokracovat v tejto teme, dufam ze vam to zatial nelezie na nervy…
Myslim ze by to mohla byt ona. Ak dobre citam v tom zazname, pred smrtou byvala v Bastianke pri Diviakoch nad Nitricou. A bola zsellérnö - zeliarka. Uz sa tu tato tema v minulosti niekolkokrat riesila, napr. v roku 2017 (neviem sem skopirovat link). Ja som si doteraz myslela, ak bol niekto oznaceny ako zeliar, tak bol z tych najchudobnejsich, nemal ziadne polia, v podstate chudak.
Tak ma napadlo, nemohlo by to byt tak, ze Alojzia po smrti manzela pracovat nemusela, tak ani nepotrebovala vlastnit polia, stacil jej iba dom v ktorom byvala? A zivila ju napriklad dcera (vydata za mlynara), pripadne mohla mat nejaky iny prijem alebo uspory z dedicstva?
Manzel Per.D. Thomas Diveky zomrel 2.5.1833
Nim vymrela jeho vetva Divekyovcov po meci, prezila ho iba dcera Frantiska.
Dakujem, Martina
Myslim ze by to mohla byt ona. Ak dobre citam v tom zazname, pred smrtou byvala v Bastianke pri Diviakoch nad Nitricou. A bola zsellérnö - zeliarka. Uz sa tu tato tema v minulosti niekolkokrat riesila, napr. v roku 2017 (neviem sem skopirovat link). Ja som si doteraz myslela, ak bol niekto oznaceny ako zeliar, tak bol z tych najchudobnejsich, nemal ziadne polia, v podstate chudak.
Tak ma napadlo, nemohlo by to byt tak, ze Alojzia po smrti manzela pracovat nemusela, tak ani nepotrebovala vlastnit polia, stacil jej iba dom v ktorom byvala? A zivila ju napriklad dcera (vydata za mlynara), pripadne mohla mat nejaky iny prijem alebo uspory z dedicstva?
Manzel Per.D. Thomas Diveky zomrel 2.5.1833
Nim vymrela jeho vetva Divekyovcov po meci, prezila ho iba dcera Frantiska.
Dakujem, Martina
- patricius95
- Administrátor

- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Je ťažké na Vašu otázku odpovedať. Ak bola pri úmrtí uvedená ako želiarka, potom to odráža jej chudobné majetkové postavenie. Takto dopadli mnohé rozvetvené šľachtické rody. Ak bolo potomkov priveľa a majetkov príliš málo, potom sa stávalo, že jediné, čo potomkovia slávnych rodov dedili, bola modrá krv a dedičný erb. Tak tomu mohlo byť aj v tomto prípade.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
- duros
- Administrátor

- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Poznám prípad, keď príslušníčka šľachtickej (zemianskej) rodiny mala pri úmrtí status "žobráčka".