Zdravím,
po dlhšej dobe som sa vrátil ku geneaológii a len tak zo záujmu som si nechal preložiť niekoľko textov, ktoré sme rozoberali aj tu napríklad: viewtopic.php?p=25167&hilit=pierstl#p25167 pomocou AI - konkrétne som použil google gemini - a výsledok bol prekvapivo výborný: takmer úplne sa zhodovali s výkladom ku ktorému sa dospelo tu na fóre.
aké sú vaše skúsenosti ? používate AI ?
pre menej IT zdatných, preklad textu znamená že som odfotil výrez z matriky a obrázok som vložil do Gemini. (texty som neprepisoval)
použitie umelej inteligencie (AI)
-
faith477
- Nováčik

- Dátum registrácie: 21 Júl 2024, 16:27
- Predkovia z oblasti: Nemčok - okr. BB, Jackuliak okr. LC Mlich okr. KM, Maruniak okr. CA
Ahoj ja to tiež používam, ale často sa mýli v čítaní matrík, tak ho kontrolujem, ale inak mi fakt pomáha s prekladom a pochopením textov. (Najlepšie mu napísať do správy čo chcem presne preložiť) Aj keď dačo neviem nájsť, snaží sa ma chatgpt alebo gemini naviesť a ja si z toho zoberiem to čo potrebujem, čo mi dáva zmysel 
Ja som skúšal najnovší ChatGPT 5.2 v rozmýšľacom (platenom) režime aj bez rozmýšľacieho režimu. Príkaz bol, nech postupuje ako genealóg a dal som mu info z akého obdobia je matričný hárok / pozemková kniha. Bez rozmýšľacieho režimu to bola úplna katastrofa. Tam si dosť vymýšľal a napríklad keď si nebol istý, tak tam proste doplnil priezvisko z nejakej predošlej konverzácie čo sme mali. Pri rozmýšľacom režime to bolo už o čosi lepšie. Niečo prečítal, ale s veľa vecami si nebol istý. Pomohlo mi to, keď som potreboval konkrétne slovo prečítať a bolo to bežné slovo tej doby. Ale keď som mu dal dlhší text, alebo priezvisko, tak tam celkom tápal. Ale na jeho obhajobu, musel čítať nemecký kurent
Ale napriek tomu som v tomto optimista a vidím v tom do budúcna potenciál. Možno rok dva a bude to možno už o dosť použitelnejšie
Viem si predstaviť, že v neďalekej budúcnosti do 10 rokov sa použije AI na indexovanie existujúcich matrík a možno časom AI bude vedieť aj pospájať rodinné väzby z rôznych matrík.
Ale napriek tomu som v tomto optimista a vidím v tom do budúcna potenciál. Možno rok dva a bude to možno už o dosť použitelnejšie