Záznamy o súdnych sporoch

Akékoľvek iné otázky, v ktorých potrebujete poradiť (nie priezviská, matriky, archívy, čítanie materiálov a pod. - na to sú zvlášť subfóra!).
WiloG72
Dátum registrácie: 02 Feb 2025, 20:58
Predkovia z oblasti: Svítek Myjava, Vodička Šúrovce, Gál Sereď

Dobrý večer,
mohol by mi niekto poradiť, kde by bolo možné dohľadať záznamy o súdnych sporoch zhruba z roku 1900? Z rozprávania sa vraj môj predok súdil s bohatým židom, ktorý mu nezaplatil za prácu, spor vyhral a bolo mu potom zaplatené istým pozemkom. Bolo to v obci Veľký Báb pri Nitre. Kde by sa mohli uchovávať príslušné záznamy? A či vôbec? Stretli ste sa niekto s podobným problémom?
Ďakujem, Wilo
Používateľov profilový obrázok
patricius95
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky

Dobrý deň,
možností k výskumu je niekoľko:
1) Štátny archív Nitra: fond Okresný súd v Nitre (fond č. 9576) - tu by sa mohol zachovať daný spor. Keďže inventár nie je na internete, musíte osloviť archív a oni Vám poradia, či sa tam vôbec niečo také dá nájsť.
2) Dobová tlač. Dostupná cez portály:
https://dikda.snk.sk/ (registrácia možná len mailom, online formulár nefunguje)
https://www.arcanum.com/sk/ (nutná platba. Prístup mám, ale neuvádzate mená účastníkov sporu)
3) Ak viete, o ktorý pozemok by sa malo jednať, potom je možnosťou osloviť Okresný úrad v Nitre, Odbor katastrálny a získať od nich kópiu pozemkovo-knižnej vložky k danému pozemku. Tam by bolo presne uvedené, akým spôsobom Váš predok daný pozemok nadobudol.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
WiloG72
Dátum registrácie: 02 Feb 2025, 20:58
Predkovia z oblasti: Svítek Myjava, Vodička Šúrovce, Gál Sereď

Dobrý deň pán Zakarovský,
srdečne ďakujem za Vašu pomoc a návrhy.
Pozemok poznám, tiež mi napadlo, že v záznamoch z katastra by niečo mohlo byť zaznamenané - už som oslovil kataster (v Šali, okr. Galanta, nakoľko daný pozemok v súčasnosti už nie je súčasťou obce Báb, ale obce Hájske, okr. Galanta) - čakám, čo dohľadajú.
O možnosti prístupu k dobovej tlači som nevedel, ďakujem.
Rovnako vedomosť, že súdne spory môžu byť archivované v Štátnych archívoch je pre mňa cenná.
Ešte raz ďakujem,
Wilo
vorky
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 30 Jan 2016, 15:49
Predkovia z oblasti: Vorcak, Orava

WiloG72 napísal: 05 Okt 2025, 09:19 Dobrý deň pán Zakarovský,
srdečne ďakujem za Vašu pomoc a návrhy.
Pozemok poznám, tiež mi napadlo, že v záznamoch z katastra by niečo mohlo byť zaznamenané - už som oslovil kataster (v Šali, okr. Galanta, nakoľko daný pozemok v súčasnosti už nie je súčasťou obce Báb, ale obce Hájske, okr. Galanta) - čakám, čo dohľadajú.
O možnosti prístupu k dobovej tlači som nevedel, ďakujem.
Rovnako vedomosť, že súdne spory môžu byť archivované v Štátnych archívoch je pre mňa cenná.
Ešte raz ďakujem,
Wilo
Ako sa už píše vo vlákne. Ak by ste vedel o aký pozemok išlo a táto skutočnosť bola riadne evidovaná (zapísaná do katastra) - mohli by ste cez príslušné PKV zistiť číslo spisu súdneho konania, podľa ktorého Vám v archíve vyhľadajú daný dokument, ak sa zachoval.

Ak sa zachoval, samotný dokument bude v archíve, nie na katastri (tam majú novšie veci od cca 1960). Samozrejme z katastra potrebujete príslušné PKV.

Druhá možnosť je hľadať samotné súdne konanie cez civilné spory. Ak tam boli odvolania, dokumenty mohli putovať na príslušné súdy mimo užší región.
mbicko
Člen
Člen
Dátum registrácie: 14 Mar 2023, 08:45
Predkovia z oblasti: Kríže, Barbovo, Spiš

Dobrý deň.

Moja skusenosť s vašim záujom je nasledovná. Ak mám informáciu o súdnom spore a viem kde sa mal konať zavolám na príslušný súd do archívu, či tam ešte tento spis majú. Ak nemajú mohol by byť v príslušnom archíve. Samozrejme, že povedme rok 1900 bude obsahovať x spisov. Na zjednodušenie hľadania sú tzv registre, kde sú vypísané spory a účastníci. Mne sa stalo, že som takto hľadal ale nenašiel som predka ko účatníka , ale páchateľa trestného činu. Evidovanie mohlo byť rôzne. Ja som síce našiel v archíve register s menom, ale konkrétny spis už nie. Druhú skúsenosť mám z archívu v BJ. Tam som našiel fragmetnty súdneho spisu v nespracovanej zbierke k pozemkovej knihe. To bola ako skôr náhoda. Podstata je teda, zistiť si príslušný súd, jeho archív, ak nebude tam, do ktorého archívu dali spisu z toho ktorého roku a potom osloviť tento archív. Niektoré archívy majú na stránkach fondy súdov s vypísanými konaniami. Veľa štastia.

Martin
Napísať odpoveď