použitie umelej inteligencie (AI)

Tipy na online databázy užitočné pri genealogickom pátraní.
michalR
Aktívny člen
Aktívny člen
Dátum registrácie: 05 Feb 2014, 15:37
Predkovia z oblasti: Krupina, Sebechleby, Cebovce, Viglas, Detva, Hajniky

Zdravím,

po dlhšej dobe som sa vrátil ku geneaológii a len tak zo záujmu som si nechal preložiť niekoľko textov, ktoré sme rozoberali aj tu napríklad: viewtopic.php?p=25167&hilit=pierstl#p25167 pomocou AI - konkrétne som použil google gemini - a výsledok bol prekvapivo výborný: takmer úplne sa zhodovali s výkladom ku ktorému sa dospelo tu na fóre.
aké sú vaše skúsenosti ? používate AI ?

pre menej IT zdatných, preklad textu znamená že som odfotil výrez z matriky a obrázok som vložil do Gemini. (texty som neprepisoval)
faith477
Nováčik
Nováčik
Dátum registrácie: 21 Júl 2024, 16:27
Predkovia z oblasti: Nemčok - okr. BB, Jackuliak okr. LC Mlich okr. KM, Maruniak okr. CA

Ahoj ja to tiež používam, ale často sa mýli v čítaní matrík, tak ho kontrolujem, ale inak mi fakt pomáha s prekladom a pochopením textov. (Najlepšie mu napísať do správy čo chcem presne preložiť) Aj keď dačo neviem nájsť, snaží sa ma chatgpt alebo gemini naviesť a ja si z toho zoberiem to čo potrebujem, čo mi dáva zmysel 🤔
morzeux
Dátum registrácie: 28 Máj 2023, 10:05

Ja som skúšal najnovší ChatGPT 5.2 v rozmýšľacom (platenom) režime aj bez rozmýšľacieho režimu. Príkaz bol, nech postupuje ako genealóg a dal som mu info z akého obdobia je matričný hárok / pozemková kniha. Bez rozmýšľacieho režimu to bola úplna katastrofa. Tam si dosť vymýšľal a napríklad keď si nebol istý, tak tam proste doplnil priezvisko z nejakej predošlej konverzácie čo sme mali. Pri rozmýšľacom režime to bolo už o čosi lepšie. Niečo prečítal, ale s veľa vecami si nebol istý. Pomohlo mi to, keď som potreboval konkrétne slovo prečítať a bolo to bežné slovo tej doby. Ale keď som mu dal dlhší text, alebo priezvisko, tak tam celkom tápal. Ale na jeho obhajobu, musel čítať nemecký kurent :D

Ale napriek tomu som v tomto optimista a vidím v tom do budúcna potenciál. Možno rok dva a bude to možno už o dosť použitelnejšie :) Viem si predstaviť, že v neďalekej budúcnosti do 10 rokov sa použije AI na indexovanie existujúcich matrík a možno časom AI bude vedieť aj pospájať rodinné väzby z rôznych matrík.
Napísať odpoveď