Dobrý večer,
vedel by mi niekto pomôcť s pôvodom priezviska Garabík, resp. v starších matrikách Garabik? Vyskytovalo sa v matrikách Čadce, ale len od konca 18. storočia. Skoršie záznamy o tomto priezvisku som nenašla ani v matrike Čadce ani iných okolitých farností. Myslím, že to môže byť spojené s bernolákovčinou, a Slovenským učeným Tovarišstvom, ktoré malo v tom čase jedno zo svojich sídel v blízkom Veľkom Rovnom. Neviete, aké iné znenie mohlo mať predtým toto priezvisko?
Vopred ďakujem
Priezvisko Garabík
- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Zo slovnikov, ktore som presiel, je mi najblizsi vyraz zo staroceskeho slovnika, kde vyraz "garabt" pochadza zo Saska a znamena (citujem): kdo připravuje masné pokrmy, zvl. pečeně, kuchař, hostinský
Ale v Cechach v sucasnosti nie je velmi rozsirene toto priezvisko v oboch Vami uvedenych podobach. Este ma napadlo, ci Vase priezvisko nevzniklo prevzatim prezyvky niektoreho rodu. Presli ste matriky Cadce v celom 18. storoci, alebo vychadzate len z hladania cez vyhladavac FS?
Ale v Cechach v sucasnosti nie je velmi rozsirene toto priezvisko v oboch Vami uvedenych podobach. Este ma napadlo, ci Vase priezvisko nevzniklo prevzatim prezyvky niektoreho rodu. Presli ste matriky Cadce v celom 18. storoci, alebo vychadzate len z hladania cez vyhladavac FS?
Odkiaľ by mohlo pochádzať, to neviem, ale skôr si myslím, že existovalo v Čadci už predtým, ale v inej podobe, pretože som našla dve (pravdepodobne, možno ich bolo aj viac) vetvy Garabíkovcov koncom 18. storočia. Z jednej, ktorá patrí k mojim predkom je posledná zmienka v sobášnej matrike, kde sa zosobášili Joannes Garabík a Dorothea Choroba. Ten záznam je z roku 1795. Problém je v tom, že Joannes Garabík bol v tom čase už vdovec a pri tom zázname teda nie je meno otca. Našla som aj záznam o smrti nejakého Joannesa Garabíka, ktorý by podľa mňa mohol patriť práve tomuto môjmu predkovi, ale nie som si istá, či je to tak. V každom prípade som nenašla ani záznam o narodení, ani záznam o prvom sobáši tohto človeka.
Samozrejme, prešla som všetky matriky, ktoré sú dostupné na stránke familysearch, ale na vyhľadávač sa nespolieham, radšej si to "listujem" sama
našla som tak už niekoľko vecí, ktoré vyhľadávač nenašiel 
P. S.: Pozerala som ešte raz záznamy a zistila som, že v jednom z nich je toto priezvisko písané aj s K, čiže Karabik, ale ani s touto verziou som nemala väčší úspech
Samozrejme, prešla som všetky matriky, ktoré sú dostupné na stránke familysearch, ale na vyhľadávač sa nespolieham, radšej si to "listujem" sama

P. S.: Pozerala som ešte raz záznamy a zistila som, že v jednom z nich je toto priezvisko písané aj s K, čiže Karabik, ale ani s touto verziou som nemala väčší úspech
Na Jazykovednom ústave SAV pracuje istý Radovan, nositeľ toho priezviska. Mal by mať preskúmaný aspoň etymologický pôvod svojho mena. Tu je mail:
http://www.juls.savba.sk/oddelenia.html
http://www.juls.savba.sk/oddelenia.html
Ďakujem za radu, skúsim to, ak na nič neprídem. Zatiaľ som trošku pátrala, odkiaľ by mohlo to priezvisko prísť a našla som jednu maďarskú dedinu, ktorá sa volá Garáb. Skúsim o tom zistiť viac, ale teraz nemám toľko času, takže až neskôr 

po dlhšom čase som sa konečne dostala k pátraniu po tomto priezvisku a na počudovanie som ho našla v maďarských matrikách len so zmeneným posledným písmenkom. V maďarčine znie Garabics. Či sú to naozaj moji predkovia a ako sa mohli dostať tak ďaleko na sever, to budem musieť ešte zistiť, ale myslím si, že je to celkom sľubná stopa 

- duros
- Administrátor
- Dátum registrácie: 11 Sep 2012, 14:52
- Predkovia z oblasti: Snopek, Varényi - farnosti Malá Hradná, Dubodiel, Bánovce nad Bebravou, Trenčín, Trenčianska Turná, Dubnica, Jacovce
- Kontaktovať používateľa:
Toto by som sa neodvazil tvrdit. Garabics sa cita ako Garabič, co by som len velmi opatrne prirovnaval k povodnemu Garabik, ktore aj v madarcine je Garabik a nie Garabics.