Pôvod priezviska Trochan
-
- Dátum registrácie: 11 Máj 2025, 04:29
- Predkovia z oblasti: Trochan, Prešovský kraj
Dobrý deň. Zaoberám sa pôvodom môjho priezviska Trochan. Doterajšie moje zistenia ma zaviedli do dediny Tročany pri Bardejove kde som sa dozvedel že dedina v roku 1270 niesla názov Trochan. Na stránke obce Tročany je uvedené že predstavitelia uhorskej štátnej moci pôvodný slovenský názov Trojčian pomaďarčili na Trochan - Trocsan no celý výklad pôvodného názvu nejako nesedí a nedáva logiku pretože pomenovanie Trojčiany určite neznie slovensky a nemá význam ani v iných jazykoch. Budem vďačný za akúkoľvek pomoc či radu v ďalšom pátraní a ako zdroj informácii uvádzam stránku obce. https://www.trocany.eu/historia
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Dobrý deň,
v období okolo roku 1270 mala latinčina problém s so zápisom slovenských a maďarských názvov obcí kvôli mäkčeňom a dĺžňom. Trochan je v podstate dobový latinský zápis, ktorý treba prečítať ako Tročan, teda ide o maďarský názov obce, čo vieme podľa chýbajúcej koncovky (-y). To bolo typické pre maďarské názvy slovenských obcí.
Dúfam, že som to napísal aspoň trochu zrozumiteľne, ak nie, napíšte a ja to preformulujem.
v období okolo roku 1270 mala latinčina problém s so zápisom slovenských a maďarských názvov obcí kvôli mäkčeňom a dĺžňom. Trochan je v podstate dobový latinský zápis, ktorý treba prečítať ako Tročan, teda ide o maďarský názov obce, čo vieme podľa chýbajúcej koncovky (-y). To bolo typické pre maďarské názvy slovenských obcí.
Dúfam, že som to napísal aspoň trochu zrozumiteľne, ak nie, napíšte a ja to preformulujem.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský