Nezostáva mi nič iné, iba vám ticho závidieť. Ja som žiadala o fotokópie priamo v tomto archíve keď som bola študovať sčítacie hárky. Taktiež som ich požiadala aj elektronicky o fotokópie ešte pred rokom. Mne nepomohlo ani plakať. Do dnešného dňa mi odpoveď nedošla a žiadne kópie sa vraj nerobia.
Pravdepodobne odpovedajú podľa sympatií.
Oslovila som aj Ministerstvo vnútra, ale odpoveďou mi bolo okrem iného aj toto:
Vyhotovovanie kópií archívnych dokumentov nie je zakázané.
Avšak predmetom vyhotovovania kópií tak archívom ako aj žiadateľom vlastným reprodukčným zariadením sú iba archívne dokumenty, ku ktorým nie je obmedzený prístup.
Archív môže odmietnuť udeliť žiadateľovi súhlas používať vlastné reprografické zariadenie na vyhotovenie kópií, ak by tým vzhľadom na obdobie vzniku, spôsob vyhotovenia a fyzický stav mohlo dôjsť k poškodeniu archívneho dokumentu alebo možnosti jeho poškodenia. Vzťahuje sa to napríklad na archívne dokumenty, ako sú matriky, úradné knihy, iné pevne zviazané archívne dokumenty, mapy a plány, veľkorozmerné archívne dokumenty, listiny s pečaťou, erbové listiny s vyobrazením erbu, fotografie. K matrikám poznamenávame, že sa na ne vzťahuje obmedzenie prístupu podľa § 13 ods. 5 zákona (ochrana osobných údajov).
Jednou z podmienok poskytnutia služieb archívom je aj cena dohodnutá medzi archívom a žiadateľom (čl. 11 ods. 1 opatrenia; viď zákon č. 18/1996 Z. z. o cenách).
Podľa čl. 10 ods. 8 opatrenia odporúčané ceny za služby obsahuje Cenník služieb archívu (ďalej len „cenník“), ktorý je uvedený v prílohe č. 6 opatrenia. Archív môže zvýšiť odporúčanú cenu služby o 10%; to sa nevzťahuje na službu podľa čl. 10 písm. c). Archív umiestňuje cenník na verejne prístupnom mieste v priestoroch.
PhDr. Mária Španková
Odbor archívov a registratúr
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
Križkova 7,
811 04 Bratislava 1
Slovenská republika
T: +421 2 57 28 32 26
F: +421 2 52 49 45 30
email:
maria.spankova@mvsr.vs.sk
Celá odpoveď má 7 strán a je v nej prekopírovaný cenník, ako aj výpisy zo zákona.
Ak máte záujem, pošlem vám ju súkromne, nechcem zaťažovať toto fórum.