Priezvisko Garabík

Hladanie priezviska
martus7
Dátum registrácie: 03 Apr 2013, 20:41

Dobrý večer,

vedel by mi niekto pomôcť s pôvodom priezviska Garabík, resp. v starších matrikách Garabik? Vyskytovalo sa v matrikách Čadce, ale len od konca 18. storočia. Skoršie záznamy o tomto priezvisku som nenašla ani v matrike Čadce ani iných okolitých farností. Myslím, že to môže byť spojené s bernolákovčinou, a Slovenským učeným Tovarišstvom, ktoré malo v tom čase jedno zo svojich sídel v blízkom Veľkom Rovnom. Neviete, aké iné znenie mohlo mať predtým toto priezvisko?

Vopred ďakujem
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Zo slovnikov, ktore som presiel, je mi najblizsi vyraz zo staroceskeho slovnika, kde vyraz "garabt" pochadza zo Saska a znamena (citujem): kdo připravuje masné pokrmy, zvl. pečeně, kuchař, hostinský
Ale v Cechach v sucasnosti nie je velmi rozsirene toto priezvisko v oboch Vami uvedenych podobach. Este ma napadlo, ci Vase priezvisko nevzniklo prevzatim prezyvky niektoreho rodu. Presli ste matriky Cadce v celom 18. storoci, alebo vychadzate len z hladania cez vyhladavac FS?
martus7

Odkiaľ by mohlo pochádzať, to neviem, ale skôr si myslím, že existovalo v Čadci už predtým, ale v inej podobe, pretože som našla dve (pravdepodobne, možno ich bolo aj viac) vetvy Garabíkovcov koncom 18. storočia. Z jednej, ktorá patrí k mojim predkom je posledná zmienka v sobášnej matrike, kde sa zosobášili Joannes Garabík a Dorothea Choroba. Ten záznam je z roku 1795. Problém je v tom, že Joannes Garabík bol v tom čase už vdovec a pri tom zázname teda nie je meno otca. Našla som aj záznam o smrti nejakého Joannesa Garabíka, ktorý by podľa mňa mohol patriť práve tomuto môjmu predkovi, ale nie som si istá, či je to tak. V každom prípade som nenašla ani záznam o narodení, ani záznam o prvom sobáši tohto človeka.
Samozrejme, prešla som všetky matriky, ktoré sú dostupné na stránke familysearch, ale na vyhľadávač sa nespolieham, radšej si to "listujem" sama :) našla som tak už niekoľko vecí, ktoré vyhľadávač nenašiel :)

P. S.: Pozerala som ešte raz záznamy a zistila som, že v jednom z nich je toto priezvisko písané aj s K, čiže Karabik, ale ani s touto verziou som nemala väčší úspech
Imrich
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 17 Okt 2012, 23:16
Kontaktovať používateľa:

Na Jazykovednom ústave SAV pracuje istý Radovan, nositeľ toho priezviska. Mal by mať preskúmaný aspoň etymologický pôvod svojho mena. Tu je mail:
http://www.juls.savba.sk/oddelenia.html
martus7

Ďakujem za radu, skúsim to, ak na nič neprídem. Zatiaľ som trošku pátrala, odkiaľ by mohlo to priezvisko prísť a našla som jednu maďarskú dedinu, ktorá sa volá Garáb. Skúsim o tom zistiť viac, ale teraz nemám toľko času, takže až neskôr :)
andrej58
Veterán
Veterán
Dátum registrácie: 02 Nov 2012, 10:03
Predkovia z oblasti: Orava,Marmárosziget

toto mi propomína iné priezvisko : Gabarík,Gabarik, Gabalik .... neviem či sa to podobá ale sú tam prehodené len dve písmenká :geek:
martus7

po dlhšom čase som sa konečne dostala k pátraniu po tomto priezvisku a na počudovanie som ho našla v maďarských matrikách len so zmeneným posledným písmenkom. V maďarčine znie Garabics. Či sú to naozaj moji predkovia a ako sa mohli dostať tak ďaleko na sever, to budem musieť ešte zistiť, ale myslím si, že je to celkom sľubná stopa :)
Používateľov profilový obrázok
duros
Administrátor
Administrátor
Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
Kontaktovať používateľa:

Toto by som sa neodvazil tvrdit. Garabics sa cita ako Garabič, co by som len velmi opatrne prirovnaval k povodnemu Garabik, ktore aj v madarcine je Garabik a nie Garabics.
martus7

skúsim to preveriť a prípadne ešte pátrať po ďalších možnostiach, odkiaľ sa mohlo toto priezvisko zobrať :)
Napísať odpoveď