Dobrý večer,
mohol by mi niekto poradiť, kde by bolo možné dohľadať záznamy o súdnych sporoch zhruba z roku 1900? Z rozprávania sa vraj môj predok súdil s bohatým židom, ktorý mu nezaplatil za prácu, spor vyhral a bolo mu potom zaplatené istým pozemkom. Bolo to v obci Veľký Báb pri Nitre. Kde by sa mohli uchovávať príslušné záznamy? A či vôbec? Stretli ste sa niekto s podobným problémom?
Ďakujem, Wilo
Záznamy o súdnych sporoch
- patricius95
- Administrátor
- Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:08
- Predkovia z oblasti: Ličartovce → Zakarovský, Ruské Pekľany → Koscik, Havranec → Leľo, Nitr. Streda → Trenčiansky
Dobrý deň,
možností k výskumu je niekoľko:
1) Štátny archív Nitra: fond Okresný súd v Nitre (fond č. 9576) - tu by sa mohol zachovať daný spor. Keďže inventár nie je na internete, musíte osloviť archív a oni Vám poradia, či sa tam vôbec niečo také dá nájsť.
2) Dobová tlač. Dostupná cez portály:
https://dikda.snk.sk/ (registrácia možná len mailom, online formulár nefunguje)
https://www.arcanum.com/sk/ (nutná platba. Prístup mám, ale neuvádzate mená účastníkov sporu)
3) Ak viete, o ktorý pozemok by sa malo jednať, potom je možnosťou osloviť Okresný úrad v Nitre, Odbor katastrálny a získať od nich kópiu pozemkovo-knižnej vložky k danému pozemku. Tam by bolo presne uvedené, akým spôsobom Váš predok daný pozemok nadobudol.
možností k výskumu je niekoľko:
1) Štátny archív Nitra: fond Okresný súd v Nitre (fond č. 9576) - tu by sa mohol zachovať daný spor. Keďže inventár nie je na internete, musíte osloviť archív a oni Vám poradia, či sa tam vôbec niečo také dá nájsť.
2) Dobová tlač. Dostupná cez portály:
https://dikda.snk.sk/ (registrácia možná len mailom, online formulár nefunguje)
https://www.arcanum.com/sk/ (nutná platba. Prístup mám, ale neuvádzate mená účastníkov sporu)
3) Ak viete, o ktorý pozemok by sa malo jednať, potom je možnosťou osloviť Okresný úrad v Nitre, Odbor katastrálny a získať od nich kópiu pozemkovo-knižnej vložky k danému pozemku. Tam by bolo presne uvedené, akým spôsobom Váš predok daný pozemok nadobudol.
S pozdravom
Patrik Zakarovský
Patrik Zakarovský
-
- Dátum registrácie: 02 Feb 2025, 20:58
- Predkovia z oblasti: Svítek Myjava, Vodička Šúrovce, Gál Sereď
Dobrý deň pán Zakarovský,
srdečne ďakujem za Vašu pomoc a návrhy.
Pozemok poznám, tiež mi napadlo, že v záznamoch z katastra by niečo mohlo byť zaznamenané - už som oslovil kataster (v Šali, okr. Galanta, nakoľko daný pozemok v súčasnosti už nie je súčasťou obce Báb, ale obce Hájske, okr. Galanta) - čakám, čo dohľadajú.
O možnosti prístupu k dobovej tlači som nevedel, ďakujem.
Rovnako vedomosť, že súdne spory môžu byť archivované v Štátnych archívoch je pre mňa cenná.
Ešte raz ďakujem,
Wilo
Pozemok poznám, tiež mi napadlo, že v záznamoch z katastra by niečo mohlo byť zaznamenané - už som oslovil kataster (v Šali, okr. Galanta, nakoľko daný pozemok v súčasnosti už nie je súčasťou obce Báb, ale obce Hájske, okr. Galanta) - čakám, čo dohľadajú.
Rovnako vedomosť, že súdne spory môžu byť archivované v Štátnych archívoch je pre mňa cenná.
Ešte raz ďakujem,
Wilo
-
- Veterán
- Dátum registrácie: 30 Jan 2016, 15:49
- Predkovia z oblasti: Vorcak, Orava
Ako sa už píše vo vlákne. Ak by ste vedel o aký pozemok išlo a táto skutočnosť bola riadne evidovaná (zapísaná do katastra) - mohli by ste cez príslušné PKV zistiť číslo spisu súdneho konania, podľa ktorého Vám v archíve vyhľadajú daný dokument, ak sa zachoval.WiloG72 napísal: 05 Okt 2025, 09:19 Dobrý deň pán Zakarovský,
Ešte raz ďakujem,
Wilo
Ak sa zachoval, samotný dokument bude v archíve, nie na katastri (tam majú novšie veci od cca 1960). Samozrejme z katastra potrebujete príslušné PKV.
Druhá možnosť je hľadať samotné súdne konanie cez civilné spory. Ak tam boli odvolania, dokumenty mohli putovať na príslušné súdy mimo užší región.